Uusi Suomi. Huusko selittää Hirvisaaren blogin poistamista seuraavana päivänä

Uusi Suomi. Huusko selittää James Hirvisaaren blogin poistamista seuraavana päivänä.

LAINAUS

”Uusi Suomi/ Näkökulmat

Keskiviikko 14.7.10

Markku Huusko: Demokratian ydin

Julkaistu: 14.7.2010

52 kommenttia

Uuden Suomen blogipalvelu nousi eilen otsikoihin, kun kävi ilmi, että yksi palveluun kirjoittavista on joutunut syytteeseen kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Perussuomalainen kunnanvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas oli laittanut syytteen aiheuttaneen juttunsa verkkoon helmikuussa 2010.

Uutta Suomea ei syytetä mistään.

Tutustuin tuohon blogijuttuun tarkemmin eilen, kun syytteestä kuulin. Se oli vakavasta uskontoa sivuavasta aiheesta erittäin huonolla maulla kirjoitettu ja siten Uuden Suomen blogipalveluun sopimaton. Tästä syystä päätimme poistaa sen verkosta. Oikeus puolestaan päättäköön, onko se kansanryhmää vastaan kiihottava.

Uuden Suomen toimitus ei lue blogikirjoituksia etukäteen ja niiden sisällöstä vastaavat täysin kirjoittajat itse, kuten myös kommentaattorit vastaavat kommenteistaan tulivat ne sitten nimellä tai eivät. Verkosta löytyvät sääntömme ovat selvät.

Uuden Suomen toimitus ei myöskään lue kaikkia tekstejä jälkikäteen. Blogiavauksia tulee päivittäin useita kymmeniä ja kommentteja niihin satoja. Jotkut ovat hyvinkin pohdiskelevia ja pitkiä juttuja, joiden yhteen ainoaan virkkeeseen on piilotettu jotain solvaavaa joko suoraan tai ikävällä tavalla harkitun epäsuorasti. Tällainen teksti voi roikkua verkossa pitkäänkin ilman, että me reagoimme siihen.

Kuinka ollakaan näistä samoista asioista puhuu myös eduskunta, missä työskenteleviä Uuden Suomen blogipalvelussa on kirjoittajina paljon.

Onneksi blogiyhteisöstämme löytyy lukuisia henkilöitä joilla on yhteisöhenkistä halua ilmoittaa kurjiksi kokemistaan tapauksista. Tältä pohjalta me olemme aiemmin joitain tekstejä poistaneet, kun olemme ensin niihin tarkasti perehtyneet. Joitain olemme jättäneet poistamatta. Tapaukset ovat kuitenkin sen verran harvinaisia ja monet blogaajat omine moderointitoimineen niin fiksuja, että ”nettipoliisina” toimiminen ei ole päätyömme.

Blogipalvelussa vierailee näin kesäaikaankin viikoittain noin 50 000 lukijaa, eli jo neljäsosa koko Uuden Suomen kävijämäärästä. Siellä puhutaan päivittäin ajankohtaisista suomalaisia kiinnostavista suuremmista ja pienemmistä yhteiskunnallisista kysymyksistä. Aihepiireistä ovat viime aikoina esillä olleet esillä olleet vahvasti esimerkiksi kerjäläiset, homoliitot, ydinvoima, ruotsin kieli, talouden tila ja maahanmuutto.

Kuinka ollakaan näistä samoista asioista puhuu myös eduskunta, missä työskenteleviä Uuden Suomen blogipalvelussa on kirjoittajina paljon. Eduskuntaan keväällä 2011 haluavia ilmaantuu meille koko ajan lisää ja me puolestamme parannemme palvelua kun syksy saa.

Verkossa kansanedustajienkin käyttämä kieli on usein parempaa ja käytännönläheisempää kuin eduskunnassa, koska he puhuvat kollegoidensa lisäksi suoraan kansalle. Palaute kansalaisilta on välillä ankaraa, mutta kyllä se pitää kansanedustajien ja siihen kunnioitettavaan työhön haluavien kestää niin kauan kuin solvauksiin ei mennä.

Demokratia syntyy keskustelusta, se on mottomme. Tuohon ajatukseen olemme idun lainanneet amerikkalaiselta filosofilta nimeltä John Dewey (1859 – 1952).

