Tuulikki Ukkola: ”Tietääköhän Suomen kansa, ettei presidentti ole vastuussa mistään kenellekään.” Uusi Suomi


Tuulikki Ukkola: ”Tietääköhän Suomen kansa, ettei presidentti ole vastuussa mistään kenellekään.”  Uusi Suomi 
  
Suomen presidentillä tsaarin valtaoikeudet
6.1.2010 20.24 | Tuulikki Ukkola  

Suomen kansa haluaa säilyttää presidentin vahvat ulkopoliittiset valtaoikeudet. Tietääköhän tämä samainen kansa, ettei presidentti ole vastuussa mistään kenellekään. Ei puheistaan, ei kahdenkeskisistä neuvotteluista Putinin tai muiden johtajien kanssa.
EU-politiikassa presidentti on onneksi kärsinyt kirvelevän tappion, kun valtioneuvosto ja pääministeri uskalsivat Lissabonin sopimuksen jälkeen ryhtyä vihdoinkin noudattamaan perustuslakia. Suomelle riittää yksi lautanen. Olisi riittänyt tähänkin asti.
Kiista sai alkunsa siitä, kun vanhat herrat Paavo Lipponen ja Martti Ahtisaari tekivät 90-luvulla sopimuksen, jonka mukaan presidentti pääsi huippukokouksiin aina, kun halusi. Silloinen ulkoministeri Tarja Halonen oli hyvin närkästynyt siitä, että presidentti vei illallispöydässä paikan ulkoministeriltä. Sittemmin herrat ovat tehneet täyskäännöksen ja liputtaneet yhden lautasen puolesta.
Presidenttinä Halonen on ottanut korkojen kanssa takaisin sen, minkä ulkoministerinä menetti. Hän on osallistunut lähes jokaiseen huippukokoukseen. Eduskunnan suurelle valiokunnalle ei ole koskaan selvinnyt, mitä presidentti on huippukokouksissa touhunnut. Pääministerin ja ministerien teoista ja Suomen kannoista olemme saaneet tietoa sekä ennen kokouksia että kokousten jälkeen.
XXX

Demarit ovat hätäpäissään valjastaneet Halosen eduskuntavaalien veturiksi. Presidentin ulkopoliittisiin valtaoikeuksiin on vaikea puuttua, koska muutokset vaativat perustuslain säätämisjärjestyksen eli suurten puolueiden tuen. Jatkossakaan eduskunta ei siis saa mitään tietoa presidentin keskusteluista ulkomaiden johtajien kanssa, saati salaisista lupauksista.

Tämä ei enää vetele. Käytäntöjä tuleekin muuttaa vastaamaan parlamentarismia. Ilman perustuslain muutostakin voidaan päättää, että eduskunnalle vastuussa olevan ministerin tulee aina olla mukana presidentin neuvotteluissa ja keskusteluissa. Muuten suomalaisten pään menoksi voidaan sopia mitä tahansa.

Suomi tarvitsee vahvan ja arvostetun presidentin, aidon arvojohtajan, joka kertoo, mikä on oikein, mikä väärin. Milloin presidentti on puuttunut Venäjän hurjaan korruptioon, ihmisoikeuspuolustajien ja toimittajien murhiin, oikeusvaltion alennustilaan?

Ihmisoikeudet, demokratia ja oikeusvaltioperiaate ovat Euroopan neuvoston elintärkeitä periaatteita. Niitä toivoisi Halosenkin korostavan Venäjän johtokaksikolle. Nyt tähän uskaltautuu vain Heidi Hautala.

(Kolumni on myös julkaistu Kalevassa 6.1.2010)

”Tuulikki Ukkola
Oulu
Kokoomus
Olen oululainen toisen kauden kansanedustaja ja Kalevan pitkäaikainen toimittaja. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri. Luen, luen ja luen, mökkeilen ja uin.”

http://tuulikkiukkola.blogit.uusisuomi.fi/2010/01/06/suomen-presidentilla-tsaarin-valtaoikeudet/

Kommentti:

Kannattaa lukea kommentit!
http://tuulikkiukkola.blogit.uusisuomi.fi/2010/01/06/suomen-presidentilla-tsaarin-valtaoikeudet/

Viikkosanomat. Pertti Manninen 2010-01-07 klo 23:40

Huomaa myös ajankohtainen (jonkun ajan) vaali-ilmoitus: 2008 KUNTAVAALIT 26.10. Siis nyt uudella kymmenluvulla!

 

 

 

20100107tuulikkiukkola

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.