Lainattu: Jorma Väkiparta: Jyväskylän Energia vaakalaudalla

Lainattu: Jorma Väkiparta: Jyväskylän Energia vaakalaudalla. Keskisuomalainen. Mielipide. Lauantaina 2010-03-06

”Satavuotias Jyväskylän Energia (JE) oli 2000-luvun alussa kehitetty rakentamis- ja tuotantokeskeisestä kaupungin sähkölaitoksesta asiakas- ja markkinakeskeiseksi energiakonserniksi. Asiakkaiden palvelu hoidettiin paikallisesti, mutta suuruuden ekonomiaa tarvittavissa toiminnoissa oli liittouduttu Keski-Suomen muiden energiayhtiöiden kanssa ja tuotannossa yhteistyökumppanina oli Fortum. Toiminta-ajatuksena oli ”Elämänlaatua Sinulle” eli ensisijaisesti jyväskyläläisille asiakasomistajille edullisesti ja laadukkaasti.

Seuraajani reivasi suunnan takaisin tuotantokeskeisyyteen. Suureksi asiaksi nostettiin uuden turvevoimalaitoksen rakentaminen Keljonlahteen ja irtautuminen tuotantokumppanista Fortumista. Fortumin saama tuotto yhteistyöstä oli murto-osa siitä, mitä JE tuloutti Jyväskylän kaupungille, mutta se herätti kateutta.

Jyväskylän edellinen kaupunginjohtaja Pekka Kettunen ei keksinyt kaupungintalouden pelastamiseen muuta keinoa kuin JE:n myynnin ja erotutti myyntiä vastustaneen hallituksen ja toimitusjohtajan. Uusi hallitus kuitenkin huomasi, ettei lypsävää lehmää kannata myydä ja sai uuden kaupunginjohtaja Markku Anderssonin uskomaan sen.

JE:n hallituksen puheenjohtajan Timo Fredriksonin mukaan aikaisemman hallituksen aikana JE:n kehittäminen oli näpertelyä. Päävoimalaitoksessa Rauhalahdessa oli 2000-luvun alussa investoitu puun lisäkäyttöön siten, että sen osuus olisi voitu nostaa puoleen polttoaineen käytöstä. Seuraavaksi oli suunnitelmissa savukaasupesurilla lisätä kaukolämmön tuotantoa, jotta öljyn käytöstä olisi päästy lähes eroon.

Aikanaan olisi energian tarpeen lisäännyttyä rakennettu toinen vastapainevoimalaitosyksikkö Rauhalahti II. Keljonlahti oli hyvä pitää varalta tulevaisuuden voimalaitospaikkana ja valttikorttina, ettei hyvä renki, mutta vaarallinen isäntä Fortum olisi päässyt sanelemaan yhteistyön ehtoja.

Näpertelyllä Fredrikson lienee tarkoittanut kahta JE:n tuotekehitysprojektia: tiedonsiirto sähköverkossa (datasähkö) ja vetytalous. Edellisestä olisi voinut syntyä miljardiliikevaihto, sillä JE:llä oli yhdessä kumppanin Soneran kanssa ko. tekniikasta yksinoikeus Pohjolaan ja Venäjälle. Kun tekniikkaa ei saatu luotettavasti pelaamaan, hanke keskeytettiin. Tuotekehityshankkeisiin käytettiin vuosittain vain parikymmentätuhatta euroa.

Vetyprojektissa seurattiin tutkimuksia vedyn käyttömahdollisuuksista tulevaisuuden energiaratkaisuissa. Käyttö on vielä kaukana mutta voi mullistaa nykyisen keskitetyn energiantuotannon. Ensimmäinen sovellutus on polttokennon käyttö sähköajoneuvoissa. Yleensäkin vasta nyt näytetään tiedostavan, että sähköautot ovat tulossa ja niiden sähkön toimitus on energiayhtiöille uusi business.

Toimitusjohtaja Juha Lappalaisen ja hallituksen puheenjohtaja Timo Fredriksonin kaudella ei ole näperrelty. Tuotantolaitosinvestointeihin ja vesilaitoskauppoihin on mennyt yli 500 miljoonaa euroa. Tämän rahoittaminen vajaan 100 miljoonan euron liikevaihdolla tuotteiden kohtuuhinnoittelulla on ”mission impossible” ja ensimmäiseksi toimitusjohtaja sai lähteä.

Toivottavasti Timo Fredrikson ymmärtää vastuunsa ja jättää paikkansa seuraavassa yhtiökokouksessa henkilölle, joka pystyy puheenjohtajan roolissa pelastamaan sen, mitä pelastettavissa on. Muuten on vaara, että pelastajaksi tulee Fortum tai Vattenfall. Kuuluuko Jyväskylän Energia sarjaan: ”Miten tuhotaan jyväskyläläiset yritykset?”

JORMA VÄKIPARTA
Jyväskylän Energian johtaja 1977-2002

Lainattu: Jorma Väkiparta: Jyväskylän Energia vaakalaudalla. Keskisuomalainen. Mielipide. Lauantaina 2010-03-06

http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/jyv%C3%A4skyl%C3%A4n-energia-vaakalaudalla/539284


Kommentti.

Seikkaikusta lipesi hyvän sään aikana Osuuskauppa Keskimaa ja siinä lienee vielä mukana bulvaanien kautta Keskisuomalainen-konserni.

