Suomi – Lama – Pankit – Pelastus – Esko Aho – US juttu ja kommentit

 

US lainaus juttu ja kommentit

Paljastus: Tästä alkoi Suomen nousu Kreikan tieltä- Kuvassa Esko Aho

Suomi oli 1990-luvun laman aikaan samanlaisessa kurimuksessa kuin Kreikka tällä hetkellä. Asiaa valottavat silloinen pääministeri Esko Aho ja muut tilannetta aitiopaikalta seuranneet päättäjät Suomen Pankki -dokumentissa, joka näytetään MTV3:lla sunnuntaina.

– Me oltiin hyvin lähellä tällaista Kreikka-asetelmaa, joka nyt on, sanoo Sirkka Hämäläinen, joka nousi Suomen Pankin pääjohtajaksi vuonna 1991.

Ulkomaiden luottamus ylivelkaantuneen Suomen maksukykyyn oli tuolloin kertakaikkisen lopussa, kertoo Esko Aho. Huhuttiin jopa Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n väliintulosta.

– Suomi oli velanottajana maailmassa ykkönen tai kakkonen, aivan maailman kärkeä. Me otimme enemmän velkaa kuin juuri mikään maa maailmassa, kertoo Aho.

Markka jouduttiin devalvoimaan ja päästettiin lopulta kellumaan, jotta vienti elpyisi. Esko Aho kertoo, että tunnelma hallituksen, Suomen Pankin ja teollisuusjohtajien tapaamisessa helmikuussa 1991 oli hyytävä.

Suunta kuitenkin muuttui. Kiirastorstaina Aho kuuli Sirkka Hämäläiseltä hyviä uutisia puhelimitse: valtion valuuttavaranto oli kääntynyt kasvuun ja velasta maksettavat korot laskeneet merkittävästi. Ahon mukaan käänne parempaan alkoi yksittäisestä teollisuuden suurtilauksesta.

Kyseessä oli telakkayhtiö Masa-Yardsin jättipotti, noin 8 miljardin markan laivatilaus Lähi-idästä.

– Se oli iso käännekohta, Aho muistelee.

Suomen vienti alkoi elpyä ja markkinoiden luottamus maan maksukykyyn palautui. Suomen Pankki keskittyi turvaamaan vientiä pitämällä inflaation kurissa.

Toipuminen onnistui niin hyvin, sanoo Saksan keskuspankin ex-pääjohtaja Hans Tietmeyer dokumentissa, ettei Suomen hyväksymisestä ensimmäisten euromaiden joukkoon ollut lopulta kysymystäkään.

Suomen Pankki -dokumentti (osa 2) nähdään MTV3:lla sunnuntaina 23.10. kello 17.40.

Teppo Ovaskainen

Faktakulma

 

 

Koivisto, ja Liikanen ovat hiiren hiljaa

22.10.2011 16:39 Hannu Mikael

omista toimistaan, jotka johtivat Suomen kuvattuun Kreikan kaltaiseen tilaan.
Kuten olivat hiljaa myös tuhon pääarkkitehti Holkeri, ja Kullberg, mutta ovat jo vaienneet lopullisesti.
Kuin palkkiona historiallisen suurista tuhotöistä Holkerille tuli valtioneuvoksen arvonimi, ja Liikaselle EU-komissaarin virka.
Virtuaalisylkäisy ja piste.

Ruotsin (viisas) tie silloinkaan ei kelvannut Suomen päättäville

22.10.2011 16:49 salakankee

pölvästeille? Heidän piti saada polttaa rahaa oikein kunnolla.
Tyhmyydestä aina sakotetaan!
Ottakaa se nyt vain onkeenne, että meillä ei ole mitään muuta kuin opittavaa Ruotsin soveltamista talousopeista!

Eivät ota onkeensa

22.10.2011 19:21 Hannu Mikael

Sehän jo nähtiin Lipposen ja Niinistön suorittamassa Suomen runnomisessa euroon, josta maksellaan huippukalliit oppirahat hamaan kaukaiseen tulevaisuuteen.
Ruotsi on kruunussaan vapaa muiden EU-maiden tukemisesta, ja tekee sitä vain omasta harkinnastaan, ja joka tapauksessa hyvin pienillä murto-osilla Suomen maksamista.

