Puolustusministeri Jyri Häkämies laiminlöi tiedotuksen ylipäällikölle.

Presidentti Tarja Halonen oli siinä uskossa, että Afganistanin vaaleja varten lähetetyt suomalaissotilaat ovat siellä niin kauan kuin vaalit on pidetty. Vaalijärjestelmä on sielläkin sellainen, että jos ensimmäisellä kierroksella kukaan ei saa yli puolta äänistä, järjestetään toinen kierros. Sitä en tiedä oliko toisen kierroksen ajankohta päätetty etukäteen vai siirtyikö se ääntenlaskun viivästyttyä,  jopa miljoonan tai jotakin sellaista, väärennetyn vaalilipun tultua hylätyksi.

Ylipäällikkö Halonen oli siis siinä uskossa, että joukot ovat siellä riittävän kauan. Vaalien toinen kierros pitää joka tapauksessa järjestää ennen talven tuloa,  jotta äänestäjät pääsisivät kunnolla äänestyspaikoille, joka kyllä näyttää muutenkin sekasortoisessa tilanteessa aika mahdottomalta. Jos äänetyspaikat rajoitetaan turvallisiin valvottuihin paikkoihin, niitä tule niin harvakseen, että ihmisille tulee niihin liian pitkä matka, joka tuo tietenkin turvallisuuden puutetta mahdollisesti niin paljon, että äänestämään ei uskalleta lähteä.

Suomi ei ole mikään banaanivaltio, niinkuin USA, joka ei päästänyt miehiään ja naisiaan pois Irakista sovitun mukaisesti, vaan aina silloin tällöin vaati sotilaitaan jäämään pitemmäksi ajaksi. Suomalaisten  miesten kanssa on tehty palvelusopimua, jossa kesto on määrätty ja siitä tietenkin on pidettävä kiinni. Oikein ei olisi ollut sekään, jos miehet olisi pakotettu vastaamaan kysymykseen: Haluatteko jäädä tänne sodan melskeisiin pitemmäksi ajaksi. On siis aivan oikein tehdä kotiutus sovitun mukaisesti.

Puolustusministeri Jyri Häkämies on sen sijaan menetellyt huolimattomasti ja tehtävänsä laiminlyöden kun ei ole varmistanut, että ylipäällikkö tietää asian oikean laidan. Hänen laiminlyöntinsä on asettanut presidentti Tarja Halosen tontun asemaan, mikä on presidenttiä kohtaan kyllä lievästi sanottuna ruma temppu. Yle uutisoi tänään, siis keskiviikkona 2009-10-21 asian niin, että presidentti ei olisi oikein tehtäviensä tasalla ja joku kumma tietokatkos oli syynä presidentin lausuntoon, Egyptissä annettuun, jossa presidentti Halonen kertoi joukkojen lähetetyn Afganistaniin vaaleja turvaamaan ja olemaan siellä niin kauan kuin vaalit on pidetty.

Suomen turvallisuutta näyttää uhkaavan enemmän ministeri Jyri Häkämies kuin Venäjä, Venäjä, Venäjä. (Häkämiehen intoilu vuosi sitten Washingtonissa esitelmässään korkea-arvoisille amerikkalaissotilaille). Tämä kykypuolue Kokoomus näyttää saaneen riveihinsä jonkinlaisia kloppeja. Vertaa puheenjohtaja Kataisen intoilu: ”Afganistanin murheet ovat Suomen huolia”, tai päinvastoin. Tämä oli siis Keskisuomalaisen otsikko Kataisen puheista jossain kokouksessa, jossa hän naivin suoraviivaisesti esitti, että jos vaadimme suomalaisia pois Afganistanista, niin meidän pitää myös vaatia muita maita tekemään samoin. Katainen ja me suomalaiset pääsemme hiukan helpommalla. Eilen uutiset kertoivat, että Australian hallitus haluaa vetää pois joukkonsa Afganistanista ihan heti.

Puolustusministeri Jyri Häkämies on laiminlyönyt tehtäviensä hoidon ylipäällikölle tiedottamisessa niin pahasti, että hänen pitäisi itse vetää siitä johtopäätöksensä.

Pertti Manninen. Torstai 2009-10-22 klo 00:40.

Linkit: http://www.nettisanomat.com/2009/08/30/etusivu.htm

http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Puolustusministeri Jyri Häkämies laiminlöi tiedotuksen ylipäällikölle.”

  1. […] Puolustusministeri Jyri Häkämies laiminlöi tiedotuksen ylipäällikölle. […]