2020. Marraskuu. Iltalehti korjaa uutisensa nyrkistä. Ei saanut varmistettua lähteistään.

Iltalehti korjaa väitteensä

Nyrkki on kuitenkin ollut esillä keskusteluissa kertovat Iltalehden lähteet

Tätä väitettä on uskominen, ainakin toistaiseksi

LAINAUS Iltalehden pääkirjoituksesta sunnuntaina 29.03.2020.

”Uutiset Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Presidentin esitys” nyrkistä” on poikkeuksellinen, ja siksi siitä uutisoitiin.

Iltalehden uutisessa oli tp-utvan osalta väärää tietoa, jonka lehti korjaa.
Iltalehti julkaisi lauantaina uutisen, jossa kerrottiin presidentti Sauli Niinistönehdottaneen Suomen koronakriisin hoitoon erillistä turvallisuusneuvostoa, niin sanottua ”nyrkkiä”. Tämä puolestaan ei sopinut pääministeri Sanna Marinille, joka on torjunut presidentin puuttumisen koronakriisin johtamistapaan.

On poikkeuksellista, että presidentti pyrkii taustalla näin suoraan vaikuttamaan hallituksen tapaan johtaa. Se kuvaa myös toimintaeroa ja ainakin jonkinasteista luottamuspulaa nykyisen pääministerin ja presidentin välillä. Presidentin määriteltyyn toimivaltaan sisäpolitiikka ei kuulu.

Iltalehden uutinen ehdotetusta ”nyrkistä” pitää paikkaansa, vaikka se herätti tuoreeltaan voimakkaitakin reaktioita. Sekä Niinistö että Marin kiistivät tuoreeltaan identtisellä viestillä, että asiasta olisi puhuttu perjantaina tp-utvassa, eli presidentin, pääministerin ja keskeisten ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavien ministerien tapaamisessa.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kuvattuna uuden hallituksen tervehdyskäynnillä joulukuussa. PASI LIESIMAA

Asiasta on keskusteltu myös suullisesti, mutta ei osana virallista tp-utvaa, koska tämän sekä Marin että Niinistö kiistävät, eikä Iltalehti ei ole asiaa pystynyt asiaa riittävästi varmistamaan. Siksi Iltalehti oikaisee tämän osalta uutistaan. Vaikka uutinen olisi kokonaisuutena miten tärkeä tahansa, on sen kaikkien julkaistujen tietojen oltava varmistetusti totta.

Iltalehti julkaisi uutisensa ilman, että sen lähteitä kerrottiin. Lähdesuoja varmistaa, että tietoja saadaan silloinkin, kun julkisesti puhuminen voisi vaarantaa lähteen oman aseman. Uutisen lähteet ovat luotettavaksi arvioituja ja korkea-arvoisia, ja niitä oli useita. Kaikkea Iltalehden käytettävissä olevaa tietoa ei myöskään julkaistu lähdesuojan takaamiseksi.

Juttu tehtiin, koska ehdotus turvallisuusneuvostosta tai ”nyrkistä” on poikkeuksellinen etenkin, kun maassa on jo olemassa kriisiajan johtamisorganisaatio.Lisäksi valtaa keskitetään koronan takia valtiolle ennennäkemättömästi jo valmiiksi, joten kaikki ehdotetut muutokset hallintorakenteisiin ovat tämänkin takia merkittäviä. On merkille pantavaa, että presidentti Niinistö toi tiedon ehdotuksestaan omin sanoin julki sunnuntaina vasta Iltalehden uutisen jälkeen.

On selvää, että sekä tasavallan presidentti Niinistö että pääministeri Marin tekevät työtään vaikeissa olosuhteissa, poikkeuksellisena aikana. Ei ole syytä epäillä, etteivätkö molemmat pyrkisi toimimaan koronakriisin aikana omasta näkökulmastaan parhaaksi katsomallaan tavalla.Näkökulmat eivät kuitenkaan ole olleet kriisin aikana samanlaisia, ja taustalla esitetyt vaihtoehdot ovat olleet poikkeuksellisia.

Aktiivinen keskustelu instituutioiden välillä on erittäin suotavaa. Kuitenkin alkukangertelun jälkeen hallitus on osoittanut olevansa toimintakykyinen myös ilman uutta, hallinnollista ”nyrkkiä”. Siksi hallituksen torjuva vastaus esitettyyn ajatukseen on tässä tilanteessa sangen ymmärrettävää.

ERJA YLÄJÄRVI

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: RINTA-JOUPIN AUTOLIIKE
Näin saat koirat viihtymään autossa
SUOSITTELEMME
F1-sankarin hauta häpäistiin Ruotsissa – ”Olen sokissa”
Päivä 88: Asiantuntija varoittaa miljoonista koronavirustartunnoista Yhdysvalloissa, kuolleita jopa 200 000
Pääministeri tviittasi, ettei voi luvata hallituksen onnistuvan kriisin keskellä täydellisesti – pyysi työrauhaa
LAINAUS LOPPU
—-
Kansalaisten on hyvä tietää mitä kulisseissa tapahtuu. Perättömän väitteet ovat kuitenkin epämiellyttäviä ja eivät täytä vastuullisen journalismin kriteerejä.
Viikkosanomat. Pertti Manninen
 Sunnuntai 29.03.2020 23:22.

Tags:

Comments are closed.