2020. Syyskuu. Keskon pääjohtaja Mikko Helanderin tarkennus puheisiinsa ja kaksi kommenttia siihen.

Keskon omilta sivuilta

LAINAUS

K:LAISEN SILMIN
K-ryhmäläisten havaintoja, kokemuksia ja pohdintoja työelämästä ja maailmasta ympärillämme. Vaihtuvat kirjoittajat ovat K-ryhmän työntekijöitä eri toimialoilta.

Tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan aktiivista ja rehellistä keskustelua
MIKKO HELANDER | 01.09.2020
Ei liene liioittelua todeta, että elämme poikkeuksellisia aikoja. Suomi on tähän mennessä pärjännyt globaalin koronakriisin hoitamisessa verraten hyvin, mutta uhka ei ole ohi. Pandemia on keskuudessamme, ja kriisistä noustaan hitaasti, vain vastuulliseen yhteistyöhön nojaten. K-ryhmä on alusta asti tuntenut ja kantanut suurta vastuuta suomalaisten arjen turvaamisesta, ja nyt jälleenrakennuksen kynnyksellä tunnemme vastuumme myös osana suomalaista elinkeinoelämää. Osa vastuunkantoa on keskusteluun osallistuminen.

Puhuin laajasti Suomen kansantalouden tilanteesta ja tulevaisuudennäkymistä 28. elokuuta Pohjois-Karjalan Kauppakamarin kokouksessa. Näkökulmani oli paitsi K-ryhmän pääjohtajan, myös Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen varapuheenjohtajan. Halusin esittää huoleni paisuvan valtionvelan riskeistä, ja puhua markkinatalouden puolesta. Vaikka nykyisessä keskusteluilmapiirissä ei ole suosittua puolustaa markkinataloutta – jolla toki on heikkoutensa – uskon, että se pystyy maailman muuttuessa itse korjaamaan itseään.

Samalla puheenvuoroni oli tarkoitettu herätykseksi meille elinkeinoelämän kentällä. Olemme vetäytyneet liiaksi yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja keskustelusta. Päätöksenteossa kuullaan nyt muita tahoja – elinkeinoelämän tärkeä ääni on nostettava takaisin mukaan keskusteluun. Markkinataloudesta tulisi puhua ymmärrettävästi ja suoraan sanoen puolustaa sitä. Tämä vaatii meiltä elinkeinoelämän toimijoilta rohkeutta avata suumme, vaikka julkisiin kannanottoihin aina sisältyykin väärintulkinnan riski.

Näin kävi Pohjois-Karjalan Kauppakamarin puheeni yhteydessä. Sanomalehti Karjalaisen raportti kutsutilaisuudesta ei kaikilta osin vastannut sanojani. Puheestani nostettu otsikko ei vastannut viestiäni. Puhuessani koronapandemian laukaisemasta valtiojohtoisuudesta, ilmaisen rahan politiikasta, Suomen julkisen sektorin koosta, valtiontalouden alijäämäisyydestä ja velan kasvusta, kärjistin viestiäni – ilmeisen epäonnistuneesti – nostamalla esille Pohjois-Korean suuren julkisen sektorin. Harkitsemattomasta heitosta muodostui raportoinnin perusteella poleemisempi viesti kuin mihin puheellani pyrin. Koko esitykseni taustalla oli aito huoli Suomen tulevaisuudesta.

Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on Suomessa kansainvälisesti verraten korkea. Julkinen talous saattaa olla alijäämäinen vuoteen 2030 asti. Lisäksi Suomen kansantaloutta rasittavat väestön ikääntyminen ja matala syntyvyys. Kestämätön velkaantuminen piilottaa alleen tehottomat rakenteet. Jos näitä ongelmia ei suostuta näkemään, muutoskyvyttömyys johtaa hyvinvointiyhteiskunnan rapautumiseen, investointien kuihtumiseen ja palveluiden kipeisiin leikkauksiin. Huoli Suomen tulevaisuudesta on myös huolta hyvinvointiyhteiskunnasta.

