2020. Maaliskuu. Gallup. HS:n puoluekannatusmittaus ja lukijoiden kommentit. 18.03.2020.

2020. Maaliskuu

HS:n puoluekannatusmittaus ja sen kommentit.

 

Politiikka|HS-gallup

Hallituspuolueet harppaavat poikkeus­aikaan kannatuksen kasvaessa, perus­suomalaiset yhä Suomen suurin puolue

Sosiaalidemokraatit kirivät nyt HS:n kannatusmittauksessa puolueista vauhdikkaimmin. Sdp:n kannatus on kasvanut tammikuusta 2 prosenttiyksikköä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) hallituksen tiedotustilaisuudessa koskien koronavirustilannetta valtioneuvoston linnassa 12. maaliskuuta.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) hallituksen tiedotustilaisuudessa koskien koronavirustilannetta valtioneuvoston linnassa 12. maaliskuuta. Kuva: KALLE KOPONEN / HS

Julkaistu: 18.3. 2:00, Päivitetty 18.3. 6:12

SUOMI on harpannut poikkeustilaan, kun hallitus ottaa käyttöön osan valmiuslain sille tuomista järeistä oikeuksista hillitäkseen koronavirusepidemian leviämistä. Näihin toimiin hallituksella on takanaan aiempaa vahvempi kansalaisten tuki, sillä hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on kasvanut.

Oletettavissa on, että hallituksen toimet ja poikkeusajan politiikka näkyvät lähikuukausina myös puolueiden kannatuksessa. Tällä hetkellä pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen muodostavat puolueet nauttivat 53,9 prosentin luottamusta. Kannatus on kasvanut, sillä kuukausi sitten vastaava luku oli 52,5 prosenttia.

SOSIAALIDEMOKRAATTIENkannatus on kasvanut tammikuusta 2 prosenttiyksikköä ja on nyt 17,1 prosenttia. Puolueista Sdp vahvisti kannatustaan eniten kuluneen kuukauden aikana.

Marinin esiintymiset ovat vakuuttaneet aiemmin kannastaan epävarmoja sosiaalidemokraattien äänestäjiä, sillä heitä on palannut joukolla puolueen kannattajaksi.

HS:n kuukausittain Kantar TNS:llä teettämä puolueiden kannatusmittaus on tehty ennen hallituksen poikkeuksellisia koronatoimia ja valmiuslain käyttöönottoa, ja siksi hallituksen uusimmat päätökset eivät ole vielä vaikuttaneet kansalaisten arvioihin. Kyselyn mittausajanjaksoon osuu kuitenkin monia tavanomaisesta poikkeavia politiikan akuutteja kysymyksiä.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY

Koronatilanteen lisäksi Suomessa on käyty viime viikkoina vilkasta keskustelua siitä, miten hallitus reagoi Kreikan ja Turkin rajan tapahtumiin, kun Turkki päästi maiden väliselle rajavyöhykkeelle tuhansia Euroopan unionin alueelle halunneita ihmisiä.

PERUSSUOMALAISET on yhä 21,6 prosentin kannatukseltaan Suomen suurin puolue. Puolueen kannatus supistui kuukauden takaisesta 0,8 prosenttiyksikköä, mikä mahtuu vielä tutkimuksen tilastolliseen virhemarginaaliin. Perussuomalaisten kannattajat ovat myös puoluettaan kohtaan kaikkein uskollisimpia kannattajia.

Neljä viidestä perussuomalaisia viime eduskuntavaaleissa äänestäneistä äänestäisi puoluetta uudelleen, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Lisäksi perussuomalaisten kannattajissa on kaikkein eniten niitä, jotka ovat täysin varmoja omasta puoluekannastaan.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY

Kokoomuksen kannatus on supistunut hieman sitten helmikuun. Tosin myös kokoomuksen 0,4 prosenttiyksikön kannatuksen menetys mahtuu virhemarginaaliin. Kokoomus saisi äänistä nyt 16,9 prosenttia, mikä tekee siitä kannatukseltaan kolmanneksi suurimman puolueen.

Vihreät on tällä hetkellä 12,4 prosentin kannatuksella neljänneksi suurin puolue ja keskusta tasan 12 prosentin kannatuksella viidenneksi suurin.

