LAINAUS: Jirka Hakala: Keva, Ailus ja älyllinen epärehellisyys. (Koko puheenvuoro Uudessa Suomessa).

LAINAUS: (Koko puheenvuoro Uudessa Suomessa).

Jirka Hakala: Keva, Ailus ja älyllinen epärehellisyys.

21.11.2013 14:32 Jirka Hakala          

”Kevan johtajien palkkaukseen sisältyvät asunto- ja autoedut ovat herättäneet kohun. Aiheesta kannattaa varmasti keskustella, mutta pillastumisen kohde on ollut täysin järjenvastaisesti toimitusjohtaja Merja Ailus. Toimitusjohtajaa vaaditaan eroamaan, ja myös Kevan hallitus on kääntänyt kelkkansa aiheensa hyvinkin nopeasti. Mattoa vedetään Ailuksen alta nyt joka suunnasta. Lehdistö ja kansa huutavat verta, ja Ailus on sopiva uhrilammas. Mielestäni jahdin kohde on kyseenalainen.

Kuka on syyllinen kohtuuttomina pidettyihin etuihin? Ailus ei itse ole ollut eduista päättämässä. Palkka etuineen on nuijittu läpi Kevan hallituksessa, jota tuolloin johti kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja. Kataja ei suostu ottamaan vastuuta tai kommentoimaan päätöksiään, koska ei ole enää Kevan hallituksessa. Kevan hallituksen nykyinen puheenjohtaja Laura Räty (kok) ei myöskään suostu itse päätöksentekoa kommentoimaan, koska ei ollut hallituksen puheenjohtaja päätöksiä tehtäessä. Loogista tai ei, näin ympyrä sulkeutuu. Räty ja Kataja vaikenevat kuin muuri, sen sijaan painetta Ailuksen eroamiseksi on alettu luomaan vuotamalla Kevan hallituksessa käytyjä keskusteluja ja Ailuksen palkkaukseen liittyviä kertomuksia medialle siltä osin, kun niillä saadaan Ailus näyttämään mahdollisimman ahneelta. Räty myös totesi eilen medialle, että hän ei olekaan menettänyt luottamustaan Ailukseen palkkauksen takia, vaan määrittelemättömien johtamisongelmien takia. Ilmeisesti toiveena on, että Ailus eroaisi paineen alla, ottaisi näin vastuun koko jupakasta, ja asia saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Uhrilampaalla synnit saataisiin anteeksi.

Merja Ailuksen eron vaatiminen muiden tekemien kyseenalaisten päätösten takia on naurettavaa, mutta entä Ailuksen suoriutuminen itse tehtävästä? Kukaan ei ole esittänyt minkäänlaista moitetta hänen tavastaan hoitaa tehtäviään, pikemminkin päinvastoin. Ailus aloitti tehtävissään vuonna 2009, ja jo vuonna 2010 Kevan tuotot sijoitetulle pääomalle olivat suuremmat kuin yhdelläkään muulla suurella työeläkevakuuttajalla Suomessa. Vuonna 2011 Kevan sijoitukset tuottivat toiseksi parhaiten, ja 2012 jälleen kaikista parhaiten. Voidaan siis puhua erinomaisesta suorituksesta.

Onko Ailuksen palkka sitten kohtuuton? Omasta mielestäni johtajien palkat yleensäkin ovat kohtuuttomia, enkä ymmärrä mihin kukaan tässä maailmassa tarvitsee satojatuhansia euroja vuodessa. Mutta jos Ailusta vertaa muiden lakisääteisiä työeläkemaksuja sijoittavien suurten sijoitusyhtiöiden johtajiin, on hänen palkkansa suorastaan huono. Esimerkiksi kehnompaan tuottoon yltäneen työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Matti Vuorian ansiotulot ovat kolminkertaiset, ja tähän päälle tulee huomioida esimerkiksi Vuorian lisäeläke, jota Ailus ei tule saamaan.

Johtajien palkkoja pitäisi varmasti kohtuullistaa, mutta Ailuksen palkka on kaukaa haettu esimerkki ökypalkasta. Todennäköisesti olennaisempaa on palkan muoto: Jälkiviisaana voitaneen todeta, että jos Kevan hallitus ja Ailus olisivat sopineet että koko palkka maksetaan rahana eikä osaa auto- ja asuntoetuna, ei mitään kohua varmasti olisi syntynyt. Kustannus Kevalle olisi ollut täysin sama, mutta lööppimateriaalia olisi riittänyt paljon vähemmän. Autointoilijana pidän tragikoomisena, että naisjohtajan ajaminen ykkössarjan bemarilla riittää lööppitason ökyilyksi tämän päivän Suomessa.

Tapaus muistuttaa tietyllä tapaa taannoista Himas-jupakkaa, jossa Jyrki Kataisen ystävä Pekka Himasesta maalattiin Rasputinin kaltainen ryökäle, joka härskisti vedättää nollatutkimuksella satojatuhansia euroja veronmaksajilta. Päähuomio kiinnittyi Himasen jahtaamiseen, vaikka kyseinen filosofi yksinkertaisesti teki työtä käskettyä, Kataisen ja kumppaneiden päättäessä toimeksiannon ja palkkion. Kun Himasen tutkimuksesta nostettiin meteli, alkoivat päätöksistä vastuussa olevat tahot pitää matalaa profiilia, toivoen että päähuomio pysyy jatkossakin uhrilampaassa eikä päättäjien vastuun perään aleta liikoja huutelemaan.

On hyvinkin mahdollista, että paine ja lööppijulkisuus käyvät liian koviksi ja Merja Ailus eroaa. Silloin varmasti Sampsa Kataja ja kumppanit huokaisevat helpotuksesta. Uhrilahja-Ailuksella omille virheille on saatu anteeksianto ja kiusallinen julkisuus saadaan vältettyä. Oikeuden toteutuminen ja vastuun kantaminen ovat sitten asia erikseen.”

http://jirkahakala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154481-keva-ailus-ja-alyllinen-eparehellisyys

LAINAUS LOPPUU

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Keskiviikko 2013-11-21 klo 23:58.
Lihavoinnit Viikkosanomien.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.