2020. Huhtikuu. Presidentti vai pääministeri? Vielä 12.03 presidentti ei pitänyt valmiuslakeja tarpeellisina. Pääministeri oli edellisenä iltana muuttanut aikaisemman kantansa.

Pääministeri Sanna Marin vielä keskiviikkoiltana 11.03.2020 A-studiossa kertoi luottavansa täysin terveysviranomaisten asiantuntemukseen koronavirustartunnan hoidossa. Samana iltana ohjelman jälkeen ministeri Krista Kiurun puhelun jälkeen hän on kertonut muuttaneensa kantaansa.
Nettisanomat julkaisi tästä jutun sunnuntaina 22.03.2020
”Pääministeri Sanna Marinin dramaattiset 2 tuntia keskiviikkoiltana 11.03.2020 kello 22.00 – 24.00.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ainakaan seuraavana päivänä torstaina 12.03.2020 pitänyt valmiuslakeja tarpeellisina, ”ainakaan vielä”.

Hänen kantansa on dokumentoitu Kalevan jutussa samalta päivältä seuraavasti:
LAINAUS
”Presidentti Sauli Niinistön mielestä val­mius­la­eil­le ei tarvetta ainakaan vielä – ”Koko arsenaali selvitettävä”

’Presidentti Sauli Niinistön mukaan valmiuslakeja ei tarvitse ottaa käyttöön ainakaan vielä. KUVA: Silja Viitala”

”KOTIMAA 12.3.2020 21:43 JUSSI ORELL
Presidentti Niinistö kehottaa suomalaisia lisäämään fyysistä etäisyyttä mutta kasvattamaan henkistä läheisyyttä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei näe ainakaan vielä tarvetta valmiuslakien käyttöönottoon koronaviruksen torjunnassa Suomessa. Niinistö kommentoi asiaa Ylen A-Talkissa torstai-iltana. Puoluejohtajat neuvottelivat torstaina Säätytalolla valmiuslakien tarpeellisuudesta.

– Valmiuslaeissa on monta osiota, joista yksi koskee terveydenhuoltoa. On hyvä ensin selvittää, antaako olemassa oleva lainsäädäntö, etenkin tartuntatautilaki riittävästi keinoja. Voi antaakin. Silti koko käytettävissä oleva arsenaali on selvitettävä, Niinistö totesi.

Niinistö vakuutti luottavansa suomalaisten terveysviranomaisten kykyyn torjua koronaa. Hän muistutti, että nyt on kiinnitettävä erityistä huomiota riskiryhmiin, kuten ikäihmisiin ja niihin, joilla on jokin perussairaus.

– Tartuntoja on meillä toistaiseksi pieni määrä, mutta seuraamme käyrää, joka on toteutunut muuallakin. Tartuntoja tulee olemaan meilläkin iso määrä, hän arvioi.

Venäjän on kerrottu torjuvan koronaa poikkeuksellisen kovilla keinoilla. Presidentti Niinistö sanoi luottavansa siihen, että naapurimaa on viruksen torjunnassa tosissaan.

– Allegro-junissa muun muassa mittaillaan kuumetta. Kiinassa on nähty, mitä tiukasti toimiminen todella tarkoittaa.

Suomalaisia Niinistö kehotti rationaaliseen toimintaan ja lähimmäisistä välittämiseen.

– Käyttäytyminen tulee muuttumaan. Nyt on otettava fyysistä etäisyyttä mutta lisättävä henkistä läheisyyttä. Olen toiveikas sen suhteen, että tällaisissa vaikeissa olosuhteissa aletaan nähdä myös oman navan ulkopuolelle.”
LAINAUS LOPPUU
Kaleva torstaina 12.03.2020.

Presidentin oman todistuksen mukaan hän ei siis pitänyt tarpeellisena valmiuslakeihin turvautumista vielä sillä hetkellä kun ”puoluejohtajat neuvottelivat torstaina Säätytalolla valmiuslakien tarpeellisuudesta.”

Pääministeri Sanna Marin on kertomansa mukaan muuttanut kantansa, luottauksestaan terveysviranomaisten suosituksiin jo edellisenä iltana, kun taas presidentti Sauli Niinistö seuraavana päivänä ”vakuutti luottavansa suomalaisten terveysviranomaisten kykyyn torjua koronaa.”

Joutavaahan tästä on nyt kiistellä tällaisena hetkenä. Presidentillähän ei ole mitään toimivaltaa kriisin hoidossa vaikka ”olenhan presidentti”.
Pääministeri Sanna Marinilla ja tietenkin koko hallituksella on vastuu asian hoitamisesta ja jokainen suomalainen vilpittömästi toivoo, että tässä onnistuttaisiin. Ihmishengistähän tässä on kysymys, eikä arvovallasta.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Maanantaina 13.04.2020 08:31, pääsiäisenä.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.