Ennen internetaikaa elänyt herra Dewey ei varmasti voinut aavistaa, että tätä vuoropuhelua päättäjien ja kansalaisten kesken käydään joskus niinkin suoraan kuin sitä nykyisin Suomessa käydään.”

http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/paatoimittajalta/demokratian-ydin

LAINAUS LOPPUU

Viikkosanomat eilen:

http://viikkosanomat.fi/2010/07/13/suomi24-keskustelu-huuhaa-tama-kirjoitus-johti-syytteeseen/

http://viikkosanomat.fi/2010/07/13/omituista-uutisointia-epailtyna-sananvapausrikoksesta-uusi-suomi-blogikirjoitus/

Oliko kirjoitus poistamisen  arvoinen? Huuskon mielestä oli. Blogin kirjoittajan nimikin oli poissa mielestä:

Päätoimittaja Markku Huusko: ”Tutustuin tuohon blogijuttuun tarkemmin eilen, kun syytteestä kuulin. Se oli vakavasta uskontoa sivuavasta aiheesta erittäin huonolla maulla kirjoitettu ja siten Uuden Suomen blogipalveluun sopimaton. Tästä syystä päätimme poistaa sen verkosta. Oikeus puolestaan päättäköön, onko se kansanryhmää vastaan kiihottava.”

Viikkosanomat kommentoi  asiaa eilen ja julkaisi kirjoituksen arvioitavaksi.
Viikkosanomat. Pertti Manninen, Keskiviikko 2010-07-14, Ranskan vallankumouksen vuosipäivänä klo 22:25.

Ensin kommentti ja sitten juttu. Järjestys oli oikeasti tämä.

”Omituista uutisointia: ”Epäiltynä sananvapausrikoksesta.” Uusi Suomi, blogikirjoitus

Ylen uutinen aluksi:

”Valtuutettu käräjille kiihotuksesta”

”Linkki”

”Osasto: Asikkala

Valtuutettu käräjille kiihotuksesta

julkaistu tänään klo 11:38, päivitetty tänään klo 13:28

Perussuomalaisten asikkalalainen kunnanvaltuutettu James Hirvisaari joutuu käräjille sananvapausrikoksesta. Hirvisaarta syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syytemääräyksen asiassa antoi apulaisvaltakunnansyyttäjä, joka katsoo James Hirvisaaren helmikuisen blogikirjoituksen sisältäneen syrjivän ja vahvasti yleistävän väitteen erään kansanryhmän taipumuksesta väkivaltaisuuteen ja muuhun rikollisuuteen.

Syyttäjä on jättänyt Hirvisaarta koskevan haastehakemuksen Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen, jossa asia tulee esille syyskuun lopulla. Lahden Radio ei tavoittanut James Hirvisaarta puhelimella.”

”Linkki”

Uuden Suomen kommentti Helsingin Sanomista. Uusi Suomi itse vaikeni asiasta. Kommenttiosa HS:n kirjoituksesta, jonka otsikko oli:

”Yle: Perussuomalaisten valtuutettu sai syytteen blogikirjoituksesta”

”Linkki”

”Uuden Suomen päätoimittajan Markku Huuskon mukaan Hirvisaaren kirjoitus poistettiin blogipalvelusta sen jälkeen, kun tieto syytteestä tuli. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun blogipalvelun kirjoittajaa syytetään rikoksesta.

Kirjoituskieltoon Hirvisaari ei joudu. Palvelun sääntöjen mukaan hyllytys tulee kolmesta poistetusta kirjoituksesta.

Uuden Suomen blogipalvelussa käydään vilkasta ja aika ajoin kärjekästäkin poliittista mielipiteenvaihtoa. Palveluun on rekisteröity yli 1 800 blogia, ja vilkkaimpina päivinä kirjoituksia voi tulla yli sata.

Uusi Suomi poistaa palvelustaan kuukausittain muutamia kirjoituksia ja kommentteja.

Huusko pitää periaatteessa hyvänä, että blogikirjoittamiseen haetaan rajoja myös oikeudessa.

”Nämä ovat usein tulkinnanvaraisia tapauksia. Toisessa päässä painaa sananvapaus ja toisessa päässä se, ettei ketään loukata”, Huusko sanoo.

Uusi Suomi velvoittaa kirjoittajia noudattamaan palvelun sääntöjä, joiden mukaan kirjoittaja vastaa blogin sisällöstä itse.

Uutta Suomea ei epäillä tapauksessa rikoksesta.”

”Linkki”

..

Omituista uutisointia: ”Epäiltynä sananvapausrikoksesta.”

Myös HS aloittaa juttunsa näin: ”Perussuomalaisten asikkalalaisvaltuutettu James Hirvisaari joutuu käräjille epäiltynä sananvapausrikoksesta. Ylen Lahden radion mukaan valtuutettua syytetään kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.”