Sinänsä energian myyminen on kannattavaa bisnestä, mutta jos kustannukset riistäytyvät käsistä, niin maksumiehet eli asukkaat nousevat kapinaan ja se on sitten menoa vaikka suomalaiset ovat tunnetusti kilttejä ja unohtavia päättäjien töppäilyille. Sama meno jatkuu vuodesta toiseen ja kaikenlainen rakentamis- ja kaavoitusbisneksen juoksupoikien ja -tyttöjen hillitön meno vain yltyy.

Kymmenen vuotta sitten vauhdissa oli kaupunginjohtaja Pekka Kettunen, nyt kaupunginjohtaja Markku Andersson. Hiukan maistiaisia Kettusesta, Andersson-linkit sitten myöhemmin!

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Sunnuntaina 2010-03-07 klo 06:32.

Lue myös! Esim.

KSP-kaappaus. Keski-Suomen Puhelin Oy:n kaappaushistoria 1998.

http://www.nettisanomat.com/2000/02/24/etusivukspkaappaus.htm

Jyväskylä-Paviljonki: ”Riskit sosialisoitu – voitot yksityistetty!”

http://www.nettisanomat.com/1999/11/11/n9915jyvaskylapaviljonki.htm

Energiapeli: Kettunen vauhdissa: Jyväskylän Energia myynnissä.”Tällä kertaa en epäonnistu.”

http://www.nettisanomat.com/1999/10/07/n9910kettunen.htm

 

 

 
 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

2 137 Responses to “Lainattu: Jorma Väkiparta: Jyväskylän Energia vaakalaudalla”

 1. bicolaseO kirjoitti:

  thanks for this nice post 111213

 2. loan kirjoitti:

  Image surfing online over 3 hrs today, yet I never discovered any interesting write-up like yours. It really is pretty worth personally. For me, if all webmasters and bloggers produced great content as you did, the world wide web is going to be significantly far more helpful than before.

 3. Create A Shirt kirjoitti:

  I image this could be diverse upon the written content? nevertheless I still imagine that it may be appropriate for just about any form of subject subject material, as a result of it might often be fulfilling to resolve a heat and delightful face or maybe listen a voice while preliminary landing.

 4. asian dates kirjoitti:

  Thanks for taking time for sharing this article, it was excellent and very informative. as a first time visitor to your blog I am very impressed. I found a lot of informative stuff in your article. Keep it up. Thank you.

 5. wheatgrass libido kirjoitti:

  life is messy.

 6. Xiao Sharer kirjoitti:

  This site is known as a stroll-via for all the info you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll undoubtedly discover it.

 7. film izle kirjoitti:

  where the theme of

 8. great publish, i surely enjoy this page, keep it.

 9. Asics kirjoitti:

  I ACTUALLY was initially very pleased to search out this particular web-site.I want to to thanks for your time for this wonderful read!! I absolutely taking advantage of each little this and I had you saved as a favorite to check out brand-new things you text.

 10. Amateur Web Cams kirjoitti:

  Did you know that Sebastian Vettel gives names to his cars? The one he won his championship with is called Randy Mandy.

 11. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article.

 12. Tommy Deshpande kirjoitti:

  I was on Twitter looking for Discount Computer Warehouse Computer Systems when I found a link to this blog, happy I stopped by – Cheers

 13. Eusebio Freman kirjoitti:

  Excellent blog, bookmarked your site with interest to see more!

 14. Neville Pacitto kirjoitti:

  Helpful post, bookmarked the site in interest to read more information!

 15. Brittny Krummel kirjoitti:

  I love this site, I favorited it because i cogitated it has some real good info for me and my cute pets .

 16. Luther Czapski kirjoitti:

  You made some first rate points there. I regarded on the web for the problem and located most individuals will associate with along with your website.

 17. Burton Figler kirjoitti:

  Informative story, bookmarked the website with hopes to see more information!

 18. Astronomers do it while gazing at Uranus.

 19. Herschel Wawers kirjoitti:

  Helpful story, bookmarked your site for hopes to see more information!

 20. Darnell Carrasco kirjoitti:

  Your house is valueble for me. Thanks!…

 21. Lamonica Macmullan kirjoitti:

  Thank you so much for posting all of the excellent information! I am looking forward to seeintg more.

 22. Friends don’t let friends eat pork.

 23. asian kirjoitti:

  It seems too complicated and very general for me to understand.

 24. Guadalupe Arambuia kirjoitti:

  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 25. Carroll B. Merriman kirjoitti:

  Not a unhealthy post, did it take you numerous of your time to consider it?

 26. bing games kirjoitti:

  Your page is so fantastic! You sure do know how to keep your audience entertained. Im so glad that I took the time to look at this blog, because let me tell you. Not a lot of people know how to balance knowledge of a subject and content. The videos are perfect!

 27. see more kirjoitti:

  The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 28. Click Here kirjoitti:

  The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 29. Read More kirjoitti:

  Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 30. More Info kirjoitti:

  Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 31. Mortgage Calculator kirjoitti:

  If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 32. Click Here for More kirjoitti:

  Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 33. jepang kirjoitti:

  I’m typically to blogging and i actually appreciate your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your website and keep checking for new information.

 34. I’m getting a javascript error, is anyone else?

 35. Rene Descartes~ In order to improve the mind we ought less to learn than to contemplate.

 36. Thankses for letting me know, me and my animals are really close.

 37. Hiya, I simply hopped over in your site by way of StumbleUpon. No longer one thing I might usually read, however I preferred your emotions none the less. Thanks for making one thing value reading.