2018: Ministeri Anne Berner ei valvonut. Hurmahenkisyyttä tietojen luovuttamisessa. Muistuttaa ministeri Tuija Braxin vaalimunausta sähköisessä äänestyksessä.

2018: Ministeri Anne Berner ei valvonut. Hurmahenkisyyttä tietojen luovuttamisessa. Muistuttaa ministeri Tuija Braxin vaalimunausta sähköisessä äänestyksessä.

Ero on kuitenkin siinä, että ministeri Tuija Brax ajoi ammattitaidottomuuttaan innokkaasti sähköistä äänestystä kunnallisvaaleissa, joita sitten jouduttiin uusimaan ainakin kolmessa kunnassa. Ministeri Anne Bernerin ei tiedetä ajaneen innokkaasti, ainakaan vielä, ihmisten ajokorttitietojen antamista julkisuuteen vain kuin siltä osiltaan, että ajo-oikeuden voisi tarkistaa kuka tahansa milloin tahansa. Bernerin synti on siinä, ettei hän valvonut tarpeeksi hyvin tietojen julkistamisen toimeenpanoa vaan luotti virkamiehiinsä. Hän ei ollut tarpeeksi varovainen ja hän hyvin tietää, että pomo on kuitenkin vastuussa sonnastakin, jos sitä päälle levittyy. Kiemurtelu tässä asiassa on surkeaa, mutta ah niin suomalaiseen kulttuuriin kuuluvaa, munausten tekijät jatkavat toimiaan.

Aivan niinkuin ministeri Brax, jonka toiminta vaalisalaisuuden rikkomisessa olisi ansainnut syytteen valtakunnan oikeudessa. Niissä vaaleissahan oli käytössä niin sanottu vaaliavain, jolla päästiin tutkimaan äänestäjän antamaa ääntä, vaikka kuinka monen lukon takaa ja vaikka kuinka monen virkavastuulla toimivan virkailijan läsnäollessa, mutta kuitenkin. Tämä jäi sen muun munauksen varjoon, kun äänet katosivat. Hallinto-oikeudet ja oikeuskansleri pesivät kätensä kun, eivät kanteluista huolimatta suostuneet tutkimaan tätä sähköisen äänestyksen haaraa tässä vaalimunauksessa.

Trafiin:
Ylen artikkelin mukaan:
”Tiedot olivat saatavilla kenelle tahansa.
Trafin kesällä avatuista sähköisistä palveluista sai esimerkiksi ajokorttitietoja etsiessään myös tietoa, jotka eivät suoraan liity henkilön ajo-oikeuteen. Esimerkkejä saatavilla olevasta tiedosta on tietosuojavaltuutetun Trafille lähettämässä selvityspyynnössä, jonka Yle sai haltuunsa. Pyynnön mukaan kuka tahansa onnistui saamaan Trafin sähköisistä palveluista esimerkiksi ihmisten osoitteita, tiedot ajoneuvoveron maksusta, syntymävuoden ja joissakin tilanteissa henkilötunnuksen.

Ministeriöstä ei tänään ollut saatavissa tarkkaa tietoa siitä, mitä henkilöihin ja ajoneuvoihin liittyviä tietoja palveluista sai. Ongelmat purkautuivat julkisuuteen sunnuntaina eri medioiden kautta. Trafi joutui sulkemaan nettipalvelunsa ja onnistui sulkemisessa muutaman epäonnisen yrityksen jälkeen.”

Bernerillä ja kansliapäälliköllä täysin eri kertomus Trafi-sotkusta – Kansliapäällikkö: Kuulimme ongelmista jo lokakuussa. Yle. Marjo Stenroos 14.12.2018 klo 19:22.
https://yle.fi/uutiset/3-10555990

Aikaisemmin jossain asiaan liittyvään kommentissa kerrottiin miten henkilötunnuksella päästään käsiksi kaikkiin yksiöön kohdistuviin tietoihin. Siis toisinpäin kuin luulisi menevän.

Henkilötunnus muodostuu syntymäajasta ja nelimerkkisestä koodista. Koodi on sellainen, että ensimmäiset kolme numeroa kertovat ”syntymäjärjestyksen” ko. päivälle ja tarkistusmerkki lasketaan väestörekisterikeskuksen julkistamalla kaavalla sitten sinne loppuun. Mikään ongelma ei ole siis ”keksiä” eri henkilötunnuksia ja sitten saada muut tiedot. Tällaisen ohjelman tekeminen on lasten leikkiä koodaustaitoiselle ja sitten vaan ajaa kaikki mahdolliset henkilötunnukset palveluun ja tulostaa sieltä sitten kaikki tiedot. Lakia kai tällainen rikkoisi, mutta rikolliseen tarkoitukseenhan niitä varmaankin käyttettäisiin, jos tällaisen vaivan näkisi.