Näin tutkimus tehtiin

■ Kantar TNS teki HS:n toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin puolueiden eduskuntavaalikannatusta. Tutkimusaineisto kerättiin 15.2.– 13.3.2020.

■ Tutkimusta varten haasteltiin 2 234 henkeä.

■ Otos edustaa Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

■ Puoluekannatusarvio on laadittu tarkastelemalla yhdessä haastatteluissa saatuja vastauksia sekä vaalitilastoja viime eduskuntavaaleista.

■ Tutkimuksen virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.”

HS 18.03.2020

Kommentit:

Näytä vain nimellä kirjoittavat

 • Ilmoita asiaton viesti

  Tulos ei ole yllätys, pääministeri puolueen kannatus jatkaan nousaan myös seuraavassa kyselyssä. Oikeisto on vuosikymmenten kuluessa syyttänyt vasemmistoa
  vastuuttomuudesta. Naisministerit herättävät luottamusta.

  Kokoomusta yhä miinustaa sotevalmistelussa Sipilän hallituksen aikaan tapahtunut
  yksityisten hoivayritysten junttaaminen meidän järjestelmään.

  Oppositio on toiminut rakentavasti kriisin pahetessa, Tapaus Haavisto on
  monen mielestä pikku asia kun valmiuslaki otetaan käyttöön.

 • Erkki Pekola

  Ilmoita asiaton viesti

  Perussuomalaisten 0,8 prosenttiyksikön takapakki sekä Kokoomuksen 0,4 prosenttiyksikön vastaava mahtuivat uutisen mukaan virhemarginaaliin.
  Sosialidemokraattien 0.8 prosenttiyksikön nousu ei uutisen kirjoittajan mukaan enää mahtunutkaan samaan karsinaan. Johdonmukaista porvaripolitiikkaa!
  Viime päivien melskeissä on nähty jos minkä sorttisten professorien apulaisten hätääntyneitä kommentteja, kun vallankahvaan ei pääse millään.
  Loppuun vielä onnittelut kristityille, kannatuksenne nousi 0,1 prosenttiyksikköä!
 • Ilmoita asiaton viesti

  Lisäksi jutussa voisi myös mainita, että SDP on nyt gallupissa toisiksi suurin. Eduskunnassahan SDP on suurin puolue.
 • Matti Silvonen

  Ilmoita asiaton viesti

  Hallitus on tehnyt vastuullista työtä ja se näkyy kannatuksessa. Oppasitio ja erityisesti Perussuomalaiset ovat pyrkineet hyötymään tilanteesta lietsomalla epäluottamusta ja paniikkia. Tämä edesvastuuton linja näkyy kannatuksen laskuna.
 • MARITA ALEN

  Ilmoita asiaton viesti

  Miksi jutussa EI kerrota perussuomalaisten kannatuksen laskua tammikuusta, vaikka SDP:n kannatuksen kasvu kerrotaan tammikuusta? Eikä HS:n sivulla edes näy tammikuun gallupin kaaviota.

  Perussuomalaisten kannatuksen lasku tammikuusta on muistini mukaan reilusti yli 1%, mahdollisesti 1,5%.

 • Ari Kirjavainen

  Ilmoita asiaton viesti

  Sanotaan, että kannatus kasvaa oppositiossa. Yleensä pitää paikkansa. Nyt se laskee ja hallituksen kannatus nousee. Siitäkin huolimatta, että iltapäivälehtien suoranainen vyörytys hallitusta vastaan on viimeisen 3-4 kk aikana massiivista. Myös esille on marssitettu jos jonkinmoista taloustieteilijää solvaamaan hallitusta. Nyt kun olemme näin vakavan asian äärellä, toivon hartaasti, että ne joilla on näkyvyyttä tukee yhteisöllisyyttä ja ennenkaikkea totuutta tiedonjaossa. Aletaan sitten , kun corona on voitettu pikkusieluinen politikoinkti ja epätotuuksien levittäminen, kuka katsoo sen palvelevan yhteiskuntaa. Ollaan nyt tukena toisillemme!
 • Jyrki Palttala

  Ilmoita asiaton viesti

  Suomen suurin puolue on mitattu vaaleilla.