Vakaan valtiontalouden tulisi olla kaiken politiikan lähtökohta myös tulevaisuudessa. Ja vakaan tulevaisuuden Suomen rakentamiseen tarvitaan meitä kaikkia; poliittisten päätöksentekijöiden rinnalla elinkeinoelämää, palkansaajia, akateemista kenttää. Koko kansalaisyhteiskuntaa ja kaikkia sen toimijoita. Meidän ei tule pelätä keskustelua eikä vastuunkantoa, ei ikäviä totuuksia eikä visaistenkaan ongelmien kohtaamista.

Mikko Helander
Keskon pääjohtaja

2 Comments
Sort by
Add a comment…

Harri Heikkilä
Minusta olisi parempi olla hiljaa, jos ei kykene mihinkään rakentavampaan kuin trump-tasoisiin solvauksiin ja paikkansa pitämättömien tietojen levittämiseen (mm. Julkisen sektorin koko).

Eivät ihmiset halua näin yksisilmäistä poliittista kohkaamista kaupaltaan. Suomi on selvinnyt Koronasta muita paremmin ja yhteiskunta on kv-mittateilla onnistuneimpien joukossa. Vähän isänmaallisuutta nyt tahraamisen ja mölinän sijaan, kriisin keskellä.

Tästä lähti nyt aika monta Plussa-korttia leikkuriin, uskon.
Like · Reply · Mark as spam · 56m

Jani Rikhard
Turha kiemurrella siinä. Kyllä ”markkinatalouden puolustajat” ja elinkeinoelämän edustajat ovat herätelleet itseään ja pyrkineet aikaansaamaan julkista keskustelua oikein kiitettävällä tahdilla, ja viesti on ollut aina sama: Huutamista ja öyhöttämistä Pohjois-Koreasta ja Kreikasta ja milloin mistäkin. Melko usein muistetaan ja jaksetaan mainita myös Neuvostoliitto ja Stalin, mutta ihmeellisessä itsehillinnän puuskassa taisit sentään jättää sen tekemättä?

Mitäpä herra EK:n hallituksen varapuheenjohtaja luulee: Kuinka paljon tuollainen vähäjärkinen mölinä edesauttaa sitä, että me kuluttajat ja asiakkaat viitsisimme kuunnella elinkeinoelämää ja niitä jotka ovat puolustavinaan markkinataloutta tuollaisella ”argumentaatiolla”? Ainakin minua pienituloista, joka on viimeisten 20 vuoden ajan keskittänyt ostoksensa Keskon liikkeisiin, vituttaa oikein railakkaasti. Mutta no, ainakin olen kuullut viestin ja ymmärtänyt sen. Samoin olen lukenut tämän uhriutumiskitinän valehteluineen siitä, että olet muka huolissasi ”palveluiden kipeistä leikkauksista”. Niin jotta on kuultu ja luettu, ja se mihin toimenpiteisiin sen johdosta tykönäni ryhdyn, jää nähtäväksi. Se riippuu vähän sinustakin, herra Helander, ja siitä saatko pitää pestisi.

Lopuksi ilmainen neuvo, ei tarvitse maksaa kuusi- eikä edes viisinumeroista konsulttipalkkiota: Jos pääjohtajat eivät halua että media repii otsikoita siitä että he ovat puhuneet Pohjois-Koreasta, kannattaa olla puhumatta Pohjois-Koreasta. Tämä on niin yksinkertaista, että vähän hitaammankin markkinatalouden puolustajan luulisi ymmärtävän.
Like · Reply · Mark as spam · 1 · 3h

LAINAUS LOPPUU

https://www.kesko.fi/media/blogit/koolaisen-silmin/2020/tulevaisuuden-rakentamiseen-tarvitaan-aktiivista-ja-rehellista-keskustelua/

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Tiistai 01.09.2020 16:56.
Laukaassa loman venyttää ja tänäänkin Peurungassa uimassa ja hiukan vesijumpassakin käyden.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.