Perussuomalaiset. 30 prosentin kannatuksen lasku on kyllä tavattoman poikkeuksellista mielipidemittauksissakin.

Mikäli luvut joista nyt lasken ovat oikeita, 15.0 prosentista 10.7 prosenttiin, niin kannatus on laskenut liki 30 prosenttia. Vaikka ilmaistaisiinkin luvut vaihteluvälein, virhemarginaaliksi valitaan nyt 2.0, niin edellisessä mittauksessa kannatus olisi ollut 13.0 – 17.0 prosenttia ja nyt siis 8.7 – 12.7. Luvut eivät siis kohtaa toisiaan niinkuin tavallisesti jolloin kaikki muutokset mahtuvat virhemarginaalin sisään.
Tälllöinhän varsinaisista muutoksista ei voi edes puhua muuten kuin viihdemielessä.
Onneksi perussuomalaisten kannalta pudotus voi olla myös vain pari prosenttia, jos otetaan lähtökohdaksi edellisen mittauksen alin mahdollinen (13.0) ja uuden mittauksen ylin (12.7). Jos virhemarginaali olisi hitusenkin suurempi, niin mitään pudotusta ei välttämättä voisi olettaakaan, luvuthan ovat todennäköisyyksiä muutenkin.

Mittaukset on tehnyt Taloustutkimus Oy (Oy usein unohdetaan) ja yhtiön omistaa kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti, eikä kukaan ulkopuolinen pääse tarkistamaan mittausten luotettavuutta. Kyllä Ylen pitäisi tilata mielipidemittaukset joltain semmoiselta taholta, joka tekee ne virkavastuulla, siis verovaroilla ylläpidetyn Ylen nimenomaan.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Sunnuntai 11.10.2015 14:58.

Comments are closed.