  Gallupien suurin puolue on jotain muuta, epävirallista tietoa.

  Hyvä sentään, että gallupeissa johtavan puolueen kasvu on taittunut.

 • Matti Laitinen

  Ilmoita asiaton viesti

  Pentti Kangasluoma Tulos ei ole yllätys, pääministeri puolueen kannatus jatkaan nousaan myös seuraavassa kyselyssä. Oikeisto on vuosikymmenten kuluessa syyttänyt vasemmistoa
  vastuuttomuudesta. Naisministerit herättävät luottamusta.

  Kokoomusta yhä miinustaa sotevalmistelussa Sipilän hallituksen aikaan tapahtunut
  yksityisten hoivayritysten junttaaminen meidän järjestelmään.

  Oppositio on toiminut rakentavasti kriisin pahetessa, Tapaus Haavisto on
  monen mielestä pikku asia kun valmiuslaki otetaan käyttöön.

  Olet pitkälti oikeassa. On kuitenkin huomattava kansan kaiken huomion vaativan korovaviiruspandemian salanneen hyvin hallituksen alusta pitäen tyvilahon ohjelmapolitiikan sen jäädessä ajan taustakohinaksi. Sama pandemia tullee pelastamaan Haavistonkin, joka suostui lopulta ottamaan lusikan kauniiseen käteen konsulipäällikön ja virkamieskuntansa johtamisongelmissa. Sen tutkinnan voisi oikeastaan lopettaa, sillä kyseessä on kompetenssiltaan sentään hallituksen ykkösministeri.

  En väheksy pääministeriä todetessani noin. Ainakaan minulle hänestä ei ole jäämässä käteen muuta huomautettavaa kuin puoluetaustansa. Hän on hoitanut pestinsä tiedottamisineen mallikkaasti. Uskallatko arvioida demareiden kannatusprosenttia, mikäli Rinne vetäisi edelleen hallitusta ?

  Rinteen vaihtoon johtaneissa syissä saattoi olla paljon samaa päähallituspuolueiden venaruutta, jota muistaaksen Kassilan elokuvat yrittivät syöttää kansalle Suomen ja Neuvostoliiton luottamukselle perustuneista väleistä. En manaa kiireiltään Kulmunia vielä elämäkerturiksi, mutta ehkä vaihdon taustasyyt selviävät joskus luettaviksemme.

 • paula kujala

  Ilmoita asiaton viesti

  Kansalaisilla on luottamus hallitukseen siinä, että hallitus aidosti yrittää kansalaisten tasapuolista kohtelua päätöksissään. Nyt esimerkiksi odotetaan akuuttia tukea myös suoraan suurimpaan pulaan joutuville kansalaisille terveystilanteen ja yritystan hoitamisen lisäksi.
 • Ilkka Luoma

  Ilmoita asiaton viesti

  Demarit saavat piristettä tuosta PM Sanna Marinin johtaman NNV-hallituksen (Nuorten Naisten Voima) harkitsevasta – ”miinus kolme päivää” – tavasta tulla ulos lopulta määrätietoisena ja vakuuttavana.

  NNV tunnustaa Keskustan VVM Katri Kulmunin selosteella, ettei kukaan tiedä mitä ensi viikko tuo tullessaan – näinhän se on, ja se on hallitukselle viesti toimiin ”ylitsemitoitetuista” toimista – varmuuden vuoksi ja lopulta. Tuo miinus oli se kohta, johon PS tarttui; piti tehdä toimet jo ”kolme päivää aiemmin” – noinko, jää sitten myöhemmin koettavaksi.

  Nyt PM Marin rakentaa huomista uutta Suomea*, jossa jatkuvan kasvuhokeman ohelle on tulossa vähentävä linjaus. On aivan selvää, että De Grönan johdolla ymmärretään ettei rajallisesta voida nyhtää loputtomiin. Näin Vihreätkin saavat ääntänsä kuuluville – ainakin lentokoneiden jäädessä kentilleen.

  Tuo vähentämisen kulttuuri voisi juuri nyt saada suuren kansankin liikkeelle, ja mitä se merkitsee?