Suomalainen poliittinen eliitti on jo menettänyt ennen niin perinteisen Ruotsin apinoimisvietinkin.
Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia.
Järkeä meinaan, poliitikoilta.

http://aijaa.com/v.php?i=008558923388.jpg

Ei onnistuisi enää

22.10.2011 14:22 Teppo Vanamo

Ei onnistuisi enää, lähes kaikki suuryritykset on jo myyty ulkomaille. Palvelualojen osuus bruttokansantuotteesta kasvaa pian Kreikan tasolle (80%), palveluiden viennin kuitenkin pysyessä ennallaan tai laskiessa.

Suurin osa Suomen pinta-alasta mätänee tuottamattomana eläkeläisperikuntien hellässä huomassa. Kun suuret ikäluokat saadaan kuopattua, tulemme huomaamaan että meillä on kansa, joka yrittää markkinoida toisilleen palveluita, joita kenelläkään ei ole varaa ostaa, paitsi ehkä velaksi.

Suomalaisilla ei pian ole enää varaa europohjaiseen kauppaan, vaan on siirryttävä suoraan vaihtokauppaan. Venäläiset matkailijat vaihtavat sitten vaatteita ja ”ylellisyystavaroita” palveluihin.

On mielenkiintoinen ilmiö, kuinka kommunismi ja kapitalismi kohtaavat kehän toisella puolella. Tulos on aivan sama, tuho.

Oltiin yksin

22.10.2011 13:44 olavinieminen

Kreikalta ja muilta ei siis lainattu rahaa eikä otettu vakuuksia.

Miksi Suomi ja muut nyt maksavat Kreikalle loputtomiin eivätkä anna sen mennä saneeraukseen ???!!!

Lainasimme niin paljon kuin saimme

22.10.2011 18:30 Pekka Siikala

Missä olet elänyt? Pimeässä säkissä? Tuolloin Suomi oli lainannut ja lainasi rahaa ihan mistä tahansa, kunhan joku vielä antoi. Millä tahansa korolla.

Koluttiin kaikki Aasian maat, kun Euroopasta ei enää ropoakaan herunut.

Siis kenen ansiota

22.10.2011 14:15 Gregor S.

Ahon mukaan käänne parempaan alkoi yksittäisestä teollisuuden suurtilauksesta. Käänne parempaan ei siis alkanut Hämäläisen, Ahon ja muiden tuolloisten päättäjien ylivertaisesta viisaudesta ja uhrautuvista ponnisteluista, vaan siitä, että ulkomainen laivatilaaja piti Suomea kilpailukykyisenä toimittajana. Hyvä, että suomalainen sankaritaru tulee oikeisiin puitteisiinsa edes 20 vuoden jälkeen.

Sankaritarun käänne

22.10.2011 16:36 muuan

Eiköhän ole tarkoitettu niin, että päättäjien viisaus ja ponnistelut todentuivat ja näyttäytyivät ensimmäisen kerran tuosta suurtilauksessa. Ei yksi tilaus, suurikaan (n. 2 mrd € nykyrahassa), voi kääntää kokonaista kansantaloutta kestävään nousuun – paitsi jos se on esimerkki ja päänavaus lukuisille muille.

Viisautta ja jälkiviisautta

22.10.2011 17:02 Gregor S.

Jos tuo suurtilaus tuli kiirastorstaina 1991, kuten tekstistä on pääteltävissä, päättäjien viisaus ja ponnistelut olivat hieman myöhässä, sillä markka devalvoitiin vasta marraskuussa 1991 ja päästettiin kellumaan 1992. Markan arvon romahduttaminen on keskeistä ao. päättäjien viisaudessa, mutta viisautta löytyi myös työmarkkinajohtajilta, jotka tyytyivät nollakorotuksiin pariksi vuodeksi. Oliko julkisen talouden tiukka linja aivan viisasta on kyseenalaista vrt. Ruotsin politiikka vastaavana aikana.

Juttu on kovin ylimalkainen…

22.10.2011 18:02 muuan

joten pitäisi tutkia aikakirjoja. Huomiosi saattaa olla oikea. Talouden supistuminen kyllä jatkui tuonne vuoteen 1993 saakka, tosin hidastuen. Vaikea sanoa tutkimatta, mikä tuon laivatilauksen merkitys kaikkiaan oli.

