Iltalehdest, ainakin verkosta, sai lukea, ettäKeskusta saa tämän hurjan gallupin mukaan jopa 65 paikkaa, tai ainakin sinnepäin.
Jutussa haastateltiin gallupin isää ja tutkimuslaitosta, joka sen teki.
On kuulemma analysoitu jos jotakin.
Paiikalukujen ennustaminen on todella entist’ vaikeampaa, kun vaalipiirejä on monta ja näin ollen virhemarginaali sen kun kasvaa, kun yritetään analysoida vaalipiireittäin.
Vaikka koko ennusteen virhemarginaali olisikin kolme, ylellähän on vielä omat mutu-kertoimensa, niin vaalipiireissä virhemarginaali nousee niin, että se varmaankin olisi jo kymmenen. Ennusta siinä sitten t”nhetkistä tulosta!
Tämän hurjan gallupin kunniaksi on kuitenkin sanottva, että siinä sentään kerrottiin vastaamattomien määrä, muisraakseni 34.
HS:n gallupeissa vastaamattomia ei kerrota, siis määrää, joten tulos on tietenkin sitten ihan mitä sattuu.
Tähän kiinnitti emeritus-professori Pertti Suhonen huomiotaan HS:n mielipidepalstalla. Siis siihen, että gallupissa oli arvioitu eri puolueita kannattavien vastauksia. Unohdettiin siis se, että virhemarginaali on jo aivan muuta kuin tuo kolme. Suhonen laski esimerkinomaisesti, että se on kymmenen.
Tähän muistiin erås iltasanomissa julkaistu gallup, jossa vain netissä kuka tahansa sai vastata, ns. kysely.
Virhemarginaaiksi väitin, että se lähentelee sataa, jos nyt sellaisesssa nettikyselyssä edes mistään marginaalista voi puhua!
Viikkosanomat. Pertti Manninen. Maanantai 2015-03-16 12:40, nyt kun on päässyt vauhtiin tämä bussin Wifinkanssa
Tags: eduskuntavaalit, gallup, HS, hurja, i, iltalehti, Iltasanomat, mielipidekysel, mielipidekysely, paikat, Pertti Suhonen, puolue, surutta, virhemargiaa