Siinä kommentissa kommentoija ilmaisi sen, että jos henkilötunnuksen lisäksi vaadittaisiin myös sukunimi, niin tehtävä muodostuisi mahdottömaksi. No, jos kapasiteettia riittäisi niin voisihan sinne ajaa sitten kaikki suomalaiset sukunimet ja saada tiedot.

Ministeri Berner väitti kommenteissaan, ettei mitään massaluovutuksia ole tapahtunut, mutta vahinko on sekin, jos sieltä on päässyt esim. pieni murto-osa 10 000 tietoa vääriin käsiin. Kyllä tällaisellakin määrällä identiteettivarkauksia paljon tuhoa aikaansaataisiin. Voihan olla, että lokitietoja ei löydykään, joten ei lopulta voida tietääkään, paljonko tietoja on haettu ja joutunut mahdollisesti vääriin käsiin. Tähän viittaa ja ennakoi jo ylen artikkelin tieto, jonka mukaan ei edes tiedetä, mitä sieltä rekisteristä oli mahdollisesti saatavissa. Kyllä kai rekisterin pitäjän tällaiseen pitäisi pystyä vastaamaan, vaikka ministerikin olisi aivan sekaisin.
”Ministeriöstä ei tänään ollut saatavissa tarkkaa tietoa siitä, mitä henkilöihin ja ajoneuvoihin liittyviä tietoja palveluista sai.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Maanantai 17.12.2018 klo 08:13.

Hiukan alkua vaalimunausta koskevasta jutusta. Näissä vaaleissahan sähköisen äänestyksen virkamies vaalipäällikkö Arto Jääskeläinen sai pitää virkansa, vaikka hetkeksi joutuikin kanslipäällikön ohjaukseen. Nythän Trafin pomo Mia Nykopp ierisanoutui ja näin yritti pelastaa Berneriä. Astianmakua, koska hänen pestinsä oli muutenkin loppunut kahden viikon kuluttua.

Käytetty äänestysjärjestelmä ei riittävällä tavalla turvaa vaalisalaisuutta. Toisin kuin paperilipuilla äänestettäessä, sähköisessä järjestelmässä henkilön antama ääni ja hänen henkilöllisyytensä on mahdollista yhdistää toisiinsa. Tiedossa on, että sähköistä uurnaa on säilytetty TietoEnatorin palvelimilla, jolloin siitä on ollut mahdollista ottaa kopioita. Äänten salauksen purkuun tarvittavat avaimet ovat edelleen sähköisen uurnan avausryhmän hallussa. Vaalien toteutus on lähtökohdiltaan demokraattisten vaalien periaatteiden vastainen, koska toteutus mahdollistaa vaalisalaisuuden murtamisen. Näin toteutettuna vaali on alun alkaenkin lainvastainen.” Valituksen perusteluissa.
Nettisanomat maanantaina, 2. pääsiäispäivänä 2009-04-13.

Oikeusministeri Tuija Brax haastettava valtakunnanoikeuteen ministerivastuulain rikkomisesta, koska sähköisessä äänestyskokeilussa vaarannettiin ja ulkoistettiin vaalisalaisuus vastoin Vaalilain 83 c §:n 1 momenttia!
Otsikon mainitsema asia käy ilmi KHO:n päätöksestä, vaikka KHO jätti asian tutkimatta sille kuulumattomana. Kuulunee siis oikeuskanslerille ja rikospoliisille. Tutkintapyyntö oikeusministerin toimista tämän asian yhteydessä on paikallaan. Tätä kirjoitettaessa on käytettävissä vain KHO:n päätös, josta vaalisalaisuutta ja sähköistä uurnaa koskevat lainaukset on poimittu esiintymisjärjestyksessä:
Päätös – KHO:2009:39

http://www.nettisanomat.com/2009/04/13/etusivu.html

ja
Extra! Sähköinen äänestys: mikä oikeasti meni pieleen. Kai Puolamäki. Juttu Effin sivulta.
http://www.nettisanomat.com/2009/04/13/etusivu.html#muualta20090413

Comments are closed.