2021. Maaliskuu. Pääministeri Sanna Marin rajallatestauksista: ” Tämä ei ole päätös, jonka maan hallitus voisi tehdä. Jos se voisi tehdä, se päätös olisi varmasti jo tehty.”

2021. Maaliskuu. Pääministeri Sanna Marin rajallatestauksista: ” Tämä ei ole päätös, jonka maan hallitus voisi tehdä. Jos se voisi tehdä, se päätös olisi varmasti jo tehty.”

Ylen Ykkösaamussa toimittaja Seija Vaaherkumpu haastatteli lauantaina 13.3.2021. pääministeri Sanna Marinia. Yle kertoo jutussaan haastattelun rajatarkistuksia koskevašsa asiassa näin:

LAINAUS

Marin: Pakkotestaus rajalla on avien ja kuntien, ei hallituksen päätös

Hallitusta on kritisoitu siitä, ettei virusta ole pystytty pysäyttämään Suomen rajoille. Monia ihmetyttää se, että vaikka Marin itse sanoi tammikuun alussa, että kaikki matkustajat pitäisi pystyä testaamaan ja kaikkien pitäisi olla karanteenissa, kunnes tulokset tulevat, näin ei edelleenkään toimita.

Marinin mukaan tämä johtuu toimivallan jakautumisesta ja aluehallintoviranomaisten ja kuntien toimista.

– Tämä ei ole päätös, jonka maan hallitus voisi tehdä. Jos se voisi tehdä, se päätös olisi varmasti jo tehty.

– Meillä on tällä hetkellä lainsäädännössä mahdollisuus aluehallintoviranomaisille ja kunnille testata myös pakolla ihmisiä, mutta näitä toimivaltuuksia ei ole käytetty niin kuin niitä oltaisiin voitu käyttää.

Hallitus on Marinin mukaan tehnyt voitavansa, eli rajoittanut rajaliikennettä ja saanut matkustajien määrän laskemaan murto-osaan tavallisesta määrästä. Suomen lainsäädäntö on rakennettu toimivaltaisten viranomaisten päätösten varaan, Marin perustelee.

Kyllä minä pääministerinä tietenkin toivoisin, että meillä olisi senkaltainen koneisto tämänkaltaisessa kriisitilanteessa, että meillä olisi linjaorganisaatio, ja se organisaatio, koko valtionhallinto ja muukin hallinto pomppaisi kun pääministeri käskee, mutta näin ei ole.

Uusien virusmuunnosten leviämisen hidastamiseksi Marin ehdottaa EU:n yhteistä hätätilamenettelyä, jossa kaikilla mailla olisi samanlaiset käytännöt testauksen, karanteenien ja liikkumisen rajoittamisen suhteen.

LAINAUS LOPPUU
Tekstin lihavointi Viikkosanomat.

Kommentti:
Pääministeri on pääministeri, jolla on koko eduskunnan tuki vaarallisen taudin torjuntaan liittyvissä asioissa. Piiloutuminen nykyisen lainsäädännön taakse, kun ei jotain tärkeää toimenpidettä vaarallisen taudin torjumisessa saada hoidettua, kertoo heikosta johtajuudesta ja kyvyttömyydestä ja varmaankin myös taitamattomuudesta.

Pääministeri tarvitsee uutta ehostusta, myös ajattelussa, ja niin myös suoruutta.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Sunnuntai 14.3.2021 07:42.

Lue myös!
VUOSI SITTEN MAALISKUUSSA 2020

2020. Maaliskuu. Koronantorjunta. Jokainen hukattu päivä on liikaa.
Vauhtia valmiuslain käsittelyyn.

Tuntuu ihmeelliseltä, ettei hätätilanteessa Suomessa voi säätää sellaista valmiuslakia, jossa hallituksella on vapaat kädet ryhtyä mihin tahansa toimiin koronaviruksen pysäyttämiseksi heti kun hallitus katsoo jonkun toimen tarpeelliseksi. Eihän tämä olisi mitään diktatuuria, vaan ihmishenkien pelastamista, joka on tietenkin kaikkein ylin ohjenuora hallituksen tekemisille. Vastuullahan siinä toimittaisiin ja mahdolliset ylilyönnit voitaisiin tutkia myöhemmin.

Hallituksen kuuluu toimia päättäväisesti ja tarvittaessa nopeastikin.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Torstai 26.03.2020 06:45.
Tags: hätätilanne, Ilta-Sanomat, jälkikäteen, järkikäteen, koronavirus, laki, nopeus, pääkirjoitus, toiminta, torjunta, Valmiuslaki, vastuu, Viikkosanomat

16157024182045837552386665191444

Ylen Areena keskiviikkona 08.01.2020 15:49. Pertti Manninen. Kuvan kello kesäajassa!

Lue myös!
Nettisanomat 8.1.2020.
LAINAUS

Pääkirjoitus: SUORA
”Marinin ja Löfvenin ensitapaaminen kiinnostavaan kohtaan”. Ruotsin vierailun lehdistötilaisuuden aluksi molemmat pääministerit esittivät surunvalittelunsa omaisille, joiden perheenjäseniä oli kuollut ukrainalaiskoneen maahansyöksyssä. Pääministeri Stefan Löfven vaati tapauksen perusteellista selvittämistä.

Voi sanoa, että ensitapaaminen osui dramaattiseen kohtaan. Joutuihan pääministeri Sanna Marin ottamaan kantaa Iranin ohjustulitukseen joutuneiden suomalaisjoukkojen pysymiseen Irakissa. Hän kertoi, että päätös tehdään yhdessä kansainvälisen koalition kanssa. Näin hän joutui suoraan ulkopoliittisten kysymysten äärelle, jotka hän oli tyystin sivuuttanut reilut viikko sitten esittämässään uuden vuoden tervehdyksessään.

Ylen välittämään kuvaan sattui SUORA-leima. Pääministeri tulee menestymään hyvin, jos hän tätä leimaa kantaa kunnialla. Kansalaiset ovat saaneet tarpeekseen edellisten pääministerien, nimiä tässä mainitsematta, jopa suoranaisesta leiman vastakohdasta: kieroilusta tai sitten vähintäänkin jonkinlaisesta hapuilusta.

Sanna Marinin hallitus on nyt kuukauden ikäinen, jolloin hänen kättensä jälkeä ja suoruuttaan on vielä mahdoton arvioida. Koville hän joutuu, kun hän kohtaa kaikenlaiset kampitukset. Nämä hän tulee kyllä selvittämään olemalla rehellinen itselleen ja kansalaisille.
Tulevaisuus on hänen ja tietenkin koko hänen hallituksensa.

Pääkirjoitus. Pertti Manninen.
Maanantai 13.01.2020 13:11.

LAINAUS LOPPUU

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.