Lainattu. Maria Guzenina-Richardson: Lapsilisä kuuluu myös pienituloisimpien lapsille.

LAINATTU UUDEN SUOMEN PUHEENVUORO KOKONAAN.

Maria Guzenina-Richardson

Lapsilisä kuuluu myös pienituloisimpien lapsille
25.1.2011 12:50 Maria Guzenina-Richardson 24 kommenttia .

”Lapsilisien maksamista myös varakkaiden perheiden lapsille perustellaan universalismilla. Universalismin periaate tarkoittaa, että kaikki saavat saman edun tai palvelun varallisuudestaan huolimatta.

Vuonna 1994 Esko Ahon porvarihallitus päätti leikata kaikkein köyhimpien perheiden lapsilisää. Sitä ennen lapsilisä oli juuri tällainen universaali oikeus.

Tilastojen mukaan lapsiperheiden köyhyys on kolminkertaistunut viimeisten 15 vuoden aikana. Tässä valossa voi syyllä todeta, että Suomi ei ole enää sellainen suomalaisen mallin mukainen hyvinvointivaltio, jonka kansalaiset sen haluavat olevan.

Minulta kysytään usein, miksi Ahon jälkeinen Sosialidemokraattien johtama hallitus ei tätä porvareiden köyhiä lyövää keppiä katkaissut. Vastaan aina, että olisi pitänyt. Mutta se, että asiaa ei korjattu silloin, ei voi tarkoittaa sitä, että nykyjohtoinen SDP olisi menettänyt kaikki oikeudet puuttua asiaan nyt.

SDP:n vuoden 2010 puoluekokousaloitteisiin sisältyi Demarinaisten esitys, että lapsilisä pitää etuoikeuttaa toimeentulotuesta. Suomeksi: Myös toimeentulotukea saavien perheiden lasten kuuluu saada pitää lapsilisänsä.

Nyt lapsilisän etuoikeuttaminen on perhepoliittisen ohjelmamme kärkiasioita. On kestämätöntä, että yhteiskunnassamme kaikilla muilla on oikeus lapsilisään paitsi niillä, jotka sitä kaikkein eniten tarvitsevat.

Vuoden 2008 puoluekokous oli muuten sama, jossa Jutta Urpilainen valittiin puolueen puheenjohtajaksi.

Jutta lupasi silloin puolueen uudistuvan. Puolue on uudistunut.

Olen ylpeä sosialidemokraatti. Voin katsoa itseäni peilistä tietäen, että esimerkiksi perhepolitiikan puolella SDP:n linja on vastuullinen, oikeudenmukainen ja hyvinvointia lisäävä. Keskiössä ovat toimet lapsiperheiden köyhyyden vastaisessa taistelussa, työn ja perheen yhteensovittamisessa ja palveluiden parantamisessa.

Ministeri Risikko on vastannut tällä viikolla SDP:n haasteeseen parantaa lapsiperheiden köyhyyttä. Hän toteaa, että ei pidä lapsilisän etuoikeuttamista hyvänä keinona parantaa köyhien lapsiperheiden asemaa. Hän korottaisi mieluummin toimeentulotuen lapsiosaa.

Paula Risikon osallistuminen keskusteluun on ilahduttavaa. Arvostan häntä ministerinä.

Kannanotossaan Risikko jättää kuitenkin huomioimatta, että lapsen perusosien korottaminen ei poista sitä tosiasiaa, että muun muassa indeksikorotukset sekä korotukset yksinhuoltajien lapsilisään jäisivät silloin edelleen köyhien ulottumattomiin.

Risikko ansaitsee kiitoksen hallituksen päätöksestä sitoa lapsilisät indeksiin. Päätöksellä varmistettiin että lapsilisät nousevat yhdessä palkkojen kanssa ja seuraavat näin yhteiskunnan kallistumista. Tehty muutos oli hyvä ja tarpeellinen, mutta se ei parantanut kaikkein köyhimpien lapsiperheiden asemaa. Siinä kun lapsilisä otetaan toimentulotukiperheiltä pois, eivät lapsilisään tehdyt korotuksetkaan tuo näille perheille mitään lisää. Ongelmaksi voisi muodostua myös se, että tulevaisuudessa tulisi jälleen hallituksia ja aikoja, joina toimeentulotuen lapsen perusosien ostovoima jäisi jälkeen, eikä poliittista tahtoa niiden nostamiseen löytyisikään. Tämä olisi omiaan viemään kehitystä jälleen väärään suuntaan.