  Nyt onkin oiva paikka testeihin mitä vähempi kulutteinen yhteiskunta tarkoitaisi yhteiskunnalle, sen taloudelle kuin omavaraisuuspyrkimyksille ja oman itsellisen päätöskoneiston trimmaamiselle.

  Jotenkin globaalius – rajattomalle rahalle ja loputtomille tavara- ja ihmisvirroille käy kohden iltaansa ja tilalle voisi tulla evoluution vuosisatamiljoonainen reviristinen ajattelu, joka on paljon paremmin varautunut niukkuuteen, jossa koko muu eläinkunta elää useammin kuin me ihmiset.

  Näin ollen muut eläimet kuin ihminen itse eläimenä, ovat paremmin valmistautuneet niukkuuteen, kun biosfäärillinen Elämän monimuotoisuus jarruttaa – minkä vuoksi lopulta – sitä emme tiedä. Nyt kuitenkin hoetaan jo jopa helikopterirahasta suoraan kansalaisten kulutettavaksi! e

 • Marie Bethe

  Ilmoita asiaton viesti

  Hädän hetkellä kansalaiset katsovat johtajiinsa ja odottavat heiltä ratkaisuja.

  Hallituksen päättäväiset toimet ja pääministeri Marinin jämäkkä esiintyminen näistä toimista ilmoitettaessa ovat vakuuttaneet laajat kansalaispiirit sekä myös poliittisen opposition siitä, että hallitus on tilanteen tasalla ja tekee oikein ajoitettuja ja mitoitettuja toimia ihmishenkien pelastamiseksi sekä talouteen kohdistuneiden iskujen vaimentamiseksi.

  Seuraavassa gallupissa tulemme näkemään hallituspuolueiden kannatuksessa selkeän hyppäyksen ylöspäin. Perussuomalaisten kannatus alkaa sen sijaan pienentyä kuin pyy maailmanlopun edellä, jota koronavirus ehkä joillekin saattaakin edustaa.

 • Janne Mäkinen

  Ilmoita asiaton viesti

  Jälleen täysin tarpeeton gallup. Muutos maksimissaan 0,8 % ja virhemarginaali 2,1 %.

  Ei siis lainkaan muutoksia. Kuten aina näiden kuukausittaisten gallupien kohdalla.

 • Olavi Kataja

  Ilmoita asiaton viesti

  Hallituksemme on toimininut esimerkillisesti tässä vaikeassa ja ennennäkemättömässä tilanteessa. Pääministeri Sanna Marin on osoittanut erittäin tiukassa paikassa esimerkillistä johtajuutta. Hän eriintyy tässä vaikeassa tilanteessa erittäin rauhallisesti, asiallisesti ja luottamusta herättävästi.
  Eivätkä muut ministerit lähde karkuun saunan lauteille, vaan tulevat kansan eteen rohkeasti ja esittävät asiansa erittäin rauhallisesti ja asiantuntevasti. Kaikesta näkee, että he ovat todella sisäistäneet asian, eivätkä tarvitse puhua pelkkää poliittista jargonia.
  Hallituspuolueille soisi enemmänkin kannatusta.

  Sitä en ymmärrä, mistä syystä perussuomalaisten kannatuspiikki jatkuu. He ovat osoittautuneet rintamakarkureiksi myös tässä vaikeassa Korona- virus tapauksessa.
  Alusta alkaen he ovat kritisoineet hallitusta siitä, miksi se ei tee samalla tavalla kuin ”muut maat” tekevät. Näissä kommenteissakin tuo tulee hyvin esille.
  Heille ei riitä, kun pääministerimme sanoo hallituksen kuuntelevan tarkasti Suomen parhaimpia terveydenhuollon asiantuntijoita, eikä huhupuheita ja huuhaata.
  Ei riitä, koska perussuomalaiset tekevät omaa sisäpolitiikkaansa, vaikka kansa olisi minkälaisessa vaarassa.

