Tarkennus ja lähteet. Sofia Pankki ja Seppo Sairanen. Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen ja lainvoimaton tuomio.

Tarkennus ja lähteet. Sofia Pankki ja Seppo Sairanen. Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen ja lainvoimaton tuomio.

Edellisen jutun ” Sofia Pankki ja Seppo Sairanen. Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen ei ymmärtänyt lainvoimattoman tuomion merkitystä.” tarkennus ja lähteet:

Lue ensin edellinen:
http://viikkosanomat.fi/2010/03/30/sofia-pankki-ja-seppo-sairanen-finanssivalvonnan-johtaja-anneli-tuominen-ei-ymmartanyt-lainvoimattoman-tuomion-merkitysta/

Helsingin Sanomat. Talous. Tausta. Sairanen yritti toistaa Sofialla menestyksensä. Heikki Arola. Tiistai 2010-03-30.

”Heti [FIM-] pankkinsa myytyään [Seppo] Sairanen päätti lähteä uudestaan alalle. Islantilaiset eivät olleet ymmärtäneet tai viitsineet laittaa kauppasopimukseen tavanomaista määräaikaista kilpailukieltoa.

Vihreää valoa tuli myös Finanssivalvonnalta (Fiva).

Kesällä 2006 Helsingin käräjäoikeus langetti Sairaselle yli kahden vuoden vankeustuomion rahanpesujuttuun liittyvästä kätkemisrikoksesta.

Fiva ei nähnyt estettä pankin perustamiseen, koska hovioikeus kumosi tuomion samana vuonna. Juttu on yhä kesken. Korkein oikeus palautti asian viime keväänä hovioikeuteen.”
(Helsingin Sanomat. Tiistai 2010-03-30.)

Keskisuomalainen. Talous. Sairasen omaisuutta takavarikossa. Markku Liikamaa. Tiistai 2010-03-30.
”FIM-pankkiiriliikkeen ja Kari Uotin yhteiset rahasiirrot 1990-luun lopulla rasittavat edelleenkin Seppo Sairasta. Kari Uotin konkurssipesä on hakenut ja myös saanut takavarikkoon Sairasen ja hänen silloisen yhtiökumppaninsa Karri Toivosen omaisuutta yhtensä liki 4 miljoonan euron edestä.

Helsingin hovioikeus vahvisti Helsingin käräjäoikeuden lokakuisen takavarikkopäätöksen joulukuun viimeisenä päivänä.

Sairasen omaisuus koostuu muun muassa Sofia Pankin koko osakekannasta, kiinteistöistä Helsingissä ja Inkoossa sekä asunto-osakeyhtiön osakkeista Helsingissä. Takavarikko juontaa Kari Uotin konkurssirikokseen maaliskuussa 1998.

 Sairanen ja Toivonen avustivat tuolloin Uotia siirtämään rahaa konkurssipesän ulottumattomiin ja aiheuttivat pesälle 1,9 miljoonan euron vahingon. 11 vuodessa summa on kasvanut yli 2 miljoonan euron, korkoineen 3,95 miljoonaan euroon.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi aikanaan molemmat miehet kätkemisrikoksesta vankeuteen, mutta hovioikeus hylkäsi syytteet.

Korkein oikeus totesi viime keväänä, että esirikos on tapahtunut ja palautti jutun käsittelyn hovioikeuteen.

Hovioikeuden ratkaisua odotetaan kuluvan vuoden puolella.”
(Keskisuomalainen. Tiistai 2010-03-30.)

Kauppalehti. Uutiset. Intohimoinen pankkiiri. Varatuomari Seppo Sairanen rikastui islantilaisrahalla. JR Leskinen. Tiistai 2010-03-30.)

”Sofia Pankin perustaja ja pääomistaja Seppo Sairanen kertoi pankin alkuvaiheista Kauppalehti Option haastattelussa viime joulukuussa.

Kertomansa mukaan Sairanen tapasi Finanssivalvonnan johtajan Anneli Tuomisen huhtikuussa 2008. Hovioikeus oli muutamaa kuukautta aikaisemmin vapauttanut Sairasen Helsingin käräjäoikeuden kesäkuussa 2006 langettamasta tuomiosta. Käräjäoikeudessa Sairanen oli saanut yli kaksi vuotta vankeutta törkeästä kätkemisrikoksesta Kari Uotin rahanpesujutussa.

Sairanen kysyi Tuomiselta, onko esteitä, joiden takia hänen ei kannattaisi hakea toimilupaa uudelle pankille. Tuominen vastasi, että ei ole.

Sen jälkeen tilanne on mutkistunut. Korkein oikeus palautti vapauttavan tuomion takaisin hovioikeuden käsittelyyn. Kätkemisrikoksen käsittely on siis edelleen yhä kesken.”
(Kauppalehti. Tiistai 2010-03-30.)

Kommentti.

Ilta-Sanomissa, päinvastoin kuin aikaisemmin muistin ei ollutkaan mitään tästä Finanssivalvonnan myönteisestä päätöksestä Sofia Pankin perustamiselle.

Käy nyt vireillä olevassa oikeudenkäynnissä miten tahansa, Finanssivalvonnan johtajan Anneli Tuomisen varomattomuus, ellei peräti leväperäisyys, on kyllä huolestuttavaa. Yleensähän mikään ei oikeasti korjaannu kuin lopullisella ratkaisulla. Tässäkin tapauksessa Sofia Pankki olisi saanut korkeintaan aikalisän, vaikka se olisi menestynyt.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Keskiviikkona 2010-03-31 klo 10:08.

http://www.viikkosanomat.fi  blogi

http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html  lehti

http://www.nettisanomat.com  lehti

__

__

Comments are closed.