Suomen perustuslaissa on turvattu sananvapaus. Mikä sitten voisi olla ”sananvapausrikos”? Pikemminkin sellainen olotila, että estetään sananvapauden käyttäminen. Tässä tapauksessa pikemminkin Uusi Suomi on syyllistynyt rikokseen, kun blogi on poistettu.

Vastenmielistä sensuuria. Eihän Hirvisaarta ole vielä tuomittu mistään. Lehti syyllistyy hätävarjelun liioitteluun poistaessaan kirjoituksen ennen mahdollisesti langettavaa tuomiota siitä rikoksesta, josta kirjoittajaa syytetään. Lisäksi tällä hetkellä ei edes julkaisija joudu mihinkään vastuuseen blogikirjoituksista. Ne eivät ole lehden sisältöä, josta vastaava päätoimittaja vastaisi.

Uuden Suomen käytös blogikirjoittajia kohtaan on heitä halveksiva ja koko systeemi on naurettava, jos kirjoituksia poistetaan silloin tällöin. Turhaa silkkihansikastouhua. Oikeuslaitos sitten tuomitsee, jos se katsoo, että kirjoitus ja kirjoittaja syyllistyvät johonkin rikokseen ja määrää kirjoituksen poistettavaksi harkintansa mukaan.

En minä ainakaan löytänyt edes Hirvisaari-haulla Uudesta Suomesta mitään tästä asiasta. Itsesensuuria?

Uuden Suomen slogan on aikamoinen herja vuonna 2010: ”Uusi Suomi – maan luetuin itsenäinen verkkolehti.”

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Tiistai 2010-07-13 klo 21:12.”

”Suomi24 Keskustelu. Tämä kirjoitus johti syytteeseen

LAINATTU

Suomi24 Keskustelu Huuhaa

Tämä kirjoitus johti syytteeseen

EI sensuurille 13.7.2010 19:43 Vastauksia: 0 Lukukertoja: 25

Alkkuperäinen kirjoittaja on asikkalalainen kunnanvaltuutettu.

”Taannoin tapahtui Helsingissä rasistinen rikos. Uskoakseni se on ollut harvinainen yksittäistapaus. Tosin jos kaljupää antaa kikkarapäälle kuonoon, se ei ole välttämättä rasismia vaan kollien ikiaikaista umpiluukulttuuria. Ja jos kyseessä on jälleen ollut esimerkiksi tyypillinen naistenahdistelutapaus, ehkä kikkarapää sietikin saada läksytyksen?

Valitettavasti hillittömän muslimimaahanmuuton myötä Suomessakin tulee olemaan lisääntyvässä määrin myös ihka aitoa rasismia, joka kohdistuu varsinkin juutalaisiin mutta myös kantaväestöön ja muihin etnisiin ryhmiin. Ja kaupan päälle syrjintää, sietämätöntä ylimielisyyttä ja huonoa käytöstä, vihaa, naisten alistamista, lasten silpomista, seksuaalista häiriköintiä ja vähemmistöjen vainoa, mellakointia, lippujen polttelua, älämölöä, huumeita, ryöstelyä, raiskausrikoksia, pedofiliaa, polygamiaa, lapsiavioliittoja, häpeäväkivaltaa, rituaaliteurastuksia, ruoskimisrangaistuksia, kivityksiä ynnä muita läpeensä inhottavia ja umpikieroutuneita tapoja ja ilmiöitä. Lopulta jopa itsemurhapommituksia ja terrorismia. Siis jos emme tanssi tasan tarkkaan heidän pillinsä mukaan.

Väkivalta on kieli, jota ei sivistyneessä maailmassa hyväksytä. Sen sijaan islamissa vihan ja väkivallan kulttuuri on sisäänrakennettuna ja jatkuvasti voimassa pyhän sodan käsitteenä. Niiden yhteensovittaminen on mahdotonta, kokeilu loppukoon.

James Hirvisaari

Asikkala ”

LAINAUS LOPPUU.

Netistä kaikki löytyy! Sillä varauksella, ettei kirjoitus ole keksitty muistuttamaan alkuperäistä kirjoitusta. Tarkistaminen on mahdollista vasta oikeuden pöytäkirjoista. Toivottavasti oikeudenkäynti on avoin länsimaiseen demokratiaan soveltuva tapahtuma.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Tiistai 2010-07-13 klo 22:12.”

http://www.viikkosanomat.fi – blogi

http://www.viikkosanomat.fi/viikkosanomat.html – lehti

http://www.nettisanomat.com – lehti

Tags: , , , , ,

Comments are closed.