  Onneksi meitä yhteistyöhön ja hallitukseemme luottavia on paljon. Toivottavasti lisää on tulossa, koska jos koska niin nyt tarvitsemme todellista johtajuutta, asiantuntemusta ja lähimmäisen rakkautta.
  Elämme aikoja jolloin maailma on osoittanut meille vilkkuvaloilla olevansa erittäin monimutkainen paikka, jonka ongelmia mikään kaiken yksinkertaistava ”halkipoikkipinoon” puolue ei pysty selvittämään.

 • Tomi Vaalisto

  Ilmoita asiaton viesti

  Ilkka Luoma Demarit saavat piristettä tuosta PM Sanna Marinin johtaman NNV-hallituksen (Nuorten Naisten Voima) harkitsevasta – ”miinus kolme päivää” – tavasta tulla ulos lopulta määrätietoisena ja vakuuttavana.

  NNV tunnustaa Keskustan VVM Katri Kulmunin selosteella, ettei kukaan tiedä mitä ensi viikko tuo tullessaan – näinhän se on, ja se on hallitukselle viesti toimiin ”ylitsemitoitetuista” toimista – varmuuden vuoksi ja lopulta. Tuo miinus oli se kohta, johon PS tarttui; piti tehdä toimet jo ”kolme päivää aiemmin” – noinko, jää sitten myöhemmin koettavaksi.

  Nyt PM Marin rakentaa huomista uutta Suomea*, jossa jatkuvan kasvuhokeman ohelle on tulossa vähentävä linjaus. On aivan selvää, että De Grönan johdolla ymmärretään ettei rajallisesta voida nyhtää loputtomiin. Näin Vihreätkin saavat ääntänsä kuuluville – ainakin lentokoneiden jäädessä kentilleen.

  Tuo vähentämisen kulttuuri voisi juuri nyt saada suuren kansankin liikkeelle, ja mitä se merkitsee?

  Nyt onkin oiva paikka testeihin mitä vähempi kulutteinen yhteiskunta tarkoitaisi yhteiskunnalle, sen taloudelle kuin omavaraisuuspyrkimyksille ja oman itsellisen päätöskoneiston trimmaamiselle.

  Jotenkin globaalius – rajattomalle rahalle ja loputtomille tavara- ja ihmisvirroille käy kohden iltaansa ja tilalle voisi tulla evoluution vuosisatamiljoonainen reviristinen ajattelu, joka on paljon paremmin varautunut niukkuuteen, jossa koko muu eläinkunta elää useammin kuin me ihmiset.

  Näin ollen muut eläimet kuin ihminen itse eläimenä, ovat paremmin valmistautuneet niukkuuteen, kun biosfäärillinen Elämän monimuotoisuus jarruttaa – minkä vuoksi lopulta – sitä emme tiedä. Nyt kuitenkin hoetaan jo jopa helikopterirahasta suoraan kansalaisten kulutettavaksi! e

  Tarkastellaanpa tuota talouskasvua, joka on ollut olennainen osa ihmisten elinolojen paranemista Talouskasvua ei pidä mitata pelkästään rahassa tai tavarassa, mikä on hyvin yleinen väärinymmärräys.

  Laajemmin talouskasvulla tarkoitetaan hyvinvoinnin kasvua ja BKT on vain tapa mitata sitä.

  Akateemikko ja innokas tilastojen popularisoijan Hans Roslingin mukaan talouskasvu aikansaa eliniän pitenemisen. Talouskasvu edistää myös lääketiedettä, hygieniaa, puhdasta juomavetta ja ruuan saavutettavuutta. Nämä ovat kaikki hyvinvointia parantavia, mahdollisuuksia lisääviä ja tavoittelemisen arvoisia asioita. Ne ovat kaikki käytännön talouskasvua. Kasvun myötä yhä useampi lapsi selviytyy ensimmäisistä vuosistaan ja yhä useammilla on pääsy helpomman tulevaisuuden mahdollistavaan koulutukseen.

  Tämän vuoksi kaikki puolueet tavoittelevat talouskasvuoa, mikä selviää puolueohjelmista.
  Nykyinen hallitusohjelmakin – joka on sama kuin Rinteen hallituksen ohjelma – perustuu talouskasvuun, jota on pidetty melkoisen optimistisena ennen koronaviruksen aiheuttamaa kriisiä.

