Lainattu. Jyrki Virolaisen blogi. KHO:n Hallberg -asia: Valtiosääntöoppineetkin heräsivät vihdoin; Paateron selittelyt naiiveja

Lainattu Jyrki Virolaisen blogi kokonaisuudessaan.

http://jyrkivirolainen.blogspot.com/2010/04/240-khon-hallberg-asia.html

Jyrki Virolainen

Jyrki Virolainen, professor (law, especially procedural law), former judge (district court, court of appeals)

torstai, huhtikuu 01, 2010

240.
KHO:n Hallberg -asia: Valtiosääntöoppineetkin heräsivät vihdoin; Paateron selittelyt naiiveja

 1. Olen ihmetellyt jo viikon verran, että missä kaikki korkeasti oppineet valtiosääntöviisaamme oikein luuraavat, kun he eivät ole puhuneet eivätkä pukisseet mitään Suomen valtiovallan käytössä parhaillaan meneillään olevasta vallankaappausyrityksestä.

 2. Tarkoitan tietenkin KHO:n presidentti Pekka Hallbergin itsevaltiaita otteita KHO:n Faidail -päätöksen (8.3.2010) täytäntöönpanon keskeyttämisasiassa ja siihen liittyen Hallbergin toimia ulkomaalaislain asianomaisen pykälän muuttamiseksi niin, että se vastaisi hänen selvään vähemmistöön jäänyttä äänestyslausuntoaan Faidailin-päätöksessä.

 3. Kuten olen blogissani moneen kertaan todennut, riippumattoman tuomioistuimen päällikkötuomari Hallberg näyttäisi rikkoneen toimillaan räikeästi vallan kolmijako-oppia sekaantumalla sekä lainsäädäntövallan että toimeenpanovallan käyttöön.

 4. Hallbergia on asettunut tukeman maahanmuuttoministeri Thorsin ja pääministeri Vanhasen lisäksi myös Neljäs valtiomahti eli lehdistö pääedustajanaan Helsingin Sanomat. HS julisti jo viime viikolla heti Hallbergin toimien tultua julki, että nyt ”isoäidit saivat vihdoin oikeutta.” Ikään kuin lakia olisi jo muutettu Pekka Hallbergin mahtikäskyllä!

 5. Helsingin Sanomat näyttää nyt palaavan hieman häntä koipien välissä takaisin ruotuun; samaan aikaan kun lehden päätoimittaja vaihtuu! Lehti on julkaissut tänään näkyvästi ykkösuutissivullaan laajan, toimittaja Petri Sajarin tunnetulla taidollaan laatiman uutisreportaasin otsikolla ”Oikeusoppineet arvostelevat Pekka Hallbergin väliintuloa isoäitien asiassa.”

 6. Uutisjuttu on myös hs.fi:n tämän päivän numerossa.

 7. Toimittaja Petri Sajari, jota olen avustanut joidenkin juttujen teossa, kysyi noin viikko sitten minultakin kantaa puheena olevaan Hallberg asiaan; olin tuolloin ehtinyt kirjoittaa blogissani jo ensimmäisen juttuni asiasta. Olin (muka) sen verran tuohtunut HS:n edellä mainitusta pääkirjoituksesta (”Isoäidit saivat vihdoin oikeutta”), että tokaisin toimittajalle siihen tapaan, että ”minä en kyllä anna minkäänlaisia lausuntoja lehdelle, jossa kirjoitellaan noin idioottimaisia pääkirjoituksia.”

8. Palautin Sajarin mieleen mieleen myös HS:n pääkirjoituksen 21.12.2008, joka koski yksityisten parkkiyhtiöiden toimintaa. Tuolloin lehti vihjaili pääkirjoituksessaan yksityisten parkkiyhtiöiden toiminnan olevan hämärää ja kenties jopa rikollista puuhaa; ”Hämärän parkkisakotuksen on loputtava”, huudettiin tuon pääkirjoituksen otsikossa. HS ennusti pääkirjoituksessaan, ettei KKO tule myöntämään ParkComille valituslupaa. Mutta kuten nyt tiedämme, asiassa kävi aivan toisin ja ParkComin toiminta todettiin KKO:n päätöksessä täysin lailliseksi.

