Herlin vs Pentikäinen

Niklas Herkin Uudessa Suomessa:
Julkaistu: 5.12.2009
Niklas Herlin: Kuka puuttuisi asiaan?

http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/niklasherlin/kuka-puuttuisi-asiaan

Muun muassa Helsingin Sanomia, Ilta-Sanomia ja verkkolehti Taloussanomia kustantavaa Sanoma News -yhtiötä johtaa Mikael Pentikäinen. Kuten asianomaiset lehdet, Pentikäinenkin puuttuu ärhäkkäästi epäkohtiin, kun sellaisia havaitsee.

Pentikäinen puhui Keskustan Lehtimiesten 90-vuotisseminaarissa perjantaina. Hän kiinnitti huomiota uuteen yhteiskunnalliseen ongelmaan. Uusi Suomi ja Yleisradio aloittavat yhteistyön. Uusi Suomi tuottaa kolumneja Yle Puhe -radiokanavalle ensi vuonna.

Tämä ei jää tähän! Pentikäisen mukaan asiaan on puututtava. Tämän kirjoittajan nimeltä mainiten Pentikäinen epäilee ryhtyneen Ylen sponsoriksi. Tai vaihtoehtoisesti Yle antaa markkinointiapua Uudelle Suomelle. Se taas ei kuulu julkisen palvelun tehtäviin.

Aika veijari tämä toimitusjohtaja Pentikäinen. Voin vakuuttaa, että sponsoritukeni Ylelle on ihan veroluontoinen tv-lupamaksu, tai tulevaisuudessa mediavero. Eikä niitä oikein sponsoroinniksi kehtaa sanoa.

Siis näin ollen, jos Pentikäistä uskomme, Yle antaa markkinointiapua Uudelle Suomelle! Ylen ja Uuden Suomen välinen sopimuksen yksityiskohtia en voi antaa julkisuuteen, mutta lupaan vaikka vannoa käsi uudistetulla Hesarilla, että mistään paheksuttavasta markkinointiavusta ei ole sovittu. Sopimuksen mukaan Yle maksaa rahaa Uudelle Suomelle ja Uusi Suomi vastikkeena tuottaa sisältöä Ylelle.

Julistetaanko kolumnistimme kirkonkiroukseen?

Moni meistä seuraa kiinnostuneena lauantai-iltaisin mainiota Uutisvuotoa Ylen tv-kanavalta. Jostakin syystä kukaan, edes Mikael Pentikäinen, ei ole vaatinut asiaan puuttumista, vaikka ohjelman tuottaa Broadcasters-yhtiö. Sponsoroiko Broadcasters Yleä vai antaako Yle Broadcastersille markkinointiapua?

Vähän kesken jäi tämä Pentikäisen vaatimus. Hän sanoo, että Ylen ja Uuden Suomen väliseen sopimukseen pitää puuttua, mutta ei kerro, kenen pitäisi. Julkisen sanan neuvosto lienee liian hampaaton elin. Onko salainen sopimus poliisiasia? Kilpailuviranomaiset ovat tietysti olemassa, ja markkinatuomioistuin. Yle on eduskunnan yhtiö. Eikö siellä ole oikeusasiamies, joka voisi toteuttaa Pentikäisen puuttumis-vaatimuksen? Jos ylemmät oikeusasteet päättävät Pentikäisen tahdon vastaisesti, hän voi viedä Yle-US-casen Euroopan Yhteisöjen tuomioistuimeen. Haagin sotarikosoikeus olisi kyllä liikaa, vaikka selvä mediasotahan tässä on käynnissä.

Tunnustan käyttäneeni kahden vuoden aikana paljon rahaa Uuteen Suomeen. Ehkä jopa enemmän kuin Sanoma News on samana aikana maksanut palkkoja ja palkkioita toimitusjohtajalleen! Ja se on paljon se. Mutta jos Yle sen jälkeen maksaa sisällöstä Uudelle Suomelle niin se ei ihan oikeasti ole sponsorointia eikä markkinatukea.

Ja vielä: lopullinen konnalista – luettelo niistä kolumnisteista, jotka ovat mukana yhteistyön toteutumassa – julkaistaan lähiaikoina. Mikäköhän olisi heille oikea rangaistus? Kirkonkirous?

http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/niklasherlin/kuka-puuttuisi-asiaan


Uudelleen julkaisi:

http://www.viikkosanomat.fi

Comments are closed.