20-vuotiaat suomalaisnuoret palasivat kotiin ”sodan omaisista” olosuhteista hengissä.

80 sotilaan joukko palasi Suomeen Afganistanista ennen vaalien toista kierrosta, jos nyt sellainen järjestetään. Television eteen lausuntoja antamaan oli passitettu 3 nuorta,. Joukossa oli tietojen mukaan puolet juuri kesällä varusmiespalveluksensa päättäneitä, 3 viikon täydennyskoulutuksen saaneita 20-vuotiaaita. Rohkeita nuoria, joiden ei olisi tarvinnut sanoa palveluksestaan yhtään mitään, jos näin olisi sovittu. Sotilasviranomaiset patistivat kuitenkin heistä 3 antamaan lausuntojaan TV:lle ja lehdistölle, ainakin Iltalehdessä oli haastattelu. Kaikki kunnia nuorukaisille, varmasti he hoitivat tehtävänsä asianmukaisesti.

Kunnia ei tietenkään kuulu viranomaisille ja maan hallitukselle, jotka lähettivät heidät ”sodanomaisiin ” olosuhteisiin, ilmaisu puolustusministeri Jyri Häkänmiehen. Aikaisemmin olen ihmetellyt onko nykyisenkaltainen rauhanturvaaminen edes Suomen voimassaolevien lakien mukaista. Asia olisi oikeuskanslerin tutkittava oma-aloitteisesti.

Tiedotus- ja tietämyssotku oli vain sivujuonne. HBL:ssä rauhanturvaajaveteraani, jonka nimeä en nyt muista, ilmaisi sotkusta mielipiteensä suunnilleen seuraavasti: Alun alkaen tehtävä olisi pitänyt määritellä tehtäväperusteiseksi, vaalien toimeenpanemisen ajaksi. Lisäksi hän oli myös sitä mieltä, että Afganistanistanin ollessa kysymyksessä olisi maan olot tuntien pitänyt varautua yllätyksiin, näin muuten allekirjoittanutkin jo aikaisenmmin on todennut.

Tätä kirjoitettaessa taustalla TV:stä tulee uutinen, että suomalaiset ovat joutuneet tulituksen kohteeksi. He ovat vastanneet tuleen ja saanet ilmaiskuapua. Suomalaisia ei kuollut, eikä loukkaantunut. Vastapuolen tappioista ei kerrottu yhtään mitään. Kyllä kai ne ovat mahdollisia kun kerran tulitusta on käyty maasta ja ilmasta.

Seuraan päivittäin Guardianin sivuja netissä. Siellä on kuva ja juttu tänään siitä kun presidentti Obama meni vastaanottamaan 18 amerikkalaissotilasta arkuissa, jotka tuotiin yöllä jonnekin sotilastukikohtaan USA:ssa. Presidentti Obama tekee kunniaa kuvassa kun viimeinen arkku menee hänen ohitseen. Oli sovittu, että media ei kuvaa kuin tämän yhden arkun.

Puolustusministeri Jyri Häkämies halusi 20-vuotiaat pois Afganistanista hengissä. Poliittisesti tiedotussotku on kuitenkuin pikkujuttu siihen verrattuna, jos sieltä olisi tuotu vasta asevelvollisuutensa lopettanut, 3 viikon koulutuksen saanut nuori, joka joutui sinne lähtemään kun ei ollut saanut työpaikkaa Suomesta varusmiespalvelun jälkeen. Tämä on epäsuoraa pakottamista sodanomaisiin olosuhteisiin, jota media on vuosien varrella harrastanut.

Loppu hyvin kaikki hyvin, kotiin palanneiden osalta.

Pertti Manninen. Torstai 2009-10-29 klo 23:03

Aikaisemmat julkaisujärjestyksessä (vanhin ensin):

Puolustusministeri Jyri Häkämies laiminlöi tiedotuksen ylipäällikölle.

Afganistan: Kotiutusajankohta jäi lautakasan alle (pääministerin).

Puolustusministeri Häkämies halusi minimoida sinkkiarkut?

Lue myös!

Mandaatti Afganistaniin.