Nyt mennään takapuoli edellä…

22.10.2011 14:23 A_L

Ei tehdä Kreikasta tilauksia, mutta sen sijaan Kreikka on tilaamassa panssarivaunuja, sukellusveneitä sekä sotalaivoja muualta.
Eurooppalaivan pohjassa tuntuu olevan paljon reikiä…

…ja ainoa yhtäläisyys Suomen lamaan on se, että tälläkin kerralla maksajiksi päätyvät rehelliset ja tilanteeseen syyttömät tavalliset työtätekevät ja pienyrittäjät.

Pankkikirja

22.10.2011 14:26 Jukka Mikkola

Tähän liittyen suosittelen hyvää kirjaa. Se on Antti-Pekka Pietilän kirjoittama ”Pankkikirja”, jonka Art House julkaisi vuonna 1995. Mielenkiintoisia lukuhetkiä!
Antti-Pekka Pietilä: Pankkikirja
Art House Oy
ISBN 951-884-167-5 (nid.)
ISBN 951-884-168-3 (sid.)
Gummerus Kirjapaino Oy
Jyväskylä 1995
312 sivua

Saatavuus

22.10.2011 14:55 Teppo Vanamo

Saatavuus näyttää olevan todella heikko. Suomen Pankin kirjastosta tosin näyttää löytyvän ;DD. Onkohan avaamaton kappale?

Voisikohan tämänkin kirjan julkaista jo sähköisessä muodossa. Sähköisellä nimikirjoituksella varustetut kappaleet voisi sitten toimittaa kaikille kansanedustajille ja Suomen EU-virkamiehille kansalaiskeräyksen tuottamilla varoilla…

http://fi.wikipedia.org/wiki/Antti-Pekka_Pietil%C3…

Kertaus on opintojen äiti…

huhuu!!!

22.10.2011 14:26 JL78

Suomi on edelleen samalla Kreikan tiellä romahdusta vain siirretään toinen toistaan hienommilla tempuilla. Loppuiko velanotto???. Missä on talouskasvun yläraja vai voiko se jatkua eksponentiaalisesti ikuisuuteen???.

Soomi

22.10.2011 14:38 kettujuh

Näin se vaan menee, kaikki liittyy kaikkeen, se vaan on vaikeaa kovapäisille tajuta?

Lipposlandia kohti EU:n liittovaltiota

22.10.2011 14:41 machdevelop

Pres.ehdokas Paavo L ilmoitti että tie suomelle ja Euroopalle on kohti intergratiota. Päästään siis jakamaan jatkossakin yhteishyvää velkaa ja latinovakuuksien
antamista. Espanja ja Italia odottavat vuoroaan, Portugali
sinnittelee siivellä ja Turkki on lakannut kolkuttelemasta ovia, ymmätäen hakeutua itään kaatuvan EU:n tieltä.

Äänestäkää vain Lipposta jos haluatte Suomen tuhoutuvan

22.10.2011 16:55 salakankee

taloudelliseti. Siinäpä mies, joka ei kuuntele koskaan viisaita neuvonantajiaankaan! Härkäpäinen äijä.

kreikkalaiset viikot taas täällä…

22.10.2011 14:47 spärrä

muistanhan minä tuon 1990-luvun…
pääminterinä meillä taisi olla silloin Eskoloves Ahopopolus ja presidenttinä Maunoloz Devalvatos…
en minä tuota aikaa nyt niin hinoksi arvostaisi että meidän sen takia nyt pitäisi uudestaan alkaa viettämään kreikkalaisia viikkoja…

S-L Hämäläisellä ei ole puhevaltaa

22.10.2011 15:21 Rohmar

Ahon, S-L Hämäläisen, Kullbergin, Koiviston, Holkerin ja Liikasen epäonnistuminen oli niin täydellinen ja katstrofaalinen, ettei sen syitä ole uskallettu vieläkään tutkia Suomessa. Tästä syystä näillä henkilöillä ei ole myöskään mielestäni sitä puhevaltaa, jota he nyt käyttävät asioiden siloitteluun.

Kansainvälisten taloustutkijoiden lausunto on seuraava: ”Täysimääräisin läntisen talousjärjestelmän tuhoutuminen ilman totalitääristä sotaa”.

Jos Suomessa olisi jotain oikeutta, nämä henkilöt olisivat saaneet rangaistuksen, sen sijaan että he viisastelevat yrittäjien ruumiskasan päällä.

Oma näkemykseni romahduksen syistä on seuraava:

-1) Hallitsematon pankkisektorin vapauttaminen EU- jäsenyyttä silmälläpitäen. (Holkeri / Liikanen)

-2) USA:n säästöpankkikuprun kopioiminen Suomeen.

