Matkustaminen

Matkustaminen eri keinoilla

Matkailu on aina kiehtonut ihmisiä, mutta eri tapoja matkustaa on useita. Huvimatkailun lisäksi matkustaminen voi olla tarpeen työn tai harrastusten vuoksi tai perhesuhteiden takia. Monet matkustavat aina tilaisuuden tullen, toisille taas matkustaminen on vuoden kohokohta, johon lasketaan päiviä kalenterista.

Matkustaminen lentämällä

Lentomatkustaminen voi olla ensikertalaiselle hyvin jännittävää turvallisuustarkastuksineen ja pitkine odotteluaikoineen. Esimerkiksi Finnairilla matkustaessa lentokentällä pitää olla hyvissä ajoin, mutta onneksi nykyään jokaisella on taskussa viihdekeskus, jolla esimerkiksi kirjojen lukeminen, kolikkopelien pelaaminen tai vedonlyönti onnistuu. E-kirjoja voi hankkia esimerkiksi Harlequinista ja kasinopelaaminen onnistuu Unibet Mobilella. Määränpäässä täytyy esimerkiksi täyttää viisumihakemus riippuen kohdemaasta, joten myös toisen pään lentokentällä saattaa kulua aikaa.

Matkustaminen junalla

Kotimaan matkailussa erinomainen vaihtoehto on junan valitseminen. Kiskoilla matka taittuu, eikä itse tarvitse tehdä asian eteen mitään. Junat ovat myös huomattavasti tilavampia kuin esimerkiksi linja-autot, joten matkustaminen on mukavampaa, eikä käytävätkään ole yhtä ahtaita. Lisäksi VR:n algoritmi paikkoja ostettaessa maksimoi tyhjät paikat asiakkaiden välillä, jotta kaikilla on mahdollisimman paljon tilaa. Junan ystävällinen henkilökunta palvelee matkan aikana ja usein junassa on esimerkiksi kiertävä kauppakärry. Junamatkan aikana on myös täysin sallittua vaihtaa väljempään paikkaan istumaan, mikäli sellaisen löytää. Lentoasemasta poiketen rautatieasemalle ei tarvitse saapua etuajassa, eikä määränpäässäkään tarvitse käydä turvatarkastusten läpi. Näin ollen esimerkiksi 5 minuuttia ennen junan lähtöä paikalle tuleminen onnistuu aivan hyvin ja perille tultua, rautatieasemalta voi myös poistua välittömästi.

Matkustaminen omalla autolla

Moni valitsee kotimaan matkailussa oman auton. Ilmaston kannalta ratkaisu ei ole ehkä paras mahdollinen, mutta kulkuvälineenä omassa autossa on huomattavia etuja. Oman auton etuna on myös itse määriteltävät aikataulut. Auto lähtee liikkeelle juuri silloin, kun kuljettaja itse päättää ja tauon voi pitää aina halutessaan. Huonona puolena on tietenkin se, että jonkun mukana olevista täytyy koko ajan ajaa autoa. Autoilu ei hyvällä säällä kovin vaikeaa ole, mutta vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta ja monen tunnin auton ajaminen saattaa olla voimia vievä kokemus.

Matkustaminen laivalla

Suomesta voi matkustaa helposti naapurimaihin Ruotsiin ja Viroon laivalla. Matkustusmukavuus on huipussaan, mikäli meri ei vello valtoimenaan, sillä laivoissa on ravintoloita ja baareja joissa aika kuluu kuin huomaamatta. Suomen ja Viron välillä ei ole rajatarkastuksia, kuten ei myöskään Ruotsin ja Suomen välillä. Myös risteilyt, joissa laivasta ei poistuta ovat suosittuja. Se kertonee, kuinka hyvin laivamatkalla voi viihtyä, kun lähtöpaikka on sama kuin määränpää, eikä laivalta edes poistu.

Matkustaminen muilla keinoilla

Matkustaa voi muillakin tavoin, kesäisin moottoripyöräily on hyvin suosittua. Vauhdin hurman tuntee eri tavalla, kuin autoillessa, eikä ympärillä ole hiostavaa koppia. Monen rutiiniin kuuluvatkin kesäisin monen sadan kilometrin mittaiset moottoripyöräreissut ympäri Suomea tai jopa ympäri Pohjoismaita tai Eurooppaa.

Linja-autot puolestaan ovat junien kilpailijoita. Linja-autojen etu on, että niillä pääsee mihin paikkaan vaan, kun taas junalla täytyy pysähtyä rautatieasemalle. Maanteitä pitkin mennessä myös taukojen järjestäminen onnistuu tarvittaessa. Laivakaan ei pysäytä linja-autoa, vaan linja-auton voi ottaa mukaan laivaan. Monet matkatoimistot järjestävätkin linja-autoreissuja esimerkiksi Ruotsiin, niin, että lahti ylitetään laivalla.

Comments are closed.