2021. Huhtikuu. HS:n lisää päivitetty uutinen LIDL: n pelikoneiden poistamisesta. Liikkeen edustaja kertoo lisää ja K- ja S-kaupan kommentit erillisessä uutisjutussa, johon ei viitattu. Kommentointipyyntö poistettu. Uutisen väliin osui Veikkauksen nettipokerimainos.

2021. Huhtikuu. HS:n lisää päivitetty uutinen LIDL: n pelikoneiden poistamisesta. Liikkeen edustaja kertoo lisää ja K- ja S-kaupan kommentit erillisessä uutisjutussa, johon ei viitattu. Kommentointipyyntö poistettu. Uutisen väliin osui Veikkauksen nettipokerimainos.

Helsingin Sanomat torstaina 15.4.2021 13:08.

LAINAUS

Talous|Kauppa

Lidl luopuu pelikoneista kaupoissaan: Päätös tuo kaupalle miljoonien tulomenetykset – ”Toivomme, että poistuvat kaikista kaupoista mahdollisimman pian”
Pelikoneet poistuvat kaupoista kesän 2021 aikana.

Pelikoneet poistuvat Lidlin kaupoista kesän 2021 aikana.­KUVA: ALEKSI JALAVA / IS

Joonas Laitinen HS
9:08 | Päivitetty 13:18

KAUPPAKETJU Lidl luopuu Veikkauksen peliautomaateista kaupoissaan. Pelikoneet poistuvat kaupoista kesän 2021 aikana.

Lidl luopuu koneista ensimmäisenä valtakunnallisena kauppaketjuna Suomessa.

Lidlin kaupoissa on yhteensä noin 250 peliautomaattia. Päätös tarkoittaa yhtiön tiedotteen mukaan ketjulle automaateista saatavan provision menetystä. Peliautomaateista saatu provisio on ollut Lidlissä normaaliaikana vuositasolla miljoonaluokkaa. Toimitusjohtaja perustelee päätöstä vastuullisuudella.

”Meille vastuullisuus on tekoja, ei pelkkää puhetta tai mainoslauseita. On kiistaton tosiasia, että pelaamisesta aiheutuu ongelmia, ja että kauppojen pelikoneilla on oma roolinsa tässä. Jokaisen kaupan toimijan on itse päätettävä kantansa pelikoneisiin ja arvioitava mahdollisuutensa luopua niistä, mutta isona yrityksenä voimme toimia esikuvana ja suunnannäyttäjänä tässä”, sanoo toimitusjohtaja Nicholas Pennanen tiedotteessa.

Lidlin mukaan pelikoneiden pitäminen aiheuttaa kaupalle myös työtä. Henkilökuntaa koulutetaan esimerkiksi säännöllisesti valvomaan kauppojen yhteydessä olevia pelikoneita ja ehkäisemään ongelmia. Ikärajavalvonnan lisäksi kaupassa käytetään aikaa myös pelikoneiden puhtaanapitoon ja tuottojen tilittämiseen.

Nyt Lidl voi käyttää henkilökuntansa ajan ja pelikoneilta vapautuvan tilan muuhun toimintaan.

”Julkinen keskustelu, saamamme palaute ja korona-aika on osoittanut, että iso osa suomalaista ei pidä pelikoneita välttämättömänä palveluna ruokakaupassa”, Pennanen sanoo tiedotteessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY

KAUPPOJEN pelikoneista ja niiden vaikutuksista peliriippuvuuteen on keskusteltu jo vuosia. Vuonna 2019 pelikoneiden poistamisesta kaupoista tehtiin kaksi kansalaisaloitetta. Kumpikaan aloitteista ei edennyt eduskunnan käsittelyyn.

Rahapeliongelmiin erikoistunut Peliklinikka iloitsi torstaina päätöksestä. Sen mukaan Lidlin päätös kuvaa tilannetta, jossa yritykset tekevät päätöksiä, joihin lainsäädäntö ei pysty.

”Tämä kuvaa kehitystä, jossa yritykset tekevät tärkeitä päätöksiä, vaikka lainsäädäntö laahaa jäljessä”, sanoo Peliklinikan rahapelihaittojen asiantuntija Inka Silvennoinen tiedotteessa.

”Olemme jo pitkään puhuneet siitä, että rahapeliautomaattien määrällä ja sijoittelulla on suuri vaikutus niin ongelmallisen rahapelaamisen syntyyn kuin sen laajuuteenkin Suomessa. Viime keväänä Peliklinikan asiakastyössä näkyi selkeästi, että rahapeliautomaattien sulku helpotti ongelmallisesti pelaavien elämää. Monen tie pelaajaksi alkaa lähikaupasta.”

VEIKKAUS on sulkenut pelikoneitaan keväällä 2020 Suomeen iskeneen koronaviruspandemian takia. Peliyhtiö on sulkenut koneita myös muista syistä. Veikkauksella oli vielä vuonna 2019 noin 18 500 peliautomaattia. Nyt niitä on 10 500.

Peliklinikka toivoo, että kaikki kaupat sulkisivat Lidlin esimerkin mukaisesti pelikoneensa.

”Toivomme, että rahapeliautomaatit poistuvat kaikista kaupoista mahdollisimman pian. Tutkimukset näyttävät, että rahapeliautomaattien määrällä ja sijoittelulla on merkitystä rahapelihaittojen vähentämisessä. Olisi tärkeää, että päättäjät pitävät tämän mielessä”, Silvennoinen sanoo.

”Pelikoneiden sulun aikaan moni meidän asiakkaamme koki, että he voivat ensimmäistä kertaa vuosiin käydä turvallisesti kaupassa, kun automaattien pelaaminen ei ollut mahdollista. Kauppojen pitää olla turvallinen ympäristö kaikille.”

HS kertoi syyskuussa 2020, että Suomessa on noin 52 000 rahapeliriippuvuudesta kärsivää ihmistä. Luku tuplaantuu, kun mukaan lasketaan ongelmapelaamisesta kärsivät. Se tarkoittaa kolmea prosenttia koko Suomen väestöstä.

Lue lisää: Toimittaja Simo Löytömäki yritti houkutella vanhaa ystäväänsä kaljalle, mutta vastaus tuli vankilasta – Tämä on peliriippuvaisen Tonin tarina

Riippuvuudesta tai ongelmapelaamisesta kärsivien lisäksi Suomessa on lähes 400 000 riskitason pelaajaa. Heille pelaamisesta koituu yksittäisiä ja lieviä haittoja, kuten kertaluontoisia suurehkoja tappioita. Ne ovat satunnaisia, eivät kaada taloutta ja pelaaja pystyy hallitsemaan pelaamistaan.

Uutinen päivittyy.

Aiheeseen liittyvää
Parhaita timanttijuttuja|Toimittaja Simo Löytömäki yritti houkutella vanhaa ystäväänsä kaljalle, mutta vastaus tuli vankilasta – Tämä on peliriippuvaisen Tonin tarina
17.1. 15:39
Artikkeliin liittyviä aiheita
Lidl

Ruoka

Talous

Veikkaus

Joonas Laitinen

LAINAUS LOPPUU

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Torstai 15.04.2021 14;50 kahvitauolla Rasmuksen iltapäiväruokaa tarjoillen.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.