2021. Huhtikuu. HS: Monet sairaanhoitopiirin vastustavat Rokottamisjärjestyksen muuttamista. Uutinen ja siihen liittyvät kommentit, 5 kpl.

HS tiistaina 13.4.2021 illalla.

LAINAUS

Politiikka|Koronavirus

Rokotusjärjestyksen muuttaminen herättää vastustusta useissa sairaanhoito­piireissä – lausunto­kierros päättyi tänään

Epidemian yllätyksellisyys, tautiryppäät ja oman alueen jälkeen jääminen huolettivat lausuntokierroksella.

Ilkka Hemmilä STT, Saila Kiuttu STT
21:19
ROKOTUSJÄRJESTYKSEN muuttaminen herättää vastustusta useissa sairaanhoitopiireissä, joissa koronatilanne on helpompi kuin Etelä-Suomen pahimmilla alueilla.

Sen sijaan sosiaali- ja terveysministeriön ehdotus saa odotetusti kannatusta Varsinais-Suomen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä, jossa tilanne on ollut pitkään vakava.

Hallitus pyysi lausuntokierroksella kantaa muun muassa sairaanhoitopiireiltä. Lausuntoaika päättyi tiistaina.

Hallituksen esityksen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) voisi jakaa arvioonsa perustuen osan rokote-eristä pahimmille epidemia-alueille sen jälkeen kun koronapotilaita hoitava henkilöstö, hoivakotien henkilöstö, 70 vuotta täyttäneet ja riskiryhmät on rokotettu.

Muutos olisi väliaikainen, sillä asetus olisi voimassa toukokuun loppuun asti.

ESIMERKIKSI Pohjois-Pohjanmaalla, Länsi-Pohjassa ja Keski-Pohjanmaalla ei kannateta rokotteiden suuntaamista Etelä-Suomeen.

”Rokotusten suuntaamiseen liittyy riski Pohjois-Suomen jäämisestä jälkeen rokotuksissa”, todetaan sairaanhoitopiirien yhteislausunnossa.

Vaasan sairaanhoitopiirissä katsotaan, että esimerkiksi epidemian yllätyksellisyys ja mahdolliset eri puolilla maata puhkeavat tautiryppäät tuovat haasteita.

Pohjois-Karjalassa puolestaan kiinnitetään huomiota alueen suuriin iäkkäisiin väkiryhmiin.

”Yli 70-vuotiaiden rokotukset vievät vielä kaksi viikkoa, ja riskiryhmien rokottaminen kokonaisuudessaan vie toukokuun puoliväliin nykyisillä rokotemäärillä. Mikäli vasta sitten rokotteiden uusjakoa aletaan toteuttaa, se tapahtuu epidemiologiselta kannalta niin myöhään, ettei sitä ole enää tarpeen ottaa ollenkaan käyttöön”, alueen sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen perustelee.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri näkee kohdennuksessa ongelmia. Myös Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä punnitsisi hyötyjä ja haittoja vielä. Asiaa vastustetaan myös Pohjois-Savossa ja Etelä-Karjalassa.

HELSINGIN ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri odotetusti kannattaa keskittämistä, sillä alueella on koko vuoden ajan ollut hankalampi tilanne kuin muualla.

Tilanne on ollut pitkään vakava myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, joka pitää ehdotusta hyvänä. Varsinais-Suomessa katsotaan, että alueellisen keskittämisen pitäisi kestää suunniteltua pidempään.

Myös Satakunnassa kohdentaminen saa myönteisen vastaanoton.

Aiheeseen liittyvää
Rokotteet|Johnson & Johnson keskeyttää rokote­toimitukset Eurooppaan, THL:n Nohynekin mukaan Suomen rokotustahti hidastuu
22:02
Rokotteet|Sdp käynnistäisi kotimaisen rokote­tuotannon uudelleen
18:01
Koronavirus|Espoossa ja Vantaalla rokotetaan nyt 60 vuotta täyttäviä ja sitä vanhempia
10:15
Artikkeliin liittyviä aiheita
Rokotukset
Hus
Koronavirus
Politiikka
Sosiaali- ja terveydenhuolto
Tartuntataudit
THL

Kommentit (5)
Vanhin ensin

Näytä vain nimellä kirjoittavat
Jausa
Ilmoita asiaton viesti
21:35

Kun maakunnat vastustavat rokotuksien antamista tänne pääkaupunkiseudulle, jossa virusta esiintyy niin pitäisiköhän pääkaupunkiseudun vastustaa tulevaisuudessa verovarojen valumista maakuntiin?

