Luotettava Yle kehuu itseään luotettavuutta halveksien

Luotettava Yle kehuu itseään luotettavuutta halveksien

Radio kertoi hetki sitten, että luotettavimmat uutiset tulevat Yleltä, yli puolet suomalaisista pitää niitä luotettavimpina. MTV3:n uutiset pääsee luotettavuudessa neljännekseen ja Helsingin Sanomat on 7:n prosentin mielestä luotettavin uutisväline. 

Näin kerottiin. Heti särähti korvaan, voiko olla näin. Ottamatta kantaa HS:n luotettavuuteen tästä Ylen luotettavasta uutisesta ei käynyt ilmi, miten se, että HS ei kuitenkaan ole valtakunnallinen. Lukjjoita ehkä miljoona ja painos ainakin alle puoli miljoonaa.

Jo tämän olisi pitänyt hävähdyttää, Ei kai tosissaan voi verrata yhteismitattomia suureita, kun kriteerinä on luotettavuus.

Siis nämä mediat pitäisi vertailla sellaisten henkilöiden joukosta, jotka tuntevat ja lukevat tai kuuntelevat ja katselevat uutisläheitä. On mietöntä kysellä HS:n luotettavuudesta sellaiselta joka ei lue ko. lehteä.

Asia täytyi tarkistaa, Ylen sivuilla asia olikin jo muuttunut, nyt puhuttiinkin ”Ykkösuutistoimijasta”, mitä se sitten tarkoittaneekin.

Kun jutun lukee niin luotettavuus tulee vasta ”tutkimuksen” lopussa!

Onko todella niin, että ymmärsin uutisen väärin vai uutisoitiinko se sittenkin radiossa uutisoimallani tavalla.

Tätä en enää pysty selvittämään, kun en lähde yritt’ämää’n uudestaan kuuntelemaan uutista netistä. Kyllä se siellä varmaankin on.

Jutun luotettavuusvastauksetkin, siis netissä julkaistun kirjoituksen, ovat sillä tavalla hämäriä, kun ei kerrottu mitä listaa vastaajille tyrkytettiin, Selvitettiinkö siinäkään edes sitä ”tunnetteko esim HS-nimistä lehteä”.

Tämä uutisointi on kyllä niin epäselvä, ettei siinä luotettavuudesta kovin kummoista arvosanaa voi antaa.

Liitteenä Ylen Uutinen Nesistä sellaisenaan, kokonaan.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Perjantai 2010-06-04 klo 18:24.

LAINATTU:

YLEN uutinen uutisoinnista ja sen luotettavuudesta:

Kotimaa
 

 

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/06/tutkimus

Tutkimus: Yle on Suomen ykkösuutistoimija
 

 

julkaistu tänään klo 11:57, päivitetty tänään klo 17:22

Suomalaiset pitävät Yleä ylivoimaisesti merkittävimpänä uutisten välittäjänä. Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista eli 53 prosenttia on sitä mieltä, että Yle on Suomen ykkösuutistoimija.

MTV3:n nosti parhaimmaksi 22 prosenttia ja Helsingin Sanomat 7 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksessa vastaajilta kysyttiin, mikä on mielestänne Suomessa uutistoimijoiden eli uutisia tarjoavien medioiden ykkönen? Vastausvaihtoehtoja ei ollut listattu etukäteen eli kyse on spontaanista vastauksista.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Ylen asemaa suomalaisena uutistoimijana ja tutkia, millaisia mielikuvia suomalaisilla on uutistoimijoista.

43 prosenttia vastaajista piti tärkeimpänä uutislähteenään Ylen televisiouutisia. Toisena oleva MTV3:n televisiouutiset sai taakseen 20 prosenttia vastaajista.

Kuusi prosenttia piti tärkeimpänä uutislähteenään maakunnan valtalehden ja viisi prosenttia Helsingin Sanomien paperiversiota.

Yle on tutkimuksen mukaan myös luotettavin uutisorganisaatio. Sitä pitää erittäin tai melko luotettavana 89 prosenttia vastaajita. Toiseksi luotettavimpana pidettiin STT:tä (84 prosenttia) ja kolmantena oli MTV3 (75 prosenttia).

Tutkimusta varten haastateltiin toukokuun lopulla 977 yli 15-vuotiasta suomalaista. Sen virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Kysymyksessä tärkeimmästä ja luotettavimmasta uutislähteestä vaihtoehtoja oli listattu.

YLE Uutiset”

LAINAUS LOPPUU

 

 

 

 

http://www.viikkosanomat.fi  blogi
http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html  lehti

http://www.nettisanomat.com  lehti

Comments are closed.