 • Harri Kovala

  Ilmoita asiaton viesti

  Matti Silvonen Hallitus on tehnyt vastuullista työtä ja se näkyy kannatuksessa. Oppasitio ja erityisesti Perussuomalaiset ovat pyrkineet hyötymään tilanteesta lietsomalla epäluottamusta ja paniikkia. Tämä edesvastuuton linja näkyy kannatuksen laskuna.

  Hallitus aloitti toimenpiteet vasta saatuaan Euroopan tartuntatautivirastolta vakavan huomautuksen saamattomuudestaan. Mitä toimenpiteisiin tulee, niin oppositio on kannattanut hallituksen toimenpiteitä, onko se edesvastuuttomuutta?
 • Mikko Makkonen

  Ilmoita asiaton viesti

  Oli hyvä päätös hallitukselta ottaa käyttöön poikkeuslaki mutta se mikä itseäni häiritsee tässä on se, että ollaan heti ylistämässä pääministeriä tässä asiassa vaikka todellisuudessa taustavoimat ovat olleet tässä vaikuttamassa asiaan.
  Sanna Marin sanoi itse 11.3.2020: ”Veikkaampa, että mikäli ryhtyisimme sulkemaan kouluja ja muita tapahtumia, olisi seuraukset yhteiskunnalle vakavammat kuin mitä viruksen vaikutukset ovat”
  Mikä asia sai hallituksen pään kääntymään näin nopeasti? Hekö itse yhtäkkiä oivalsivat asian että nyt pitääkin toimia, epäilempä tätä vahvasti…
  Jos hallituksessa nyt sattuisi olemaan joku muu, saisi hän osakseen ihan vastaavaa hehkutusta. Riittää kun osaa lukea selkeästi ja rauhallisesti papereista taustavoimien kirjoittamat asiat. Kansa toimii kuin laumaeläimet joilla on johtaja, sitä seurataan…
 • Vainiola Jussi

  Ilmoita asiaton viesti

  En ole varma, onko yhtään viisasta julkaista gallup-lukuja tällaisina aikoina. Puolueiden voisi suoda keskittyvän rauhassa hoitamaan asioita mahdollisimman hyvässä yhteishengessä.

  Nokittelulle ja irtopisteiden keruullekin tulee vielä, toivottavast, aikansa.

 • Pentti Miettinen

  Ilmoita asiaton viesti

  Syntymädemarina olen seuraillut Suomen hallitusten toimintaa jo noin 60 vuoden ajan (olen nyt 82-v). Parin viime vuoden aikana ei julkisuudessa ole ollut esillä Ylen toimittajien mahdollinen vaikutus puolueiden kannatukseen. Ylen toimitusjohtaja ja näkyvimmät toimittajat ja keskustelijat vaihdettiin muutama vuosi sitten. Tämä vaihdos näyttää satavan nykyisen hallituksen laariin. Aamulehdestä tulivat Yleen ainakin Jouko Jokinen ja Matti Apunen. Tuskinpa he palaavat Aamulehteen, kun se liitettiin hallinnollisesti Helsinki Mediaan.
  Hyvien toimittajien lähtö Ylestä on surettanut minua. Ennen oli tämä asia mielestäni paremmin. Mieltäni lohduttaa kuitenkin havainto, että hallituspuolueet menestyvät kannatusmittauksissa ja että ”hyvä ja oikea täällä viimein päällimmäisenä keikkuu”. (A.Kivi, Seitsemän veljestä)
 • JULIUS LEHTINEN

  Ilmoita asiaton viesti

  Moikka! Olisiko mahdollista saada mittausten yhteyteen myös puoluekannatusosioon vastanneiden lukumäärä? Tämä oli taannoin myös Hesarin päässä mukana lähes aina, mutta vuodenvaihteen jälkeen on jostain syystä näkynyt pelkästään kokonaisotanta, josta ei pysty puoluekannatuksen epävarmuutta laskemaan.
 • Ilmoita asiaton viesti

