LAINATTU. Iltalehti. Pääkirjoitus. Kolmoissurmaan on reagoitava

 Iltalehti
Pääkirjoitus 8.7.2010

Kolmoissurmaan on reagoitava
Torstai 8.7.2010
 
 

Aselakia on tiukennettava ja tappajat eristettävä muusta yhteiskunnasta.

Verinen pistoolidraama Porvoossa nosti jälleen esiin aselain ja vankeuspolitiikan puutteet. Äsken vapautunut julma murhamies teloitti joutavan sanaharkan jälkeen kolme itselleen vierasta miestä ja ammuskeli vielä pakomatkallaan.

Tapahtumalle on etsitty taas kerran selittäviä syitä. Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa vähäteltiin tuttuun tyyliin väkivallan riskejä tilastoilla. Sen sijaan vankilalääkäri Hannu Lauerman mukaan todennäköisyys väkivallasta tuomitun syyllistymiseen uuteen rikokseen on suhteellisen suuri.

Porvoossa ei ollut kysymys seudun mahdollisista sosiaalisista ongelmista, vaan vakavasti häiriintyneen ihmisen teosta. Heidät on eristettävä muusta yhteiskunnasta.

Poliisiministeri Anne Holmlund ei ole leikkauksensa takia voinut kommentoida tapahtumaa. Tähän saakka hän on uudistanut aselakia kuin tuuliviiri. Alkuun Suomi vastusti EU:ssa kaavailtuja rajoituksia, mutta Jokelan ja Kauhajoen tapahtumien jälkeen Holmlund alkoi ymmärtää, ettei holtiton lupapolitiikka voinut jatkua.

Aselobby on kuitenkin toistellut sitkeästi amerikkalaisen esikuvansa teesejä. Juhannuksen alla Holmlund kertoikin, ettei Pekka Saurin työryhmän ehdotuksia toteuteta. Ehkä nyt tuuli puhaltaa jälleen uudelta suunnalta?

Oikeutta omistaa automaattipistooli on perusteltu muun muassa olympialajilla. Onko edes kultamitali viattoman ihmishengen arvoinen? Monia harrastusvälineitä säilytetään muualla kuin kotona. Ampumaseurat voivat järjestää aseiden turvallisen säilytyksen. Tietenkin se maksaa – kuten monet muutkin asiat.

Aselakeja on tiukennettava Holmlundin näkemyksistä. Mahdollisuus kiellon rikkomiseen ei ole mikään syy olla säätämättä normeja ihmiselämän suojaksi. Kolmea hyväkuntoista miestä ei edes olisi noin vain teloitettu puukolla. Ei edes kirveellä.

Porvoon tappajan ohella myös Nikita Fouganthine alias Juha Valjakkala on vankeudesta vapauduttuaan sortunut jälleen rikoksiin. Ei tosin tappamiseen, mutta pitääkö sitä odotella? Kolmoismurhaaja ei edes yritä noudattaa yhteiskunnan perusnormeja.

Sivistysvaltion on kohdeltava myös rikollisia humaanisti. Vaaralliset henkilöt on riittävän rangaistuksen jälkeen eristettävä esimerkiksi mielisairaalaan.

LAINATTU. Iltalehti. Pääkirjoitus. Kolmoissurmaan on reagoitava

Iltalehti
Pääkirjoitus 8.7.2010

http://www.iltalehti.fi

 

 

http://www.viikkosanomat.fi  blogi

http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html  lehti

http://www.nettisanomat.com  lehti

http://viikkosanomat.fi/2010/07/08/lainattu-nettisanomat-paakirjoitus-sekaisin-matista-marista-jyrkista-ja-annesta/

Lainattu. Nettisanomat. Pääkirjoitus. Sekaisin Annesta.

http://viikkosanomat.fi/2010/07/08/lainattu-nettisanomat-paakirjoitus-sekaisin-annesta/

Comments are closed.