Päättäjillä ja kolumnistilla surkeaa Afganistan-tietämystä.

Päättäjillä ja kolumnistilla surkeaa Afganistan-tietämystä.

Jukka Tarkka sysääkin sotkun presidentti Tarja Halosen syyksi ja puolustaa puolustusministeri Jyri Häkämiestä ja siinä sivussa muitakin ministereitä.

Tarkka kirjoittaa Satakunnan kansassa torstaina 2009-11-12 jutussaan ”Operaation alku ja loppu”  mm. seuraavaa: ”Vastuun siirtoa kriisinhallinnan uudelle yksikölle ei voida käskeä eikä siihen liittyvää monimutkaista logistiikkaa voi järjestää muuten kuin suunnittelemalla ne kuukausia etukäteen. Silloin ne on sidottava päivämäärään ja kellonaikaan.”

Afganistan-tietämys, jota olisi saanut esim. seuraamalla Guardianin kirjoituksia olisi kertonut milloin viimeistään mahdollinen toinen kierros olisi pitänyt järjestää ja valita aika sen mukaan. Toinen kierros olisi pitänyt järjestää minä vuonna tahansa ennen talven tuloa. Nyt suunniteltu toinen kierros, joka sitten peruuntui oli viimeisiä hetkiä jolloin vaalit olisi voitu järjestää. Afganistanin yllätykset huomioon ottaen näin valittu päivämäärä olisi ollut mahdollinen ja realistinen. Tätä puolustusministeri ja puolustusministeriö ja ulkoministeri Alexander Stubb eikä ulkoministeriö osanneet tehdä. Pääministeri Matti Vanhasen vika se ei nyt ole kovin paljoa. Täytyyhän hänenkin luottaa siihen, että nämä intoilijat osaavat hommansa. Valvontavastuu hänelläkin oli ja sen hän löi laimin.

Tämän jälkeen ja tämän unohtaen Jukka Tarkka jatkaa presidentti Tarja Halosen mollaamista kirjoituksensa loppuun saakka. Tulee kyllä helposti mieleen, että Nato-intoilija läksyttää nihkeämmin Natoon suhtautuvaa presidenttiä. Vanhasen missio päästä historiaan Suomen Natoon viejänä taitaa kärsiä haaksirikon, taitaa tämä Niinistö-Häkämies-Stubb-Katainen korjata senkin kunnian.

Kyllä ylipäällikön pitää edellyttää, että operatiiviset yksiköt osaavat hommansa, ei kai Halosen sentään olisi tarvinnut järjestellä kuljetuskonetilauksia ja aikatauluja.

Jukka Tarkka lopettaa kolumninsa näin: ”On oikein hyvä, että ylipäällikkö ei ole militaristi, mutta jonkinlaista tuntumaa sotilasasioihin siinä tarvitaan. Tietysti on niin, että hiekkalaatikolla touhuavat lapset tulevat kotiin vasta kun äiti niin huutaa keittiön ikkunasta. Maapallon toisessa ääressä monikansallisessa tehtävässä olevan sotilasjoukon kotiin tulo on kuitenkin kokonaan eri asia.

Koko farssin surkeus johtui ilmeisesti siitä, että presidentti ei ymmärtänyt sotilasoperaation realiteetteja tai ei perehtynyt niihin kunnolla. Se on riski, mutta tällä kertaa ei onneksi sentään turvallisuusriski. Isänmaa joutui vain naurunalaiseksi.

Tietysti asiaa olisi auttanut jos ulko- tai puolustusministeri olisivat pystyneet selostamaan presidentille: määräaikaisella tehtävällä on sekä alku että loppu, ja niistä oli päätetty hänen johdollaan hallituksessa ja sitten vielä eduskunnassa. Ministereiltä olisi vaadittu kansalaisrohkeutta, että olisivat kysyneet presidentiltä, ymmärsikö tai muistiko hän, mitä oli päättänyt.” (Jukka Tarkka torstaina 2009-11-12 Satakunnan Kansassa.).

Julkisesti televisiossa presidentti Halonen ymmärsi päätetyn, että Afganistanissa ollaan myös mahdollisen toisen kierroksen ajan. Jukka Tarkan hokemat lähtö- ja paluuajat olisi vain pitänyt valita niin, että tehtävä olisi tullut suoritettua. Tämä operatiivinen osa ei tietenkään kuulunut ylipäällikölle, joten alaiset suorittivat tehtävänsä huonosti. Aivan kuten Irakiin piti hyökätä ennen hiekkamyrskyjä samalla tavalla vaalit Afganistanissa olisi pitänyt järjestää ennen talven tuloa, joka jo on ainakin ovella.

Lauantaina 2009-11-15 klo 04:57. Pertti Manninen. Viikkosanomat.

Lue myös!

Öykkärit vauhdissa. Häkämies ja Niinistö.

Tom, Jerry … and Karzai

Suomalaiset rauhanturvaajat tappoivat. Kostoiskut tulossa.

20-vuotiaat suomalaisnuoret palasivat kotiin ”sodan omaisista” olosuhteista hengissä.

Puolustusministeri Häkämies halusi minimoida sinkkiarkut?

Afganistan: Kotiutusajankohta jäi lautakasan alle (pääministerin).

Puolustusministeri Jyri Häkämies laiminlöi tiedotuksen ylipäällikölle.

One Response to “Päättäjillä ja kolumnistilla surkeaa Afganistan-tietämystä.”