9. Sanoin Sajarille myös, että kun häneltä menee ko. jutun tekoon reilu viikko, niin minä ehdin kirjoittaa samassa kyseisestä asiasta 4-5 blogijuttua. Näin on myös tapahtunut, sillä olen käsitellyt ennen tätä kirjoitusta Pekka Hallbergin toimintaa isoäitien käännytyspäätöksen yhteydessä jo neljässä blogissa:

 – 234/25.3. KHO:n Pekka Hallbergilla outo kolmoisrooli

– 236/27.3. Isoäitien oleskelulupa-asia

– 237/30.3. KHO:n päätös Evelin Faidailia (Egypti) koskevassa asiassa

– 239/31.3. Tätä kaikki asianomaiset noudattakoot

 10. Helsingin Sanomien tämänpäiväisessä jutussa valtiosääntöoppineet (Jyränki, Hidén, Ojanen ja Tuori) näyttävät toistelevan aivan samoja asioita, joista olen itsekin kirjoittanut blogeissani. Hyvin näyttävät pojat lukeneen läksynsä! Nämä korkeasti oppineet valtiosääntöjuristimme eivät näytä pitävän omaa blogiaan, jossa voisivat ottaa tuoreeltaan kantaa asioihin.

 11. Minusta valtiosääntöoikeus on aina ollut käytännön merkitykseensä nähden hieman yliarvostettu juridiikan osa-alue. Valtiosääntöoikeus on myös hyvin sangen suppea oikeudenala, jos sitä vertaa vaikkapa prosessioikeuteen, johon sisältyy myös insolvenssioikeus. Valtiosääntöoikeuteen kuuluvien säädösten määrä on tuskin kolmannestakaan prosessi- ja insolvenssioikeuden säädösmäärästä.

 12. Valtiosääntöoikeusoppineiden oma hiekkalaatikko on perustuslakivaliokunta, jossa kuullaan kunkin käsiteltävänä olevan asian – usein myös aivan selviltä tuntuvien asioiden – yhteydessä suuri joukko valtiosääntöoppineita tai sellaisina itseään pitäviä juristeja. Yhtenä pääjehuna perustuslakivaliokunnan asiantuntijajoukossa on häärinyt vuosikymmeniä muuan Pekka Hallberg.

 13. Olen kommentoinut Mikko Paateron selittelyjä blogin kommenttiosastossa.

Lähettänyt Jyrki Virolainen klo torstai, huhtikuu 01, 2010

31 kommenttia

Tunnisteet: Alma Media, Hallberg, Helsingin Sanomat, Paatero, paaterointi, perustuslakivaliokunta, prosessioikeus, vallan kolmijako-oppi, valtiosääntöoikeus

http://jyrkivirolainen.blogspot.com/2010/04/240-khon-hallberg-asia.html

Lainaus loppuu.

Kommentti.

Lainasin blogin kokonaisuudessaan, koska olin jo kirjoittamassa Helsingin Sanomien uuden julistuksen lisäystä. ikäänkuin siihen kuuluvaksi aprillipäivänä.

Lisäys oli se, että Lehti käyttää asiantuntijoinaan vain sellaisia henkilöitä, jotka eivät arvostele lehteä, jotenkin näin sen piti mennä. Tämä sen vuoksi, että olin jo päiviä sitten lukenut Jyrki Virolaisen blogia ja ottanut siitä pitkän katkelman tänne. Blogissa oli jo siis tässä HS:n kirjoituksessa mainitut asiat eri nimisten professorien lausimina, ei siis Virolaisen nimeä.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Perjantai 2010-04-02 klo 04:14.

Aikaisempi lainaus oli otsikoitu:

”Lainattu. Jyrki Virolaisen blogia: Lainvoimaisten päätösten vähättely ja pyrkimykset muuttaa lakia päätösten kumoamiseksi.” Päivämäärä siis maanantai 2010-03-29.

http://viikkosanomat.fi/2010/03/29/lainattu-jyrki-virolaisen-blogia-lainvoimaisten-paatosten-vahattely-ja-pyrkimykset-muuttaa-lakia-paatosten-kumoamiseksi/

 

http://www.viikkosanomat.fi  blogi

http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html  lehti

http://www.nettisanomat.com  lehti


Comments are closed.