Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Suomen olympiakomitea kieltää kilpailijoilta sateenkaarikynnet

 |   |   | 
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sanoo, että suomalainen urheilija voidaan sulkea ulos Sotšin olympialaisista, jos hän maalaa kyntensä sateenkaaren väreihin.
Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sanoo, että suomalainen urheilija voidaan sulkea ulos Sotšin olympialaisista, jos hän maalaa kyntensä sateenkaaren väreihin.

Olympiakomitean linja on selvä.

Jos suomalainen urheilija maalaa kyntensä sateenkaaren värein Sotšin olympialaisissa ensi vuonna, hänet voidaan sulkea kisoista.

"Monen mielestä se voi vaikuttaa kylmältä, mutta toisaalta se on mahdollistanut sen, että kilpailut ovat säilyneet globaaleina ja ilman boikotteja", sanoo Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen.

Hän puhuu olympialiikkeen säännöistä, jotka kieltävät poliittisten viestien lisäksi muun muassa mainonnan.

"Urheilija sitoutuu näihin sääntöihin."

Olympiakomitean hallitus käsitteli paljon kritisoitua Venäjän homopropagandalakia kokouksessaan keskiviikkona. Laki kieltää "homopropagandan" levittämisen alaikäisille Venäjällä.

"Kisojen ulkopuolella ihmiset ovat vapaita ottamaan kantaa, mutta kisojen aikana ei", Nieminen sanoi.

Myöhemmin Nieminen soittaa tarkentaakseen, että kyseessä on linjaus, jonka myötä Suomen olympiakomitea noudattaa samaa periaatetta Kansainvälisen olympiakomitean kanssa.

"Ei Suomen olympiakomitea kiellä, vaan toimimme kansainvälisen olympialiikkeen sääntöjen mukaan. Olympiakomitea on sitoutunut noudattamaan näitä sääntöjä."

"Me emme tee sitä päätöstä."

Hallituksen urheilujäsenet ilmaisivat kokouksessa huolensa muun muassa siitä, joutuvatko urheilijat Sotšiin valmistautuessaan ottamaan kantaa Venäjän tilanteeseen, vaikka eivät haluaisi.

"He toivoivat, ettei tulisi tilannetta, että paineen alla on otettava kantaa suuntaan tai toiseen."

Niemisen mukaan Venäjän kisoihin osallistuvat urheilijat eivät ole vaarassa.

"Olympiakomitea on selvästi lausunut, että vaaraa ei urheilijan näkökulmasta voi olla."

Näin Venäjän sisäministeriö on myös luvannut – kunhan urheilijat tai yleisö eivät harrasta "homoseksuaalista toimintaa" tai osallistu provokaatioihin.

Moskovan MM-kisoissa muun muassa ruotsalainen korkeushyppääjä Emma Green Tregaro  antoi tukensa seksuaalivähemmistöille maalaamalla kyntensä sateenkaaren värein.

Ruotsin yleisurheilujoukkueen johto reagoi nopeasti ja pyysi Green Tregaroa maalaamaan sateenkaarivärit piiloon.

"Ymmärrän, että olympiakisojen huomioarvoa pyrittäisiin käyttämään hyväksi, enkä anna sille tuomiota. Mutta tämä on minun henkilökohtainen kantani", sanoo Nieminen.

Myös kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas) heilutteli Lužniki-stadionilla sateenkaarilippua.

"Hänellä on vahva eettinen näkemys, jota hän on pystynyt toteuttamaan. Siinä mielessä ihan hienoa. Uskon, että hän eettisesti myös ymmärtää, miten Olympiakomitean tulee tässä tilanteessa toimia."

Monet ovat vaatineet olympiakisojen asettamista boikottiin homolain takia.

Niemisen mielestä kisojen saama julkisuus antaa paremman mahdollisuuden epäkohtien osoittamiseen kuin boikotti.

Helsingin Sanomat | hs.urheilu@hs.fi

Uutiset

Fingerpori
22.8.2013