2011: Iltalehti ohitti HS:n. Kommentti kankeudesta vuodelta 2007 Nettisanomista.

2011: Iltalehti ohitti HS:n. Kommentti kankeudesta vuodelta 2007 Nettisanomista.

Nettisanomat. Pertti Manninen. Sunnuntai 2007-01-28.
Taitettu indeksi

Helsingin Sanomien arkisto sulkee maksullisiksi myös mielipidekirjoitukset, ei anna hakutuloksissa kirjoittajien nimiä ja kieltää käyttämästa kirjoituksia ”uuden palvelun osana” ikäänkuin lehti olisi saanut mielipidekirjoituksiin jonkinlaisen tekijänoikeuden.

Kirjoituksessa viitattiin Matti Hölsän mielipidekirjoitukseen Helsingin Sanomissa keskiviikkona 2007-01-24. Luonnollinen paikka nyt nettiaikakautena oli mennä Helsingin Sanomien arkistoon. Vaikka se on jo ajat sitten muuttunut maksulliseksi en taaskaan muistanut, että ihmisten lehteen lähettämät mielipidekirjoituksetkin ovat maksullisia toisin kuin netin keskustelupalstat. Mm. Keskisuomalaisessa ne ovat ilmaisia ja helposti löydettävissä. Lisäksi Helsingin Sanomat on häivyttänyt hakunsa tynkätuloksissa kirjoittajien nimetkin!

Tähän väliin mielikuva siitä uutisesta, jossa kerrottiin HS.n menneen MSN:n etusivulle tarjoamaan uutisiaan saadakseen nousemaan hävyttömän alhaiset kävijämäärät, muistaakseni 600 000 kuukaudessa. Uutisessa lehden edustaja kertoi, että maksuttomuutta ei tule, koska ”tuottaminen maksaa”. Kyllä, kyllä. Mikäli Helsingin Sanomat pistäisi arkistonsa maksuttomaksi ja käytön helpoksi kävijämäärät nousisivat puolessa vuodessa kolmin tai nelinkertaisiksi, siis ylivoimaiseksi ykköseksi Suomessa. Eiköhän sitäkin arvoa pystyisi jotenkin hyödyntämään myös kaupallisesti. Näin on hiljan tehnyt DN Dagens Nyheter. Kannattaa seurata naapurimaan tilannetta.

Tähän samaan väliin vielä lisätoivomus: Kyllä lehden pääkanta eli pääkirjoitus pitäisi olla luettavissa maksutta, kuten monissa monissa lehdissä on asianlaita: Aamulehdessä, Keskisuomalaisessa, Turun Sanomissa jne jne pitkältä jaksolta. Iltalehdessä ja Ilta-Sanomissa se on edes samana päivänä luettavissa.

Matti Hölsän mielipidekirjoituksen etsiminen on käsitelty tämän jutun lopussa erillisenä liitteenä. Jutusta löytyi kaksikin eri mittaista tynkää (maksutta). Hakusana ”taitettu indeksi lupasi monta tynkää, mutta antoi vain muutaman. Että sillä tavalla toimii maan suurimman lehden hakupalvelu. Paperilehdestä löytyi sitten Seppo Kanervan kirjoituksen lähtökirjoitus.

http://www.nettisanomat.com/2007/01/27/taitettuindeksi.html

Palaute: viikkosanomat@hotmail.com

Linkit:

http://www.viikkosanomat.fi  – blogi

http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html  – lehti

http://www.nettisanomat.com  – lehti

http://www.nettisanomat.com/2007/01/27/taitettuindeksi.html

Pertti Manninen, Viikkosanomat

 

Comments are closed.