Siksi pidämme edelleen lapsiperheiden köyhyyden vastaisessa taistelussa lapsilisien etuoikeuttamista perusteltuna ja tehokkaana keinona. Samaan on päätynyt muun muassa Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Vähävaraisten lapsiperheiden asemaa tulee tarkastella kokonaisuutena. Tärkeintä on turvata lasten ja perheiden toimeentulo eli tarkastella sitä rahasummaa, joka jää perheen arjenpyörittämiseen.

Kun kerran rikkaiden perheiden lasten lapsilisäoikeutta perustellaan universalismin periaatteella, on käsittämätöntä, että samaa periaatetta ei sovelleta vähävaraisiin perheisiin.!

http://mariaguzeninarichardson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/59233-lapsilisa-kuuluu-myos-pienituloisimpien-lapsille

LAINAUS LOPPUU

Kommentti. Tätä vääryyttä on nyt siis jatkunut 16 vuotta, eikä sen korjaaminen ole vieläkään varmaa. Puhetta riitttää ja erinimisiä hallituksia.

Lue aihetta sivuavaa vuosien takaista juttua, jos toimeentulotukea saaneiden lasten kesäansiotkin riistettiin ja riistetään yhä uudelleen!

LAINAUS.

Nettisanomat Tiistai 2007-04-24.

Pääkirjoitus.

Tiesitkö, että kaikkein köyhimpien perheiden koululaisten kesälomatienestit napataan heiltä pois!

Kaikkein köyhimmät perheet, ne jotka ovat oikeutettuja kunnan maksamaan toimeentulotukeen, joutuvat nykyisten käytäntöjen, varmaankin lakien ja asetusten, mukaan tilanteeseen, jossa koululaisten kesälomatienestit eivät tulekaan koululaisten hyväksi, vaan tienesti napataan pois perheen saamasta toimeentulotuesta.

Tällainen sydämetön ja sadistinen meno senkun jatkuu, eikä epäkohdan korjaamiseksi tehdä yhtään mitään Suomessa, joka väittää olevansa oikeusvaltio. Hyväksyisitkö sinä tällaisen menettelyn, jos se osuisi kohdallesi?

Tämä on yksi esimerkki siitä, että kaikkein köyhimmät eivät saakaan luvattua helpotusta elämäänsä, vaikka pääministeri Matti Vanhanen tai sosiaaliministeri Liisa Hyssälä näin väittäisivätkin. Helsingin Sanomat kirjoitti viime viikolla vastaavanlaisesta etuisuuksien ulottamattomuudesta 2. pääkirjoituksessaan näin:

”Kymmenen tai kahdenkymmenen euron korotukset lapsilisiin. niiden yksinhuoltajakorotuksiin ja kansaneläkkeisiin osuvat kyllä oikeille kansalaisryhmille, mutta leikkautuvat kokonaan pois niiltä, jotka elävät toimeentulotuen varassa. Kymppi lisää lapsilisään leikkaa kympin toimeentulotuesta pois. Tulotason todelliseen nostoon olisi tarvittu päätös, että ainakin osa lapsilisistä määritellään ensisijaiseksi etuudeksi, jota ei lasketa tuloksi toimeentulotukea määritellessä.” (Hallitus unohti köyhimmät).

Tämäntapaisia epäoikeudenmukaisuuksia on varmaan muitakin. Ainakin esimerkiksi se, että eläkeläisten verotuksen keventäminen palkansaajien verotusta vastaavaksi, ei hyödytä yhtään ulosotossa olevaa ihmistä vaan esim. jotakin eläkeläiseltä velkaa perivää instanssia.

Pöyristyttävää on kuitenkin se, että nämä epäkohdat ovat kyllä tiedossa, mutta niitä ei haluta korjata eikä antaa mitään korjausmääräyksiäkään. Aika köyhää ajattelua niiltä, jotka jotakin voisivat tehdä asiantilan muuttamiseksi.

Tiesitkö, että? Nettisanomat. Pääkirjoitus. Pertti Manninen. Tiistai 2007-04-24.

http://www.nettisanomat.com/2007/04/24/etusivu.html#tiesitko

LAINAUS LOPPUU
Viikkosanomat. Pertti Manninen. Keskiviikko 2011-01-26 klo 15;12

 

 

Palaute: viikkosanomat@hotmail.com

Linkit:

http://www.viikkosanomat.fi  – blogi

http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html  – lehti

http://www.nettisanomat.com  – lehti

Comments are closed.