Omituista uutisointia: ”Epäiltynä sananvapausrikoksesta.” Uusi Suomi, blogikirjoitus

Omituista uutisointia: ”Epäiltynä sananvapausrikoksesta.” Uusi Suomi, blogikirjoitus

Ylen uutinen aluksi:

”Valtuutettu käräjille kiihotuksesta”

http://yle.fi/alueet/lahti/2010/07/valtuutettu_karajille_kiihotuksesta
_1828367.html

”Osasto: Asikkala

Valtuutettu käräjille kiihotuksesta

julkaistu tänään klo 11:38, päivitetty tänään klo 13:28

Perussuomalaisten asikkalalainen kunnanvaltuutettu James Hirvisaari joutuu käräjille sananvapausrikoksesta. Hirvisaarta syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syytemääräyksen asiassa antoi apulaisvaltakunnansyyttäjä, joka katsoo James Hirvisaaren helmikuisen blogikirjoituksen sisältäneen syrjivän ja vahvasti yleistävän väitteen erään kansanryhmän taipumuksesta väkivaltaisuuteen ja muuhun rikollisuuteen.

Syyttäjä on jättänyt Hirvisaarta koskevan haastehakemuksen Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen, jossa asia tulee esille syyskuun lopulla. Lahden Radio ei tavoittanut James Hirvisaarta puhelimella.”

http://yle.fi/alueet/lahti/2010/07/valtuutettu_karajille_kiihotuksesta
_1828367.html

Uuden Suomen kommentti Helsingin Sanomista. Uusi Suomi itse vaikeni asiasta. Kommenttiosa HS:n kirjoituksesta, jonka otsikko oli:

”Yle: Perussuomalaisten valtuutettu sai syytteen blogikirjoituksesta”

http://uutiset.msn.hs.fi/politiikka/artikkeli/Yle+Perussuomalaisten+
valtuutettu+sai+syytteen+blogikirjoituksesta/1135258566840

”Uuden Suomen päätoimittajan Markku Huuskon mukaan Hirvisaaren kirjoitus poistettiin blogipalvelusta sen jälkeen, kun tieto syytteestä tuli. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun blogipalvelun kirjoittajaa syytetään rikoksesta.

Kirjoituskieltoon Hirvisaari ei joudu. Palvelun sääntöjen mukaan hyllytys tulee kolmesta poistetusta kirjoituksesta.

Uuden Suomen blogipalvelussa käydään vilkasta ja aika ajoin kärjekästäkin poliittista mielipiteenvaihtoa. Palveluun on rekisteröity yli 1 800 blogia, ja vilkkaimpina päivinä kirjoituksia voi tulla yli sata.

Uusi Suomi poistaa palvelustaan kuukausittain muutamia kirjoituksia ja kommentteja.

Huusko pitää periaatteessa hyvänä, että blogikirjoittamiseen haetaan rajoja myös oikeudessa.

”Nämä ovat usein tulkinnanvaraisia tapauksia. Toisessa päässä painaa sananvapaus ja toisessa päässä se, ettei ketään loukata”, Huusko sanoo.

Uusi Suomi velvoittaa kirjoittajia noudattamaan palvelun sääntöjä, joiden mukaan kirjoittaja vastaa blogin sisällöstä itse.

Uutta Suomea ei epäillä tapauksessa rikoksesta.”

http://uutiset.msn.hs.fi/politiikka/artikkeli/Yle+Perussuomalaisten
+valtuutettu+sai+syytteen+blogikirjoituksesta/1135258566840

..

Omituista uutisointia: ”Epäiltynä sananvapausrikoksesta.”

Myös HS aloittaa juttunsa näin: ”Perussuomalaisten asikkalalaisvaltuutettu James Hirvisaari joutuu käräjille epäiltynä sananvapausrikoksesta. Ylen Lahden radion mukaan valtuutettua syytetään kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.”

Suomen perustuslaissa on turvattu sananvapaus. Mikä sitten voisi olla ”sananvapausrikos”? Pikemminkin sellainen olotila, että estetään sananvapauden käyttäminen. Tässä tapauksessa pikemminkin Uusi Suomi on syyllistynyt rikokseen, kun blogi on poistettu.

Vastenmielistä sensuuria. Eihän Hirvisaarta ole vielä tuomittu mistään. Lehti syyllistyy hätävarjelun liioitteluun poistaessaan kirjoituksen ennen mahdollisesti langettavaa tuomiota siitä rikoksesta, josta kirjoittajaa syytetään. Lisäksi tällä hetkellä ei edes julkaisija joudu mihinkään vastuuseen blogikirjoituksista. Ne eivät ole lehden sisältöä, josta vastaava päätoimittaja vastaisi.

Uuden Suomen käytös blogikirjoittajia kohtaan on heitä halveksiva ja koko systeemi on naurettava, jos kirjoituksia poistetaan silloin tällöin.  Turhaa silkkihansikastouhua. Oikeuslaitos sitten tuomitsee, jos se katsoo, että kirjoitus ja kirjoittaja syyllistyvät johonkin rikokseen ja määrää kirjoituksen poistettavaksi harkintansa mukaan.

En minä ainakaan löytänyt edes Hirvisaari-haulla Uudesta Suomesta mitään tästä asiasta. Itsesensuuria?

Uuden Suomen slogan on aikamoinen herja vuonna 2010: ”Uusi Suomi – maan luetuin itsenäinen verkkolehti.”

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Tiistai 2010-07-13 klo 21:12.

http://www.viikkosanomat.fi – blogi

http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html – lehti

http://www.nettisanomat.com – lehti

Comments are closed.