Antti Pesonen: Suomen valtion pitäisi harkita Saabin ostamista (blogista)

 Antti Pesonen: Suomen valtion pitäisi harkita Saabin ostamista (blogista)

”12.1.2010 10.51 | Antti Pesonen

Ruotsalaisen autonvalmistajan, Saabin kohtalonhetket ovat käsillä. Valmistus on loppumassa ellei nykyinen omistaja USA:lainen GM löydä ostajaa lähiaikoina.

Autoilla ajetaan ilmeisesti jatkossakin. Suomessa on osaamista sekä Saabeista että sähköautoista. Saabista voisi asemoida maailman johtavan sähköautovalmistajan.

Varkaudessa on jo akkutehdas ja alan tutkimustyötä tehdään Suomessa. Nyt naapuristamme Ruotsista on saatavissa autonvalmistaja niin halvalla että harvoin on tarjolla. Tällaista vaihtoehtoa tulisi ainakin harkita.

Mahdollinen olisi myös Suomen ja Ruotsin valtioiden yhteistyöprojekti Suomi-enemmistöllä. Se olisi pohjoismaista taloudellista yhteistyötä, jota kansa kyselyiden mukaan kaipaa. Samalla parannettaisiin Uudenkaupungin tehtaan tilannetta.Uusien mallien myötä tuotannon painopistettä voitaisiin siirtää Suomeen.

Sähköautojen valmistus on harvoja teollisuudenaloja, jolla näkymät ovat valoisat. Se toisi uutta teollista pohjaa menetysten tilalle. Ehkä jotakin merkitystä olisi myös suomalaiselle omanarvontunnolle sillä, että jatkuvien menetysten – esim. Enso ja Sonera – sijaan suomalaiset voisivat olla myös enemmistöomistajia.

Valtion omistuksen tulisi olla pysyväisluonteinen, jotta ostoksessa olisi järkeä.

Sähköautojen markkinointi olisi helppoa, kun Saabilla on valmiiksi profiili autoalan pioneerina ja vahva asema USA:ssa. Autojen akkuja tullaan käyttämään myös verkkojännitteen tasaajina kantaverkkokytkinten kautta ja tähän on liitettävissä talokohtainen sähkön pientuotanto.

12.1.2010 10.51 | Antti Pesonen

Lainaus loppuu

Kommentti

Sonera meni alta torihintojen Ruosin valtiolle, mitä nyt aluksi hallituspaikka saatiin. Neropatit Paavo Lipponen ja Sauli Niisistö olivat kuuluisat kauppamiehet, jotka pelastivat jotenkin itsensä, kun lehdet kirjoittelivat niin kovin hienohipiäisesti kultapojiustaan!

Nyt täyskäännös!

Saab halvalla Suomen valtiolle! Pääministeri Matti Vanhanen on puhunut lämpimästi sähköauton kehittämisestä, jonka ajatuksen kirjailija Kalle Isokallio ampui tylysti alas, koska Suomeessa ei ole autoteollisuutta. Vertaus oli hauska jotain lämpöpatterin myymistä Saharaan tms.

Nythän olisi Vanhasella mahdollisuus jäädä historiaan suomalaisen kansanauton kehittäjänä!

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Tiistaina 2010-01-12 klo 20:19.

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “Antti Pesonen: Suomen valtion pitäisi harkita Saabin ostamista (blogista)”

  1. Sharron Machalek kirjoitti:

    I’d come to acknowledge with you on this. Which is not something I usually do! I really like reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to speak my mind!