-3) Täydellisen väärä rahapolitiikka ( Kullberg, Koivisto, Hämäläinen)

-4) Venäjän romahtaminen.

-5) Suomen pankki lähti tuomaan Suomeen lamaa tietoisesti Suomen ollessa jo vapaassa pudotuksessa ( Kullberg, Sorsa, Koivisto)

-6) Tuhon täydellisesti viimeistelevä politiikka, ja ykistyisvarallisuuden ryöstö ( Aho, Wahlroos)

Koivisto ja Holkeri

22.10.2011 16:05 Lastman

Olivat Suomen historian huonoimmat poliitikot, se on yleisesti tunnettu tosiasia, ei edes Vanhanen ja Kiviniemi niin huonoja olleet vaikka huonoimmasta päästä hekin olivat.
Kaiken lisäksi Koivisto oli myös ulkopoliitikassa huono. Viron tunnustaminen oli eräs Koiviston suurimmista töppäyksistä, mahtaako mielessään vieläkään olla sitä mieltä, että Viro on itsenäinen vapaa maa.

Holkerilla nyt ei ollut mitään talouskoulutusta, mutta …

22.10.2011 16:52 salakankee

Koivistolla ”muka” oli, mutta oli vain sellaista tietoa, josta Suomelle ollut mitään hyötyä! Ja kun vielä se näkemyskin puuttui, mitäpä sellaisella kirjaviisaudella onkaan tekoa! Oikeasti?
Tyhjän saa pyytämättäkin.

Loistava analyysi

22.10.2011 19:45 Kotkanpoikii

Olisi mielenkiintoista jos tuosta luettelemistasi tosiasioista joku tapahtuneet kumoaisi perustellusti..

”Täysimääräinen tuho”

22.10.2011 20:25 muuan

”Kansainvälisten taloustutkijoiden lausunto on seuraava: ”Täysimääräisin läntisen talousjärjestelmän tuhoutuminen ilman totalitääristä sotaa”.”

Tuosta kaipaisin lähdettä. Kuka voisi puhua talousjärjestelmän tuhoutumisesta? Melko syvällä se kyllä kävi, mutta palautui pikaisesti ja jatkoi kehittymistään entistä terveemmältä pohjalta. On yhä se sama läntinen talousjärjestelmä.
Onkohan käännösvirhe?

Hei

22.10.2011 22:16 Vierailija

”Melko syvällä se kyllä kävi, mutta palautui pikaisesti ja jatkoi kehittymistään entistä terveemmältä pohjalta. On yhä se sama läntinen talousjärjestelmä.”

Tilapäistä, hommahan jatkuu vielä ;-) Ei tämä vielä ole ohi.

”Talouskriisin kolmenkymmenen vuoden historia

Talouskriisin pahinta vaihetta on nyt eletty kolme vuotta. Kriisi alkoi kuitenkin kehittyä jo kolmekymmentä vuotta sitten: rahoitusalan sääntelyä purettiin ja johdannaisia rakenneltiin kauan ennen kaaoksen räjähtämistä.”

http://www.taloussanomat.fi/talouskriisi/2011/09/1…

Asioiden tutkimatta jättö

22.10.2011 21:35 Penttijuhani

on kyllä yhä, siis juuri tälläkin hetkellä, tietty Kekkosen ja Koiviston kausien yhteinen perintö, jota kaiken lisäksi hymistetään aivan toisin nimin. Mutta Koiviston kohdalla koomista oli, että miestä koulutettiin – johdonmukaisesti – juuri talousasioiden ymmärrykseen. Miten kaikki nuo vuodet voivat mennä niin hukkaan? Siinä kysymys?

Yksi tekijöistä on selvä taas ja juuri nyt. Suomessa ei ole tosi keinoja sen enempää tutkia kuin vetää päättäjiä oikeuteen. Maassa siis ei ole Perustuslakioikeutta. Miksi? Jos se olisi, se tutkisi jo ja taas Eduskunnan viime ns. ”päätöksiä,” ja tuskin hyväksyisi niitä.

Eli samat virheiden, jopa laittomuuksien tekijät voivat jatkaa viroissaan niin pitkään kuin joku uskoo kaikkea humpuukkia, joilla typeryydet ja valheet peitellään.

Kreikan tiellä ollaan länsimaissa.