 

 

Pääkirjoitus keskiviikkona 2009-07-29 klo 12:09. Nettisanomat. Pertti ManninenSuomi on taas ajopuuna joutunut sotaan, Afganistaniin. Hallituksen pääministeri on Matti Vanhanen, ulkoministeri Alexander Stubb ja Puolustusministeri Jyri Häkämies. Tasavallan presidentti on Tarja Halonen. Vanhanen ja Halonen ovat lomalla eivätkä lausu mitään. Nämä Naton juoksupojat Stubb ja Häkämies selittelevät.
 

 

Suomen pitää noudattaa omia lakejaan on sitten operaatioilla Naton tai YK:n hyväksyntä. Tästähän tässä viime kädessä on kysymys, vai onko aivan tarkoituksella ajauduttu tähän tilanteeseen. Johtajat leikkivät siis suomalaisten miesten hengillä ja sallivat ”vihollisten” tappamisen niin kuin suomalaisten joukkojen komentaja asian ilmaisi.
(Lähde: HBL. Pääkirjoitus tiistaina 2009-07-28. Finland i krig – Finland för fred. ”Då överstelöjtnant Ahti Kurvinen, som leder den finländska styrkan i Afghanistan, på söndagskvällen i tv kommenterade den senaste incidenten med finländska och svenska soldater inblandade, kom han däremot faktiskt att säga att det hela började med att ”fienden öppnade eld”.”)
Suomen päättäjät olivat häpeällisesti hiljaa ja toivoivat, että keskustelua Suomen mukana olosta sodassa tai sodanosapuolena ei tarvitsisi käydä. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kuitenkin kirjoitti asiasta Helsingin Sanomissa (linkki) viime perjantaina 2009-07-24, siis seuraavana päivänä, jolloin vastaava Georg Gafronin Bildissä julkaistu saksalaiskirjoitus ilmestyi (Nettisanomat-2008-07-27). Tämän jälkeen ei enää 

Tämän jälkeen ei enää voitu vaieta.Mandaatti Afganistaniin. Pääkirjoitus keskiviikkona 2009-07-29 klo 12:09. Nettisanomat. Pertti Manninen.
http://www.nettisanomat.com/2009/08/02/etusivu.htm#mandaatti

Lue myös mm. seuraavat satunnaisesti poimitut!
Muut lehdet. Keskisuomalainen tiistaina 20.07.2004.
Keijo Korhonen: Herran kukkarossa. ”Missä Suomi sijaitsee?
”Nyt ei tarvita Natoa eikä EU:n Blitzkrieg-joukkoja eikä helikopteri-militarismia. Nyt tarvitaan järkeä ja itsekkyyttä. ”Tuntemattoman” Lahtinen totesi: ”Se yksi kohjo sieltä Saksasta lähtee liikkeelle, ja meidän nilkit seuraavat perässä.” Mutta Lahtinen ei tuntenut Euroopan unionia. Suomen turvallisuuspoliittinen ongelma on nyt, miten pitää kurissa meidän nilkit, jotka hinkuavat mukaan Euroopan hiekkalaatikolle. Ja eiköhän se ongelma ratkea demokratian keinoin.”
http://www.nettisanomat.com/2004/07/22/keijokorhonen.htm

Nettisanomat torstaina 07.10.2004.
”Pääministeri Matti Vanhanen leikkii vakavilla asioilla.” Turvallisuutta etsimässä.
Pääkirjoitus. Pertti Manninen.
http://www.nettisanomat.com/2008/10/24/vanhanenpesonen.html#paamisterimatti

Helsingin Sanomat. Kotimaa. Vallan liikkeet. Mari Manninen lauantaina 07.05.2005.
Ylpeä suomalainen ottaa arkun vastaan.
”Omien miesten ja naisten asettaminen vaarallisiin tehtäviin on kallis uhraus. Se on silti suuren hintansa arvoinen, jos sillä estetään vaikkapa Kongossa satojen tai tuhansien siviilien lahtaus ja kansanmurha. Silloin Suomi on mukana rohkeasti siellä, missä apua huutavimmin tarvitaan. Tuollaisista tehtävistä ruumisarkussa kotiin tuodun sotilaan ottaisin vastaan surullisena, mutta ylpeänä suomalaisena ja maailmankansalaisena.”
http://www.nettisanomat.com/2005/05/10/sinkkiarkut.htm
Nettisanomat tiistaina 10. toukokuuta 2005.
Kuva. Työttömät nuoret ilmoittautumassa EU:n nopean toiminnan -joukkoihin Helsingin Sanomien innostamina. Kuva: Pertti Manninen.
http://www.nettisanomat.com/2005/05/10/kuvaetusivu.htm

