2020. Heinäkuu. HS: Presidentti Sauli Niinistö ”aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös asioihin, jotka eivät presidentin valtaoikeuksiin kuulu.” Luettelosta hän unohti Kikyn.
—
HS 12.07.2020:
LAINAUS
”Etusivulle
PÄIVÄN TIMANTTI:Kuka on mysteerishoppailija, joka jättää jälkeensä tuhansia ostoskoreja verkkokauppoihin?
PÄIVÄN TIMANTTI:Yliopistohaun uudistukseen jäi porsaanreikä, Oskari Onninen pääsi sisään vanhoilla ylioppilaspapereilla
Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös asioihin, jotka eivät presidentin valtaoikeuksiin kuulu.
TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö sanoo HS:n haastattelussa, että hän aikoo jatkossakin puhua ja ottaa kantaa myös niihin asioihin, jotka eivät suoranaisesti kuulu hänen toimivaltaansa.
Niinistö sanoo nostavansa usein esille asioita muun muassa silloin, kun hän kutsuu eduskuntapuolueiden puheenjohtajia keskustelemaan Mäntyniemeen. Niinistö on ottanut tällaiset tapaamiset tavaksi oman kautensa aikana.”
LAINAUS LOPPUU
YLE kertoi artikkelin tästä osasta:
LAiNAUS
”HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan
Niinistön mukaan ainoa presidentin valtaoikeuksiin liittyvä ongelma on Euroopan unioni ja erityisesti sen huippukokoukset.
Presidentti Sauli Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös asioihin, jotka eivät suoraan kuulu hänen toimivaltaansa, kertoo Helsingin Sanomat(siirryt toiseen palveluun).
Lehti analysoi laajassa artikkelissa presidentin vallankäyttöä. Se kysyi myös Niinistön näkemystä asiaan.
Niinistö sanoo HS:lle, että jos hänellä on käsitys jostakin vakavasta ilmiöstä, hän ilmaisee kantansa asiaan.
Hän kertoo esimerkiksi kutsuvansa eduskuntapuolueiden puheenjohtajia keskustelemaan Mäntyniemeen. Tällaisissa tapaamisissa hän on ottanut esiin muun muassa tiedustelulainsäädännön, eduskuntavaalien puhetapaan liittyneet ongelmat sekä koronaviruksen.
…
LAINAUS LOPPUU
—
Presidentti ei kehtaa laittaa esimerkkiluetteloon Kikyä, josta tapaamisesta kuultiin julkisuudessa vuotta myöhemmin.
Tässä alkua hakutulokset ”Niinistö kiky':
Tulokset internetistä
Aiheeseen liittyvät haut
Page Navigation
13.8. ilmestyneessä ”Mäntyniemen herra” -kirjassa kerrotaan, että Niinistö keskusteli työmarkkinajärjestöjen ylimmän johdon kanssa kilpailukykysopimuksesta vuonna 2015.
Kirjan mukaan hän kutsui EK:n ja SAK:n johtoa sekä muiden ammattiliittojen johtajia Mäntyniemeen joulukuussa 2015. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi Ylellä 14.8. pitäneensä keskusteluita hyvänä ajatuksena.
MT:n kyselyssä kansasta 14 prosenttia oli sitä mieltä, että hän ylitti valtaoikeutensa. 32 prosenttia ei osannut päättää kantaansa. Vielä suurempi osa, 63 prosenttia kansasta, katsoi Niinistön toimineen oikein, kun hän keskusteli työmarkkinaosapuolten kanssa kikystä. Vastakkaista mieltä on 14 prosenttia.
Kriittisimpiä presidentin toimintaa kohtaan olivat vasemmistoliiton äänestäjät, joista 40 prosentin mielestä presidentti ylitti valtaoikeutensa. Perussuomalaisia äänestävistä tätä mieltä oli 27 prosenttia ja SDP:tä 21 prosenttia.
Taajaan asutuissa kunnissa ja maaseutumaisissa kunnissa Niinistön toiminnan hyväksyi useampi kuin pääkaupunkiseudulla ja kaupunkimaisissa kunnissa asuvista.
Taajaan asutuissa kunnissa 71 prosenttia on sitä mieltä, että Niinistö toimi oikein, maaseutumaisissa kunnissa 69 prosenttia. Vastaavat luvut ovat pääkaupunkiseudulla 63 prosenttia ja kaupunkimaisissa kunnissa 59 prosenttia.
Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttia.
Kyselyyn vastasi viime- ja tällä viikolla 1 004 yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen teki Kantar TNS ja sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.
2020. Toukokuu. Oikeuskansleri Pöysti arvioi Niinistön Nyrkkiä: ”Pandemian tyyppisessä tilanteessa nimenomaan valtionneuvosto on se toimija, joka johtaa yleisesti turvallisuuden ylläpitämistä.”
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti Ylen Ykkösaamu-lähetyksessä haastattelussa lauantaina 02.05.2020. Iltalehti kirjoittaa haastattelusta muun muassa näin:
LAINAUS:
”Yhteistyötä harkittava
Pöysti myös kommentoi presidentin maaliskuista ”Nyrkki”-ehdotusta.
– Jokainen hoitaa asiansa, mutta yhteistyötä on harkittava. Tasavallan presidentillä on epävirallinen arvojohtajan rooli. Näen itse, että tasavallan presidentti ja pääministeri ovat käyneet persoonatasolla keskustelua. Epävirallisesti ihan mahdollista, mutta muodollisesti asia on selkeästi niin, että valtionneuvosto vastaa itse valmisteluistaan. Pandemian tyyppisessä tilanteessa nimenomaan valtionneuvosto on se toimija, joka johtaa yleisesti turvallisuuden ylläpitämistä.
LAINAUS LOPPUU.
—
Lihavoinut Viikkosanomat.
Viikkosanomat. Pertti Manninen. Sunnuntai 03.05.2020 04:59.
—
Kuva sunnuntaina 12.07.2012 10:29.
Tags: HS, korona, Maaseudun Tulevaisuus, presidentti, Puuttuminen, Sauli Niinistö, unohdus, Valtaoikeudet, Yle