Se mikä ihmetyttää niin maakunnissa on annettu paljon enemmän rokotuksia per capita kuin pääkaupunkiseudulla. Ei siis saman verran vaan paljon enemmän. Mikä ihmeen logiikka siinä on taustalla?
Vastaa viestiinHyvin argumentoitu (22)
Ilmianna kommentti

Sähköpostiosoite (ei näytetä julkisesti)
Ei näytetä julkisesti
Kuvaile miksi viesti on asiaton
Kirjoita tähän
1000 merkkiä jäljellä
Peruuta
Lähetä viesti

Citizen Jane
Ilmoita asiaton viesti
21:41

Espoossa ja Vantaalla rokotuksen saavat nut 60-v. täyttäneet. Helsingissä, jossa tilanne pahin, rokotuksen saavat yli 70v. Mitä ihmettä? Eikö edes asiakastyössä olevia voisi rokottaa ennen kotona olevia 70vuotiaita? Tai 65-vuotiaita edes…
Vastaa viestiinHyvin argumentoitu (2)
Kallella
Ilmoita asiaton viesti
21:50

Muutamia viikkoja sitten taudin ilmaantuvuus oli HUS alueella ja Varsinais-Suomessa niin korkeaa, että rokotusten osittainen painottaminen niille olisi silloin ollut perusteltua. Tällä hetkellä ko. alueet eivät enää poikkea taudin ilmaantuvuuden osalta Päijät-Hämeestä, Kymenlaaksosta ja Etelä-Karjalasta. Itse asiassa viimeksi mainituilla alueilla ilmaantuvuus näyttää olevan kasvussa, kun HUS alueella ja Varsinais- Suomessa se on nyt laskussa.

Pitäisikö nyt painottaa rokotuksia Lahden, Kouvolan, Kotkan ja Lappeenrannan seuduille? Jos nyt tehdään päätös, lisäpanostukset ehtisivät alueille 2-3 viikon kuluessa ja rokotusten vaikuttavuus alkaisi näkyä 6-8 viikon kuluttua.

Vai pitäisikö jäädä odottamaan 2-3 viikoksi, missä silloin ilmaantuvuus on korkeinta. Vai pitäisikö rokotteita vain jakaa, kuten on suunniteltu.
Vastaa viestiinHyvin argumentoitu (12)
Fisa
Ilmoita asiaton viesti
22:00

Jos halutaan vähemmän koronakuolemia ja nopeampaa kriisin päättymistä koko maassa, kohdennetaan rokotuksia sinne missä tautia on eniten.
Jos halutaan enemmän koronakuolemia ja kauemmin kestävää kriisiä koko maahan, kohdennetaan rokotuksia sinne missä tautia on vähemmän.
Tästä päätöksessä on kyse, ei mistään muusta.
Jännä nähdä kumman tien meidän vaaleilla valitut johtajamme valitsevat.
Vastaa viestiinHyvin argumentoitu (9)
Salme Kallio
Ilmoita asiaton viesti
22:18

Jausa: Kun maakunnat vastustavat rokotuksien antamista tänne pääkaupunkiseudulle, jossa virusta esiintyy niin pitäisiköhän pääkaupunkiseudun vastustaa tuleva… Näytä lisää

Jos tartunnat pomppaavat huippulukuihin vaikkapa Pohjanmaalla, niin eipä siellä silloin kannata vaatia ylimääräisiä rokoteannoksia vaikka tilanne pk seudulla ja Turun puolessa olisi jo rauhoittunut. Kannattaa muistaa, että lausuntopyynnyössä käsittääkseni kysyttiin vain periaatteellista kantaa rokotteiden alueelliseen painotukseen tautitilanteen perusteella. Niin tai näin, asia politisoitiin ja hallitus sai mitä tilasi. Ei ollut nytkään mikään järjen voitto.
Vastaa viestiinHyvin argumentoitu (1)
Kirjoita kommentti
Osaston uusimmat
21:19
Koronavirus|Rokotusjärjestyksen muuttaminen herättää vastustusta useissa sairaanhoito­piireissä – lausunto­kierros päättyi tänään
18:26
Rajoitukset|HS:n tiedot: Ruoka­ravintoloille harkitaan täyssulun jälkeen hiukan pidempää aukiolo­aikaa kuin baareille
18:01
Rokotteet|Sdp käynnistäisi kotimaisen rokote­tuotannon uudelleen

Näytä lisää

LAINAUS LOPPUU

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Tiistai 13.4.2021 23:00.

Lisäys seuraavana aamuna, keskiviikkona 14.04.2021 06:45 Iltalehti:

Screenshot_20210414-061543

LAINAUS

Koronatilanne paheni rajusti Itä-Savossa: mökkibileet johtivat tartuntoihin

Tänään klo 5:30
Sosterin eli Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella koronaviruksen ilmaantuvuus on jo lähes Hus-alueen lukemissa.

STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa kuun alussa kerrottiin koronan ilmaantuvuudesta eri puolilla Suomea. VALTIONEUVOSTO
Savonlinnan seudulla Itä-Savon sairaanhoitopiirissä koronavirustilanne on ollut lähes koko epidemian ajan rauhallinen, mutta tilanne on viimeisten viikkojen aikana huonontunut nopeasti.

Alueen ilmaantuvuus on tällä hetkellä yli 190. Sosterin tiedotteen mukaan 14 vuorokauden ilmaantuvuus on viikkojen 13 ja 14 tartuntaluvuilla laskettuna 197,5. THL:n koronakartassa ilmaantuvuus on tällä hetkellä 190,4. Tartuntaluvut päivittyvät THL:n tilastoihin hieman eri tahtiin kuin alueiden omiin kirjanpitoihin.

Vertailun vuoksi Hus-alueen ilmaantuvuus on tällä hetkellä THL:n koronakartan mukaan 201. Hus-alueen ilmaantuvuus on ollut laskussa.

LAINAUS LOPPUU

Lisätty 14.04.2021 06:48

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.