Extra! Nettisanomat maanantaina 09.01.2006.
Vanhanen ja Halonen kiistävät Ilta-Sanomien väitteet Nato-yhteistyön salailusta.

http://www.nettisanomat.com/2006/01/09/etusivu.htm

Nettisanomat sunnuntaina 20.08.2006. Virheelliset päivämäärät ja viittaukset korjattu torstaina 24.08.2006.
Pääkirjoitus. Asianosaisinta kuulematta.
http://www.nettisanomat.com/2006/08/24/etusivu.html#20060824

Aamulehti Maanantai 28.elokuuta 2006. Etusivulla.
Kansa päästäisi YK-miehet Libanoniin pitkin hampain
http://www.nettisanomat.com/2006/09/01/etusivu.html#aamulehtiajan

Aamulehti. Kotimaa. Maanantai 28.elokuuta 2006
Suomalaiset suhtautuvat varauksellisesti lähtöön
http://www.nettisanomat.com/2006/09/01/etusivu.html#aamulehtiajan

UUSIMMAT:

Bild Kommentar von Georg Gafron:
Mut zur Wahrheit
BILD BUNDESAUSGABE 23 JULI 2009.
”Die Bundeswehr ist mit ihren Verbündeten im Krieg!”
”Die Soldaten haben es verdient, dass das zu Hause auch so benannt wird.”

http://www.nettisanomat.com/2009/07/27/etusivu.htm

Helsingin Sanomat Vieraskynä
Perjantai 2009-07-24
Charly Salonius-Pasternak
Suomi on paraikaa sotaa käyvä maa
”Afganistanin-operaatiosta tekee ainutlaatuisen Suomen rauhanturva- ja kriisinhallintahistoriassa se, että nyt Suomi on sodan osapuoli.”

http://www.nettisanomat.com/2009/07/29/etusivu.htm#suomion

 

 

 

Nettisanomat sunnuntai 2009-08-30.

Jyrki Katainen: ”Afganistanin murheet ovat Suomen huolia”. Keskisuomalainen keskiviikkona 2009-08-26.
 
Muut lehdet: Keskisuomalainen keskiviikkona 2009-08-26. TURKU Ossi Rajala. ”Afganistanin murheet ovat Suomen huolia”. Katainen varoittaa suruviestien riskin kasvaneen.
”Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan Suomen on edelleen pysyttävä mukana Afganistanin operaatiossa, koska islamilainen tasavalta on edelleen sekasortoisessa tilassa. – Afganistanissa käydään tärkeätä kamppailua terrorismia vastaan. Olemme operaatiossa mukana omien turvallisuusintressien takia ja meillä on halua auttaa Afganistanin kansaa, hän totesi tiistaina kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa Turussa.- Katainen toivoo eduskunnan puivan operaatioita syksyllä. Hän ymmärtää, että riskien kasvaessa myös paineet maasta lähtemistä kohtaan kasvavat. – Niiden, jotka haluavat Suomen vetäytyvän pois, olisi syytä miettiä, haluavatko he koko kansainvälisen yhteisön lähtevän Afganistanista. Tähänkin kysymykseen on oltava valmis sanomaan kyllä, jos operaatiosta luovutaan.Kokoomusjohtaja totesi Isaf-joukkoja koskevien päätösten olevan jatkossakin vaikeita, Vaativan operaation vaarat ovat lisääntyneet, joten Katainen varoittaa mahdollisista uusista suruviesteistä. – Osallistumista operaatioon tullaan tarkastelemaan vuosittain. Riskit on tiedostettava, Suruviestien aiheutumista tietenkin vältetään, mutta niitä voi silti tulla. Olemme toistaiseksi olleet melko onnekkaita.” ”Jyrki Katainen puolusti suomalaisten rauhanturvaajien läsnäoloa Afganistanissa tiistaina Turussa.
Mikko Stig/Lehtikuva. Keskisuomalainen keskiviikkona 2009-08-26. Kuva: Pertti Manninen tiistaina 2009-08-26.
http://www.nettisanomat.com/2009/10/27/etusivu.htm#sunnuntai20090830
Nettisanomat tällä viikolla:
http://www.nettisanomat.com/2009/10/27/etusivu.htm

 

 

 

Comments are closed.