Veikkausliigasta suljettu sarja?

Veikkausliigasta suljettu sarja?

Palloliitto pudottaa liigajoukkueiden määrän 12:een. Ylimenokautena, siis ensi vuonna ykkösestä ei voi nousta suoraan liigaan, vaan ykkösen voittaja  joutuu karsimaan liigajoukkueen kanssa. Kiekosta olemme nähneet kuinka vaikeaksi nousu on tehty. Vaikkei kiekossa nyt enää muodollisesti olla suljetussa sarjassa, niin tosiasiallisesti kyllä. Samaako jalkapalloon? Pelko on aiheellinen, sillä emme voi tietää varmasti mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Vaikka nyt päätetään, että sitten myöhemmin ykkösen nousija nousee suoraan, niin ainakin ensi vuonna ei nouse suoraan.

Kaiken kaikkiaan joukkueiden vähentäminen on fiasko, sillä suomalainen futis nousee vain sillä, että pääsarjassa nuorille tulokkaille annetaan mahdollisuus pelaamiseen. Jaro-ottelun puoliajalla Jyri Kjell lausui diplomaattisesti mielipiteensä ja totesi, että sarjassa pysymisen varmistamiseksi, ensi vuonna kun kaksi joukkuetta putoaa suoraan, seurat joutuvat hankkimaan ulkomaalaisvahvistuksia. Toisin sanoen suomalaisille nuorille on entistä vähemmän pelimahdollisuuksia.

Jos futista halutaan nousuun, niin pitää pelata paljon enemmän. Nelinkertainen sarja ja kullekin joukkueelle kiinteä pelipäivä. Yksi ottelu viikossa aina kotiotteluna ja toinen vierasotteluna. Jos nyt pelataan neljänä päivänä: perjantaina, lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina, niin esim. kotiottelu perjantaina ja samaa joukkuetta vastaan heti vierasottelu yhden lepopäivän jälkeen  sunnuntaina. Kotiottelu lauantaina, vierasottelu maanantaina.

Esimerkki: 14 joukkueen sarjassa siis seuraavasti: Perjantaina kotiottelu joukkueilla 1, 2 ja 3. Lauantaina kotiottelu joukkueilla 4, 5, 6  ja 7.  Sunnuntaina kotiottelu joukkueilla 8, 9 ja 10.  Maanantaina kotiottelu joukkueilla 11, 12, 13 ja 14. Perjantain kotiottelijat pelaavat vierasottelun sunnuntaina ja lauantain kotiottelijat pelaavat vierasottelun maanantaina.

Ottelupäivät arvotaan rehellisesti ja kukin organisaatio sitten rakentaa tapahtuman saamansa pelipäivän ympärille. Lisäksi ottelupaikka pitää valita sopivammaksi yleisömäärään nähden. Esimerkiksi Tampereella Ratinan stadion on aivan liian suuri nykyiselle katsojamäärälle ja kyllä HJK:in voisi avata kaikki katsomot peleilleen. Kyllä sekin loisi tunnnelmaa jos pohjoiskatsomossakin mölyttäisiin. Tyhjät penkkirivit eivät oikein innosta.

Koska asiantuntemukseni nykyfutiksesta on Urho TV.n seuraamista, niin voihan olla, että ehdotus on utopistinen. Pelaajat eivät ehkä kestä kyseistä tahtia, mutta kun kuitenkin kaiketi on myös harjoiteltava, niin eikö harjoituskertoja  voisi vähentää ja pelata sen sijalla kunnon ottelu. Tämän uskoisin olevan ainoa tapa saada lisää katsojia, kun aina olisi tiedossa, että esim perjantaina on pelipäivä (joukkueilla 1, 2 ja 3)!

Kun tämä nyt tulee nettiin , niin jospa jossakin tästä ruvettaisiin keskustelemaan. Viikkosanomatkin tavoittaa sähköpostista: nettisanomat@hotmail.com.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Keskiviikko 2010-09-20 klo 01:53.

http://www.viikkosanomat.fi – blogi

http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html – lehti

http://www.nettisanomat.com – lehti

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.