22.10.2011 15:37 Noinkohan on

Kaikki maat jotka joutuvat ottamaan lainaa elävät yli varojensa. Jos demokraattinen valtio kuten Suomi ja länsimaat elävät yli varojensa se tarkoittaa, että näiden maiden kansalaiset kuluttavat enemmän kuin mitä ansaitsevat.
Tämä aiheuttaa länsimaissa pankkikriisin sillä ilman inflaatiota yli varojen eläminen on lainaa pankeilta jota ei pystytä maksamaan takaisin.
Euroopan pankkikriisi ja kansalaisten yli varojen eläminen ovat saman asian kaksi puolta!
Poliitikkojen ja vastuullisten henkilöiden tulisi valistaa ”kansaa” siitä, että emme ansaitse nykyistä elintasoamme ja että elintasoamme tulee hallitusti laskea tulevina vuosina tai muuten meitä kaikkia odottaa Kreikan kohtalo.

Oikeaa politiikkaa

22.10.2011 15:55 Hanuri

Mielenkiintoista uutisessa on se, että Faktakulmassa on todettu Suomen Akatemian suulla kaikkien 80-luvun suurimpien talouspoliittisten päätösten olleen surkean vääriä. Että tällaista osaamista meillä.

”Meillä…”

22.10.2011 16:21 muuan

Muuallako osaaminen on sitten toisenlaista? Se on enemmänkin sattuman varassa.
Uskallanpa jopa sanoa, että oikeata politiikka voi tehdä Suomen akatemian tapaan vasta kauan ajankohtaisten tarpeiden jälkeen, paitsi jos ne aikanaan sattuvat olemaan oikeita. En toki kiellä, että päättäjiäkin on erilaisia.

Eli jälkiviisaus on vahvoilla. Mutta se myöhästyy, ellei sitten asioita voida korjata jälkeenpäin.
Kyseisen 1980-luuvn virheitä korjattiin seuraavan vuosikymmenen alussa kovalla kädellä, viattomien kustannuksella. Niitä on korjattu nykyhetkeenkin saakka. Suomen kansantalous onkin ollut verraten vankassa kunnossa.

Ei silloinen politiikka…

22.10.2011 17:20 Hanuri

…ollut yleisesti hyväksyttyä. Arvostelua ja varoituksia esitettiin, mutta niitä ei haluttu huomioida. Aivan kuin tänäänkin. Ei silti, muuallakin tehdään virheitä mutta meillä on vain vähemmän varaa virheiiin.

Koskapa kaikki hyväksyisivät

22.10.2011 17:51 muuan

Ainahan esitetään kaikensuuntaisia mielipiteitä, milloin mistäkin syystä. Ja opposition kanta on yleensä päinvastainen kuin hallituksen. Miten se oikea linja siitä sekavuudesta voitaisiin valita? No, usein sitten jälkikäteen.

Niinpä

22.10.2011 17:34 moto54

Muuan, soitappa Argentiinaan, saatat kokea ”valaistuksen” johon meillä ei enää ole Eurostoliitossa euruplan kanssa mahkuja….

Joo,

22.10.2011 16:03 AiLin

minulla on tallessa silloinen KUPLA =kuva, jossa Aho kysyy, että: ”No, onks siinä miljoonassa nyt kuus vai seittemän nollaa? Kullberg vastaa, että: ”Mä olen ainakin käyttäny seittemää= Sirkka Hämäläinen vähän yrittää tsempata näitä kavereitaan ja sanoo, että ”Älkää nyt, jätkät, sählätkö. Ne kaks viimeistähän on pilkun takana”. No, huh huh!
Montakohan nollaa nämä meidän tämänpäivän ”viisaat” ovat laskeneet miljardissa eurossa olevan – mahtavatkohan osata edes laskea, jos vielä yrittäisivät kertoa luvun kuudella…

Kuplia riittää

22.10.2011 16:09 muuan

Älä vain ota kaikki kuplia todesta, tuotakaan…

Totta tai ei

22.10.2011 21:35 pilari

Nauroin kuitenkin jutulle vedet silmissä:)

Paljastus: Tästä alkoi Suomen nousu Kreikan tieltä

22.10.2011 17:05 Ikiteekkari

Arvoisa Esko Aho. Muistapas nyt oikein Suomen 1991 lama, joka oli silloisten poliitikkojen aikaansaama: Huonosta taloudenhallinnasta ja pankkien leväperäisten luototusten jakakamisesta.
Te silloiset politikot maksatitte Suomen kansalla omat huonot ja salamyhkäiset toimintanne.
Ja eihän se maksanut veronmaksajille kuin 43 miljardia Suomen markkaa.
Monet kansalaiset maksoivat siitä kovan hinnan ja moni ei ole vieläkään toipunut henkisesti ja taloudellisesti.
Joten laita Esko Aho asiat oikeaan järjestykseen, kun annat lausuntojasi ja muista, että sinä olit yksi Suomen 1991 laman pääarkkitehdeista ja kansan nöyryyttämisen hyväksyjä.

