Voiko jutun poistaa kokonaan, jos siinä on virhe? Tapaus Uusi Suomi ja hiukan tapaus Keskisuomalaisestakin.

Voiko jutun poistaa kokonaan, jos siinä on virhe? Tapaus Uusi Suomi ja hiukan tapaus Keskisuomalaisestakin.

Aluksi:
Lainattu Uudesta Suomesta:

Markku Huusko: Internetissä tapahtunutta

Internetissä tapahtunutta

Markku Huusko
Julkaistu: 7.4.2010

13 kommenttia

”On olemassa joukko mediamaailman nirppanokkia, joiden mielestä uutisointi verkossa on pelkästään pinnallista, täynnä virheitä ja muutenkin tuomittavaa.

Sen lisäksi lukijat kirjoittelevat näiden rikkiviisaiden mielestä verkkoon pelkkää anonyymiä potaskaa.

Kerron teille valaisevan esimerkin nettimaailman uutisoinnin ja lukijakommentoinnin hienoudesta. Tapahtumat sijoittuvat tähän päivään.

Uusi Suomi nosti klo 12.34 STT:ltä uutisen, jonka mukaan OECD suosittaa Suomelle varallisuusveron palautusta. US lisäsi uutiseen tietoja siitä, milloin kyseinen rikkaiden vero poistettiin, paljonko se aikoinaan oli jne.

Juttu nostettiin Uuden Suomen Facebook-sivuille, joille ilmestyi tuota pikaa verkkolehden FB-fanin Jaakko Oksan kommentti, jossa hän totesi OECD:n puhuneen kiinteistöveron korottamisesta, ei varallisuusverosta.

Ennen vanhaan tämä STT:n juttu olisi voinut hyvinkin ilmestyä huomisissa painetuissa sanomalehdissä ja mahdolliset oikaisut aikaisintaan ylihuomisissa lehdissä.

Tämän nimellisen ja omakuvallisen lukijapalautteen vuoksi soitin valtiovarainministeriöön, josta sain lopulta kiinni ylijohtaja Jukka Pekkarisen. Hän vahvisti STT:ssä tapahtuneen käännösvirheen. Sitten Uusi Suomi teki jutun uutisankasta ja STT julkaisi oman korjatun juttunsa.

Uusi Suomi käsitteli myös aiemmin julkaisemaansa ”varallisuusvero-juttua” siten, että virhe ei jäänyt verkkoon.

Ennen vanhaan tämä STT:n juttu olisi voinut hyvinkin ilmestyä huomisissa painetuissa sanomalehdissä ja mahdolliset oikaisut aikaisintaan ylihuomisissa lehdissä. Virhe olisi jäänyt tuossa hidastempoisessa maailmassa elämään omaa elämäänsä hyvin hyvin pitkäksi aikaa.

Hyvä netti, hyvä Jaakko Oksa!”

http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/paatoimittajalta/internetissa-tapahtunutta

Lainaus loppuu

Kommentti.

Kyllä jutun pitäisi jäädä verkkoon, Voisihan siihen ympärille laittaa oikaisun. Kyllä arvovaltaisessa lehdessä, jollainen Uusi Suomikin varmaan on, ei saisi tapahtua juttujen poisottamista, Kun pirulle antaa pikkusormensa se vie, koko käden. Koskaan ei voi siis enää tietää, onko juttu alkuperäinen vai onko joku juttu kokonaan poistettu.

Tulee muistiin Keskisuomalaisen ”uuden” päätoimittajan Pekka Mervolan erehdys, Hän puhui ja antoi sosiaaliministerille nimen Mönkäre vaikka nimi olisikin kuulunut olla Hyssälä.

Yleisökirjoittaja ihmetteli, etteikö päätoimittaja tiedä sosiaalimnminsterin nimeä.

Mervola meni korjaamaan jutun niin, ettei ilmoittanut siitä mitään oikaisumerkinnällä. Oli sen jälkeen aika absurdia lukea yleisökirjoittajan kommenttia kun nimi olikin jutussa oikein. Virhe oli myös painetussa lehdessä, jonka muistan tallentaneeni.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Keskiviikkona 2010-04-07 klo 23:43.

http://www.viikkosanomat.fi  blogi

http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html  lehti

http://www.nettisanomat.com  lehti

__

Comments are closed.