2020. Maaliskuu. Koronantorjunta. Jokainen hukattu päivä on liikaa.

Vauhtia valmiuslain käsittelyyn. Tuntuu ihmeelliseltä, ettei hätätilanteessa Suomessa voi säätää sellaista valmiuslakia, jossa hallituksella on vapaat kädet ryhtyä mihin tahansa toimiin koronaviruksen pysäyttämiseksi heti kun hallitus katsoo jonkun toimen tarpeelliseksi. Eihän tämä olisi mitään diktatuuria, vaan ihmishenkien pelastamista, joka on tietenkin kaikkein ylin ohjenuora hallituksen tekemisille. Vastuullahan siinä toimittaisiin ja mahdolliset ylilyönnit voitaisiin tutkia myöhemmin.

Hallituksen kuuluu toimia päättäväisesti ja tarvittaessa nopeastikin.

Saman asian ilmaisee Ilta-sanomat pääkirjoituksessaan keskiviikkona 25.03.2020 21:00, joka on nimetty näin: Valmiuslaki on kova ase demokraattisessa, avoimessa yhteiskunnassa. Se on huolestuttanut oikeusoppineita.

”NYT eletään poikkeuksellisia aikoja, ja hallituksella pitää olla jämeriä ja nopeita keinoja käytössään. Täytyy muistaa, että kansalaisten turvallisuus on perusoikeus, jonka valtiovallan pitää taata. Koronavirus uhkaa tätä, siksi siihen pitää reagoida kaikilla mahdollisilla keinoilla.

Kriisin torjunta on tapahduttava lain edellyttämillä keinoilla, mutta lakipykälien loputon viilailu ja harkinta eivät voi samaan aikaan hidastaa välttämättömiä toimia.

Valmiuslain pykäläkikkailun pohdintaa voi jatkaa koronan jälkeen, muutaman kuukauden päästä, kun valmiuslakia ei enää tarvita.”

Ilta-sanomat pääkirjoitus keskiviikkona 25.03.2020 21:00.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Torstai 26.03.2020 06:45.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.