Aikajana

22.10.2011 18:08 Hannu Mikael

Faktisesti Ahon hallitus sai Holkerin hallituksen pohjustaman ja luoman laman suoraan niskaansa.
Välissä oli juuri sopivasti Holkerin ja Liikasen vastuusta ”pelastanut” vaalitappio.
Laman hoito, tai paremminkin sen yritys oli ajallisesti seuraava vaihe Ahon hallituksen aikana, ja se tehtiin yksinomaan pankkien ehdoilla ja niiden eduksi.
Pankeille avattiin valtion piikki, ja pankit surutta syöksivät ongelmaluottonsa valtiolle, eli kaikille veronmaksajille, ja samat velalliset jätettiin roikkumaan löysään hirteen perinnän ja ulosoton kohteiksi yli 20 vuodeksi.
Samaan aikaan pankit olivat myyneet ongelmaluottojaan perintäyhtiöille, ja on mahdollista, että pankit rahastivat ongelmaluotot kahteen kertaan, valtiolta ja myymällä perintäyhtiöille.

“Toistuuko Suomen pankkikriisi EU-rahoituskriisissä”

22.10.2011 17:15 Salon Petri

Vain päättäjien näkökulmat vyöryvät taas esiin. Eikä siinä mitään. Jokohan aika alkaa kypsä Esko Ahollekin, että hän voisi avautua muustakin pankkikriisiin liittyvästä.

Onneksi on meillä on avoin internet. Ainakin toistaiseksi.

Joukkoistaminen toimii erinomaisen hyvin Suomessa
http://suomi2017.wordpress.com/2011/10/19/joukkois…
Lähetetty lokakuu 19, 2011 kirjoittanut Suomi 2017 – Suomi 2.0

– Karjalan Kuvalehden numero 6/2011 “Toistuuko Suomen pankkikriisi EU-rahoituskriisissä”- reportaasin soisin jokaisen omasta taloudestaan kiinnostuneen suomalaisen lukevan. Miksei myös kaikille EU:n kielille käännettynä muillekin.

Niin ja ei

22.10.2011 17:46 Brandheim

Esko Ahon vaikutus ei lakkaa vielä vaikuttamasta, EU on perimässä suomelta horneteista vielä ulkomaan tullia, koska ne on ostettu USA:sta.Miljoonia euroja vielä menee,mitä vastaostot vaikuttivat??http://www.markusjansson.net/histut.pdf

Huono muisti Esko Aholla

22.10.2011 17:48 John Galt

Suomen nousu ei alkanut mistään yksittäisestä laivatilauksesta. Se alkoi silloin kun markkinat pakottivat päästämään markan kellumaan. Suomen Pankin ja silloisen poliittisen johdon typeryys oli viedä koko maan turmioon.

Kreikka on nyt samassa tilanteessa; kilpailukyky on menetetty, ja maan valuutta pitää devalvoida. Toisin sanoen, ulos eurosta ja paluu drakmaan. Kreikka ei ole koko modernin historiansa aikana kyennyt pitämään valtion taloutta tasapainossa, ja on haihattelua kuvitella että he oppisivat sitä nytkään.

Eurosta eroaminen on parasta myös Suomelle.

Niinpä

22.10.2011 18:39 olavioriatsalo

”Suomen nousu ei alkanut mistään yksittäisestä laivatilauksesta. Se alkoi silloin kun markkinat pakottivat päästämään markan kellumaan. Suomen Pankin ja silloisen poliittisen johdon typeryys oli viedä koko maan turmioon.”

