Muut lehdet: Antti-Pekka Pietilä. KOLUMNI. Epidemiaa ei pidetä kansalaisten hätänä

Muut lehdet.
Jyväskylän kaupunkilehti keskiviikkona 2009-11-11

Antti-Pekka Pietilä
KOLUMNI
Epidemiaa ei pidetä kansalaisten hätänä

”Suomalainen viranomainen ei usko ennen kuin näkee suomalaisen kuolevan sikaflunssaan. Epidemia ”kehittyy” lääkintäviranomaisten ”seurannassa”, mikä tarkoittaa, että suuri yleisö saa selviytyä taudista käsiä pesemällä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtajat sanovat toisena päivänä, ettei ole mitään hätää. Toisena he ennustavat, että 5-10 prosenttia sairastuneista joutuu teho-osastoille kuolemanvaaran vuoksi.

Nyt on jo unohdettu, että rokotteen tilauksessa viivyteltiin ja siksi rokotukset käynnistyivät vasta, kun tauti kaataa jo kansaa. Lääkintäviranomaisilla oli yli puoli vuotta aikaa valmistella rokotuksia. Silti toisilla paikkakunnilla helposti pilaantuvaa rokotetta heitetään roskiin ja toisilla siitä on huutava pula. Terveyskeskusten edessä on satojen metrien jonot talvipakkasessa. Miksei rokotuksia tehdä kolmessa vuorossa kouluissa, messuhalleissa tai tyhjissä kirkoissa? Heikosti johdettu rokotuskampanja luo turhaa paniikkia.

Loppujen lopuksi jälkitutkimuksissa julistetaan kaiken tapahtuneen oikein. Kyvyttömien johtajien kädet pestään puhtaiksi kuin Pilatuksen sormet. Lisäksi epäonnistujat palkitaan kunniamerkein.

Vara on viisautta eikä vahingonenne, sanoo sanalasku, jolla viranomaiset pyyhkivät syvältä. Talvisodan kynnyksellä Suomen poliittinen johto uskoi Neuvostoliiton hyökkäävän vasta kun pommit surmasivat siviilejä keskellä Helsinkiä. Vahvan markan politiikan tuhoon ei uskottu ennen kuin Suomi syöksyi lamaan devalvaatioiden ja valuuttavelkojen seurauksena 1990-luvulla. Kun tsunami hukutti suomalaisia Thaimaassa jouluna 2004, suomalaiset viranomaiset eivät keskeyttäneet kotijouluaan. Vaikka viranomaisten viivyttely hidasti uhrien evakuointia, yksikään nahjus ei ollut syyllinen tai edes vastuullinen.

Sikaflunssa tappaa todennäköisesti enemmän suomalaisia kuin tsunami. Mitä siitä?

Kyvyttömien johtajien kädet pestään puhtaiksi kuin Pilatuksen sormet.”

Antti-Pekka Pietilä
kaupunkilehtiliiketoiminnan johtaja
(Suomen lehtiyhtymä)

Tämä oli siis aikaisemmin luvattu juttu, kun sivutkin avautuivat. Netissä:
http://www.jyvaskylankaupunkilehti.fi/Uutiset/Kolumnit/KOLUMNI-Epidemiaa-ei-pideta-kansalaisten-hatana

3 Responses to “Muut lehdet: Antti-Pekka Pietilä. KOLUMNI. Epidemiaa ei pidetä kansalaisten hätänä”