  Kun pahin hämmennys ja hätä koroasta on ohi, alkavat hallituksen toimet suomen talouden kuntoonsaattamiseen ja työttömien saamiseen takaisin työelämään! Tällöin on suomen pakko luopua epärealistiselta talous ja työllisyyspolitiikastaan ja alkaa raju sopeuttaminen! Tämä varmasti tulee nostamaan veroja ja joudutaan tekemään leikkauksia! Vasta silloin nähdään hallituksen todellinen pätevyys ja suosio! Tähän saakka hallituksen kannatus on perustunut vain luotuihin mielikuviin paremmasta sekä lupauksiin! Todelliset teot on vielä tekemättä!
 • Marko Riihimäki

  Ilmoita asiaton viesti

  En ihmettele. Olen ollut todella helpottunut että meillä on tässä kriisin keskellä pääminsterinä Sanna Marin. Sivusta on helppo huudella ja sivaltaa, todellista johtajuutta mitataan tällaisina hetkinä.
 • Ilmoita asiaton viesti

  Kunhan demarit aloittavat autoilun ja lämmitysöljyn hinnankorotukset, suosio katoaa.

  Suomessa on satoja tuhansia pienituloisia autoilijoita, joilla ei ole varaa sähköautoihin. Onko demareilla varaa suututtaa tämä äänestäjämäärä?

 • Ilmoita asiaton viesti

  Marin sanoi jossain puheenvuorossaan kuinka koronapandemia panee asiat uuteen järjestykseen ja mainitsi mm. tavoitteen 30 000 uudesta työpaikasta. Kun on tullut perusteltu syy luopua jo aiemmin epärealistiseksi arvioidun hallitusohjelman kattamisesta, voi olla hyvinkin mahdollista, että kansalaiset tyytyvät selitykseen ja saatuaan muutaman uuden vappulupauksen, antavat vielä jatkopestinkin.
 • Tarmo Manninen

  Ilmoita asiaton viesti

  Mikko Makkonen Oli hyvä päätös hallitukselta ottaa käyttöön poikkeuslaki mutta se mikä itseäni häiritsee tässä on se, että ollaan heti ylistämässä pääministeriä tässä asiassa vaikka todellisuudessa taustavoimat ovat olleet tässä vaikuttamassa asiaan.
  Sanna Marin sanoi itse 11.3.2020: ”Veikkaampa, että mikäli ryhtyisimme sulkemaan kouluja ja muita tapahtumia, olisi seuraukset yhteiskunnalle vakavammat kuin mitä viruksen vaikutukset ovat”
  Mikä asia sai hallituksen pään kääntymään näin nopeasti? Hekö itse yhtäkkiä oivalsivat asian että nyt pitääkin toimia, epäilempä tätä vahvasti…
  Jos hallituksessa nyt sattuisi olemaan joku muu, saisi hän osakseen ihan vastaavaa hehkutusta. Riittää kun osaa lukea selkeästi ja rauhallisesti papereista taustavoimien kirjoittamat asiat. Kansa toimii kuin laumaeläimet joilla on johtaja, sitä seurataan…

  Edellistä hallitusta moitittiin kun he eivät luottanneet taustavoimina toimineita asiantuntijoita. Nyt vuorostaan haukutaan, kun hallitus on tukeutunut asiantuntijoihin. Mikään ei kelpaa. Narisijat narisevat teki niin tai näin.

 

Kommentti

Artikkelissa aika hyvin ja useinkin kerrotaan virhemarginaalin olemassaolosta. Ote kuitenkin herpaantuu, kun kerrotaan puolueiden suuruusjärjestyksestä. Ei voi sanoa, että SDP on toiseksi suurin ja Kokoomus vasta kolmas. Ei voi sanoa, että Vihreät on suurempi kuin Keskusta, jne. Ovathan ne virhemarginaalit tässä suuruusjärjestyksessäkin mukana!

Lisäksi FAKTA on anteeksiantamattoman puutteellinen, kun ei kerrota vastanneiden lukumäärää. Tähän eräs kommentoija puuttuikin ja koko tämän kommentin alkusysäys oli juuri tämä faktattomattomuus!

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Torstai 19.03.2020 04:55.

HS:n juttu kopioitu kaikkine kommervekkeineen copypaste-menetelmällä.

 

Comments are closed.