******************************************************

Juuri näinhän se on. Jos markka olisi ymmärretty päästää kellumaan jo 80-luvun lopulla jolloin luovuttiin muustakin valuuttasääntelystä, olisimme selvinneet paljon vähemmällä. Kun markka sitten viimein vihdoin syksyllä 92 päästettiin kellumaan, niin olisi luullut, että päättäjiltämme olisi löytynyt sen verran järkeä, ettei Suomea oltaisi enää koskaan saatettu kahlitun valuutan alaisuuteen. Mutta vielä mitä. Heti kun Lipposesta tuli pääministeri, alettiin Suomea suhmuroimaan rahaliitto EMUn jäseneksi. Näin siitäkin huolimatta, että juuri oli saatu vakuuttava näyttö siitä, miten kelluvalla markalla oli selätetty lama ja saatu talous tervehtymään.
Olemmeko me tosiaan ansainneet näin pölvästit johtajat?

Kertokaas nyt ”nuorelle”…

22.10.2011 19:23 Keskiverto8X

…jotta paljonko Suomi sai velkojaan ja näiden korkoja anteeksi eli lahjaksi?

Ei mitään

22.10.2011 19:41 Rohmar

Suomi ei saanut mitään, mutta se joutui IMF:än matokuurille, vaikka se suomalaisilta salattiin. Se tarkoitti käytännössä kaikkien lapsiperhetukien yms. poistamista, ja valtavaa tulonsiirtoa työikäisiltä eläkeläisille.

Suomi jätti painovirheet korjaamatta, Lipposen hallitusten jakaessa vastaavat edut eniten tarjoaville, eli rikkaille. Painovirheeksi kutsun sitä, että Suomessa ei ole perheverotusta, eikä lapsi tukia, jonka vuoksi perheet ovat äärimmäisen haavoittuvia.

Jos joku ottaa tässä esiin lapsilisän, niin lapsen aiheuttamista kuluista maksetaan kuukaudessa pajon enemmän jo pelkkää arvonlisäveroa, mitä lapsilisä on. Eräs otti kerran närkästyneenä esiin lasten koulukulut. Tähän vastasin, että siihen kuluu 1500 vuodessa, mutta mihin menee loput 60.000 perheeni vuosittain maksamista veroista?

Itselläni ei ole enää lapsia.

Se joukko, joka ajoi Suomen lamaan

22.10.2011 19:51 jorpuu

oli nimenomaan Koivisto, Holkeri ja Liikanen. Se, miten sotkua sitten selviteltiin, oli Ahon hallituksen asia. Itse lama ei ollut sen hallituksen vika, vaikka niin usein väitetäänkin. Hallitus joutui tekemään erittäin vaikeita ja tosi kipeitä ratkaisuja, mutta SUOMI KUITENKIN SELVISI.

Aivan.

22.10.2011 20:32 nuppeli

Lisäisin jokkoon kuitenkin Rolf Kullber:in

20 vuoden kuluttua on Jyrkipojun vuoro

22.10.2011 20:05 Van Helsing

Saatan jo nyt kuulla tekomatalan savonmurretta välttelevän äänen kaukaa tulevaisuudesta: ”Me harjoitimme isänmaallista politiikkaa. Meidän tavoitteemme oli turvata suomalainen hyvinvointiyhteiskunta. Vaikeaan työvoimapulaan jouduimme tuomaan pätevää ja osaavaa työvoimaa ulkomailta. Kaiken kaikkiaan meidän tinkimätön periaatteemme oli vastuunkanto, vastuunkanto kaikkien suomalaisten parhaaksi.”

Aamen!

Suhteellista?

22.10.2011 20:45 muuan

”Suomi oli velanottajana maailmassa ykkönen tai kakkonen, aivan maailman kärkeä. Me otimme enemmän velkaa kuin juuri mikään maa maailmassa, kertoo Aho.”

Ei kai tätä sentään voine ottaa kirjaimellisesti. Uskon, jos puhutaan suhteessa asukaslukuun tai bruttokansantuotteeseen.
Mutta kyllä velka kasvoi nopeasti, n. 10 prosentista BKT:sta v 1990 67 prosenttiin v. 1996. Vuosina 1991-93 kasvu oli todella rajua.
http://treasuryfinland.fi/public/?contentid=8481&n…

Pula-Aho tuhosi Suomen

22.10.2011 21:53 Sokarates

Muutti mm. verotusta niin että alettiin suosimaan pääomatuloja ja sen jälkeen suomi on mennyt alaspäin.

LAINAUS LOPPUU

Viikkosanomat. Pertti Manninen sunnuntai 2011-10-223 klo 01:17

 

Comments are closed.