2021. Huhtikuu. HS väittää, että hallitus ei noudata eikä perustele miksi ei noudata viranomaisten suosituksia Rokottamisjärjestyksen.

HS:n pääkirjoitus maanantaina 12.04.2021.

LAINAUS

HALLITUS lähetti lausunnolle mallin, jonka mukaan ikääntyneet ja muut riskiryhmät rokotetaan tasaisesti eri puolilla maata ja sitten rokotteita voidaan ohjata enemmän pahimmille epidemia-alueille. Esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on kertonut, että malli vastaa asiantuntijoiden näkemystä. Ei vastaa kuin korkeintaan osittain.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä arvioi, ­että alueellinen painottaminen pitäisi aloittaa nopeasti. Ikääntyneet ja muut riskiryhmät rokotettaisiin nykyiseen tapaan ensiksi. Alueellinen kohdentaminen aloitettaisiin silti jo ennen kuin riskiryhmät on kokonaisuudessaan rokotettu. Se tarkoittaisi käytännössä, että ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien rokottaminen nopeutuisi esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa.

THL:n lausunto on hieman pyöreämpi. THL kertoo, että alueellisen painottamisen muutos olisi ”yksinkertaisinta toteuttaa” sen jälkeen, kun ikääntyneiden ja riskiryhmien rokottaminen on ”pääosin toteutunut”. Rokottaminen alkaa olla pääosin toteutunut, eikä yksinkertaisimman käytännön mallin hakeminen ei tarkoita samaa kuin se, että alueellisesta painotuksesta käytännössä luovutaan.

Hallituksen malli johtanee siihen, että rokotusjärjestys muuttuu vasta joskus toukokuussa – eli liian hitaasti ollakseen tehokas ratkaisu.

Viestinnällinen kysymys tämä on sikäli, että hallituksen tulisi kertoa, miksi se ei noudata asiantuntijoiden ohjetta. Nyt jää sellainen maku, että ratkaisu on aluepolitiikkaa.

Eli aluepoliittisesti asiaa tarkastellessaan hallitus olisi valmis ottamaan vastuulleen sen, että pandemia johtaa useampiin sairastumisiin ja jopa kuolemiin kuin mitä asiantuntijoiden ohjeen tarkasta noudattamisesta seuraisi. Se olisi hengenvaarallisen tunkkaista aluepolitiikkaa. Ellei siitä ei ole kyse, hallitus voisi kertoa, mistä sitten on.

K
LAINAUS LOPPUU

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Tiistaina 13.4.2021 kun 21:05 A-studiossa juuri keskustellaan rokotteiden turvallisuudesta, kun Johnson-Johnson ilmoitti ettei se toimita nyt rokotteita Eurooppaan näiden riskien ilmaantuminen takia.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.